Hårets Liv på 365 Dagar. Hårvård & Årstider

Hårets Liv på 365 Dagar. Hårvård & Årstider

Varje årstid kan ha negativ påverkan på hårets hälsa. Kan du hålla borta katastrofen? Hur förbereder man håret för årstidernas förändringar och räddar det från frost, torr luft från element, sommarhetta och säsongsbundet håravfall? 

Hårvård på Sommaren

Sommaren är en underbar årstid som får oss att tänka på värme, vila, sol och energi. Tyvärr tycker vårt hår inte lika mycket om det. Den sköna sommaren är en av de minst hårvänliga årstiderna.

Vad skadar håret på sommaren?

Den farliga duetten på sommaren är solen och vattnet. Om du planerar att åka till strandern så glöm inte  att solljuset är mest skadligt för vått hår efter bad i havet. Vatten fungerar som objektiv - det fokuserar solstrålarna som skadar hårets struktur snabbt. Solen är farlig av fler skäl: tillsammans med saltet i vattnet försvagar det hårets lipidskikt som förlorar skyddkraften och blir mer utsatt för skador. Höga temperaturer berövar håret på fukt och som en följd av detta blir håret torrare snabbare än under andra årstider.

Hur vårdar man håret på sommaren?

Vad kan man göra för att kunna njuta av semestern och undvika skador på håret?

  • När du kommer tillbaka från stranden bör du skölja håret noggrant för att bli av med saltvattnet; välj milda schampon som återfuktar och lindrar.
  • Efter att ha tvättat håret ska du alltid använda ett bra balsam. Två gånger i veckan bör du använda en reparerande och återfuktande inpackning - en bra inpackning är rik på naturliga växtextrakt, t.ex. kaviar, aloe och honung.
  • Utnyttja fördelarna med naturliga oljor: gör en håroljebehandling minst en gång om veckan: applicera en bra blandning av oljor på ditt hår och din hårbotten, låt det sitta i trettio minuter eller längre, tvätta håret noggrant och använd sen ett naturligt balsam.
  • Under dagen kan du gnugga in lite av valfri olja i hårspetsarna och låta den sitta kvar - detta skyddar mot skadlig UV-strålning.
  • För den sista sköljningen kan du använda örtblandningar, t.ex. åkerfräken, nässlor och kamomill.
  • På sommaren är det bäst att avstå från föning och plattång - dessa ger en extra dos värme; låt håret torka naturligt - det tar inte lång tid när det är varmt.
  • Skydda din frisyr även utifrån: hattar, halsdukar skyddar både hår och hårbotten - på så sätt undviker du farlig solbränna i hårbotten.

Hårvård på Hösten

När hösten kommer får ditt hår vila efter den varma och hår-fientliga sommaren. Klarar ditt hår sig?

Vad skadar håret på hösten?

Solskadat och torrt hår och hårbotten försöker återställa hydrolipidbalansen och börjar producera för mycket talg. Det är därför som så många kvinnor klagar över oljiga hårrötter och torra toppar. Du för inte glömma att håret börjar trilla ut överdrivet mycket - det är en period av både drastiska väder och hormonförändringar. Östrogennivån sjunker (den är högst på sommare och vår) medan det produceras mer testosteron. Hormonstimuleringen är sliut och håret - som hittills befunnit sig i tillväxtfasen - avslutar sin livscykel.

Hur vårdar man håret på hösten?

Vad är den bästa behandlingen för säsongsbundet håravfall? Hur får man hårbotten i balans igen?

  • Höstens håravfall behöver inte oroa dig - det är normalt att håret genomgår vissa förändringar. Låt naturen ha sin gång och kom ihåg att du kan förlora upp till 100 hårstrån per dag under denna regniga årstid!
  • Du bör ändå se till att du äter rätt kost för att undvika att håret blir tunnare. Berika den med omättade fettsyror kommer för att förstärka din frisyr något inför den hårda vintern. Glöm inte vitaminer och ät mer protein (hårets huvudingrediens).
  • På hösten är det en bra idé att vara modig och klippa håret försiktigt - på så sätt får frisyren en volymboost och du blir av med torra toppar.
  • Återfuktning är ett måste: du behöver inte lika starka fuktkrämer som på sommaren, men du måste ändå se till att håret alltid är återfuktat, annars börjar dina hårstrån producera för mycket talg.
  • För att balansera de processer som sker på hårbottens bör du använda håroljor som innehåller skvalan - en ingrediens i människans talg. Skvalanet balanserar utsöndringen av talg: det minskar talgen när huden är för fet och intensifierar utsöndringen när hårbotten är mycket torr.
  • Örter och örtblandningar är alltid välkommet. På hösten kan du välja nässlor som innehåller mycket vitaminer och mineraler som samtidigt förebygger fethet i hårbotten. Förutom att skölja håret med örtblandningar kan du använda dem som behandlingar för hårbotten - massera in dem försiktigt i huden.
  • Håravfall på hösten kan minskas om du tar hand om håret försiktigt: ingen handdukstorkning, dra inte för mycket när du borstar, undvik varmt vatten när du sköljer eftersom detta försvagar hårlökarna.

Hårvård på Vintern

Vintern är långt ifrån snäll mot håret. Det är en vacker årstid, men den är dålig för våra frisyrer.

Vad skadar håret mest på vintern?

Mest av allt frost och låga temperaturer. På vintern får ditt hår inte en enda lugn stund - du förflyttar dig från kall luft till uppvärmda rum: torr luft är lika skadligt för håret som iskall luft. En plötslig temperaturförändring (förflyttning från kalla till varma rum och tvärtom) blir dessutom som en termisk chock för håret: blodkärlen krymper och hårsäckarna tappar sin vitalitet. En mössa kan störa blodflödet i hårbotten, men att ta sig hatten är också en dålig idé - det skadar hårsäckarna och orsakar håravfall. Ett vanligt misstag under vintern är att använda för många stylingprodukter och hela tiden försöka få håret att se snyggt ut efter att man tagit av sig mössan. Följaktligen täpps talgkörtlarna igen och störs.

