Jojobaolja - perfekt för hår och alla hudtyper

Jojobaolja - perfekt för hår och alla hudtyper

Den har mer gemensamt med vax än med oljor. Trots det kan den överraska med sina egenskaper. Jojobaolja är en källa till näringsämnen - vitaminer, squalane och fettsyror; den absorberas utmärkt av huden och är resistent mot härskning. Den är ett naturligt solskydd och har en liknande struktur som mänskligt talg. Jojobaolja är känd som öknens guld och utvinns ur fröna av en vintergrön buske.

Jojobaolja är inte en typisk olja, trots att den ser ut som en sådan. Det är flytande vax som pressas från fröna av jojobabusken - Simmondsia Chinensis. Växten kommer från ekologiska odlingar i Centralamerika. Den finns även i Australien, Nya Zeeland, Afrika och Asien, men är ganska sällsynt i dessa områden. Växten odlas även i Spanien, men de flesta jojobabaserade produkter kommer från de stora argentinska ökenplantagerna. De vintergröna jojoba-buskarna döljer alla sina värdefulla egenskaper inuti fröna.

Jojobaolja INCI: Simmondsia Chinensis Seed Oil (Simmondsia Chinensis fröolja)

50 % av fröna från jojobabusken består av fettsyror, vilket gör det enkelt att pressa oljan. Kallpressade jojobafrön producerar en gyllene olja som doftar gott av nötter. Du bör komma ihåg att endast oraffinerad kallpressad certifierad jojobaolja är en starkt vårdande produkt. När du väljer den ska du alltid kontrollera dess kvalitet och utvinningsmetod och om den har raffinerats. Andra oljor förlorar sina näringsämnen.

Tack vare kallpressning behåller jojobaoljan alla egenskaper hos den naturliga Simmondsia Chinensis-busken. Den är flytande i rumstemperatur men blir till vax vid cirka minus sju grader celsius. Vi bör också nämna att jojobaolja är extremt motståndskraftig mot härskning och behåller sina egenskaper under mycket lång tid. I praktiken har den inget utgångsdatum eftersom den håller sig färsk i många år. Därför ger jojobaolja inte bara effekter när den är nypressad.

Jojobaolja eller arganolja?

Om du undrar vad som skiljer arganolja och jojobaolja åt måste du läsa vidare. De är riktigt intressanta produkter och har liknande egenskaper. Det är en bra idé att leta efter båda i hår- och hudvårdsprodukter. Det är dock jojobaolja som innehåller naturligt squalane. Som en följd av detta är dess struktur nästan densamma som strukturen hos mänsklig hud. Den absorberas mycket bättre och förbättrar hårets tillstånd mer effektivt. Beroende på vilka ingredienser vi letar efter i en olja väljer vi jojoba eller arganolja.

Jojobaoljans egenskaper

Vad består jojobaolja av? Det är en naturlig källa till E-vitamin (påskyndar reparationen och bromsar cellåldrandet), A-vitamin (förbättrar hudens naturliga funktion), F-vitamin (förstärker hudens skyddande barriär), växtsteroler, fettsyror, B-vitaminkomplex och squalane (förebygger inflammation och bekämpar fria radikaler). Jojobaoljan har också sina egenskaper tack vare värdefulla mineraler som koppar, zink, selen, jod och krom samt ett stort antal EFA:er, dvs. essentiella fettsyror.

Jojobaolja och dess användningsområden för skönhet

Naturlig jojobaolja har hög biokompatibilitet med huden. Därför absorberas den fullständigt och är så populär i kosmetika för ansikte, kropp och hår. Den kan fungera både som en självständig kosmetika eller som ingrediens i hemgjorda produkter och behandlingar. Den ingår ofta i ansiktskrämer, kroppslotioner, tvålar och hårbalsam. Nanoil för hår med medelhög porositet har också berikats med naturlig jojobaolja av finaste kvalitet. Den fungerar som regleringsmedel och renar hårbotten. Intressant nog används jojobaolja också som bas för parfym för att göra doften mer långvarig.

Varför är jojobaolja värt att använda?

  • är kompatibel med huden
  • absorberas enkelt av hud och hår
  • är perfekt för alla hudtyper
  • jämnar ut rynkor och bekämpar akne
  • vitaliserar kropp och hår
  • levererar massor av mineraler och EFA:er till hår och hud
  • säkerställer mångsidig användning på ansikte, kropp och hår
  • återfuktar, reparerar och läker inflammationer
  • förhindrar att håret brister, förstärker glansen
  • kontrollerar talgsekretionen och förhindrar överproduktion av olja

Hur fungerar jojobaolja?

Den är antibakteriell; om vi tillsätter den till annan kosmetika förlänger den deras hållbarhet. Jojobaolja är en mångsidig skönhetsprodukt som har sin plats i:

  • behandlingar mot akne
  • krämer mot rynkor
  • krämer och serum för ögonen
  • ansikts-, kropps-, hand- och fotskrubbar
  • produkter mot celluliter och bristningar
  • behandlingar och balsam för hår
  • nagelvårdsprodukter och mjukgörare för nagelband
  • skyddande läppbalsam
  • hand- och fotvårdsprodukter

Jojobaolja - fördelar för huden

Om jojobaolja används regelbundet ger den rätt fukt, ger mjukhet och elasticitet. Det är ett utmärkt mjukgörande medel som fungerar för alla hudtyper. Jojobaolja förebygger uttorkning, upprätthåller ett surt pH och återfuktar torr hud. Den minskar transepidermal vattenförlust. Å andra sidan rengör den huden och hämmar överdriven talgutsöndring i fet hud. Dessutom reparerar och lindrar jojobaolja inflammationer, och därför rekommenderas den för behandling av eksem och psoriasis. Den fungerar också som ett naturligt UV-filter.

 

Jojobaolja - fördelar för håret

Jojobaoljans vårdande egenskaper används ofta i hårvård. Vilka är jojobaoljans fördelar för håret? Den gör hårsäckarna starkare, underlättar borstningen, förhindrar statisk elektricitet och skyddar hårfibrerna från yttre faktorer, ger näring och kontrollerar fuktnivån. Den förebygger sprödhet och förstärker glansen. Det är en bra idé att massera jojobaolja i hårbotten eftersom den tränger in i hårlökarna och förbättrar hårsäckarnas funktion. Dessutom har den egenskaper mot mjäll, och lugnar och hindrar håret från att bli fett. Den fyller många funktioner eftersom den hjälper torrt såväl som fett hår. Oljan levererar fukt och stänger in vatten i torrt hår. Å andra sidan kontrollerar den talgkörtlarna och förhindrar överdriven utsöndring av talg i fett hår.

Vilka hårtyper är jojobaolja lämplig för?

Om du tror att ditt mycket porösa hår kommer att återfå sitt utmärkta skick tack vare jojobaolja har du rätt. Det kommer garanterat att fungera även för hår med medelhög och låg porositet. Hur då? Jojobaolja har intressanta egenskaper. Det är ett vax och inte en vanlig vegetabilisk olja. Att kontrollera innehållet av fettsyror kommer därför inte att fungera i det här fallet. Det är ett flytande växtvax som fungerar för alla hårtyper - skadat, uttorkat, klyvet, svårstylat osv.

Hårbehandling med jojobaolja

Jojobaolja kan användas i sin rena form eller som tillägg till vårdande produkter. Kom ihåg att oljan måste vara naturlig, fri från silikoner, konserveringsmedel och parfym. Det är arbetssättet som är viktigast - inte färg eller doft. Jojobaoljans fördelar förstärks om vi blandar den med andra oljor, t.ex. argan-, macadamia- eller kokosolja. Då får du fullständig hårvård och en riktig make-over av ditt hår.

Berätta gärna vad du tycker om artikeln.


Kommentarer: #0


Skriv din kommentar. Kommentaren publiceras när en moderator har godkänt den.
Hårmask med keratin
Ricinolja
Värmeskyddande spray
Arganolja
Jojobaolja
Integritetspolicy

Vår hemsida använder cookies, även tredjepartscookies för externa verktyg. Om användare inte godkänner, kommer enbart nödvändiga cookies att användas. Du kan ändra dina inställningar i webbläsaren när du vill. Ger du samtycke till användning av alla cookies?

Integritetspolicy