Hur vårdar man håret under vintern?

Hur kan du rädda ditt hår från vinterns frost och torra luft?

  • Återfukta kroppen inifrån - försök att dricka upp till två liter vatten dagligen. På så sätt förebygger du torrhet i håret och hindrar överdrivet håravfall.
  • Glöm inte vitaminer - blodkärlen dras ihop av kylan och levererar en väldigt liten portion näringsämnen. Förutom en kost som är rik på frukt och grönsaker bör du regelbundet använda vitaminrika hårinpackningar och balsam för håret. För att förse hårbotten med vitaminerna direkt kan du köpa en hårolja som är rik på vitaminer, t.ex. kokosnötsolja eller avokadoolja, och applicera minst en gång i veckan på hår och hårbotten.
  • Naturliga oljor formar en naturlig barriär på håret som skyddar mot skadlig inverkan från yttre faktorer och hindrar gifter från att komma in under lipidlagren. Prova att gnugga in lite olja över håret varje dag.
  • När du köper en vintermössa, se till att den inte sitter för tätt så att hårbotten får tillräckligt med cirkulation. På så sätt räddar du dig själv från mjäll och oljighet.
  • Välj ett milt schampo som har normaliserande eller fuktgivande egenskaper. Ett schampo för barn är ett perfekt val. Det lindrar irritation i hårbotten och rengör huden försiktigt.
  • Håret tenderar att bli statiskt på vintern. För att undvika detta bör du välja produkter som innehåller flytande silke. Värt att veta: syntetiska material utlöser statisk elektricitet i håret mer än mössor av ull eller bomull.
  • Skär ner på stylingprodukter - dessa produkter har komedogena egenskaper och täpper igen talgkörtlarna. Om du inte klarar dig utan, välj naturliga och milda stylingkrämer och sprayer.
  • Akta dig för överbelastande hårinpackningar: de kan tynga ner dina hårstrån. Välj i stället försiktigt närande och återfuktande produkter.

Hårvård på Våren

På våren är vi inte lika utsatta för håravfall som på hösten, men det är fortfarande ett problem som drabbar många. Håret är svagt efter vintern och behöver en stor dos vitaminer och mineraler. Om du misslyckas med att ge håret med vad det vill ha... landar dina hårstrån på golvet. Kom ihåg att många hårstrån börjar dö på våren - det är normalt att du hittar mer hår på borsten.

Vad skadar håret på våren?

På våren får ditt hår en chans att återfå balansen när det kommer till hårvård, utseende och talgutsöndring. Hårbotten är renare och utsöndringen av talg minskar. Å andra sidan drabbas en del av hårskador och hårlökar som täpps till av kosmetikarester, talg och damm - det finns ingen möjlighet för näringsämnen att ta sig igenom dessa hinder. Våren kan vara lika regnig och föränderlig som hösten, så du behöver någon form av skydd - åtminstone ett paraply. Säsongsbundet (vår) håravfall är ett ganska vanligt fenomen. Det är kopplat till säsongs- och klimatförändringar och kan pågå i upp till två månader.

Hur vårdar man håret på våren?

Hur reparerar man håret efter den hårda vintern och tar hand om frisyren när vårens håravfall börjar?

  • För att kontrollera hårets tillstånd efter vintern kan du göra ett hårporositetstest - på så sätt får du reda på om det är sämre och om porositeten är högre. Det blir då lättare för dig att fundera ut rätt hårvård.
  • Ditt hårs tillstånd kan också identifieras genom att observera hur ditt hår beter sig utan de balsam du brukar använda. Om det snabbt blir fett betyder det att din hårbotten behöver rengöras - använd en hårbottenskrubb eller en hårinpackning med grön lera.
  • Torrt och matt hår gynnas av intensifierad oljebehandling - naturliga oljor kan appliceras på hår och hårbotten varannan eller var tredje dag.
  • För att få återfå en frisk hårbotten bör du välja naturliga schampon som är fria från komedogena silikoner och parabener.
  • Om ditt hår är svagt på våren, glöm inte att behandla det på ett varsamt sätt: välj en kam med breda tänder (t.ex. en kam av trä, nim-träd är ett smart val). Du får inte slita eller dra i håret. När du stylar håret ska du inte kamma tillbaka eller sätta upp täta knutar, detta för att undvika att försvaga hårlökarna.
  • När du fönar håret, ställ in ett svalt luftflöde - det är mycket snällare mot håret och stänger inne fukt på ett gynnsamt sätt.
  • Det är en klok idé att ge håret näring inifrån. Grönsakerna på våren är rika på vitaminer, näringsämnen (A, B1, B2, PP, E) och svavel som är viktigt för håret.

För att ditt hår ska hålla sig vackert året runt måste du fortsätta att ta hand om det. Hemligheten är att ha en medveten vård - anpassa den till årstiden, din hårtyp och porositet.

Berätta gärna vad du tycker om artikeln.


Kommentarer: #0


Skriv din kommentar. Kommentaren publiceras när en moderator har godkänt den.
Hårmask med keratin
Ricinolja
Jojobaolja
Arganolja
Värmeskyddande spray
Ansiktsserum med retinol
Integritetspolicy

Vår hemsida använder cookies, även tredjepartscookies för externa verktyg. Om användare inte godkänner, kommer enbart nödvändiga cookies att användas. Du kan ändra dina inställningar i webbläsaren när du vill. Ger du samtycke till användning av alla cookies?

Integritetspolicy