Tvätta håret på rätt sätt! Hur ofta ska man tvätta det och vilken metod väljer man?

Tvätta håret på rätt sätt! Hur ofta ska man tvätta det och vilken metod väljer man?

Att tvätta håret är enkelt. Sättet vi gör det på är dock lika viktigt som de produkter vi använder. När vi slutar att följa vissa principer, eller när vi inte ens känner till dem, blir håret torrt, matt och sprött. Frågan är alltså: hur tvättar man håret på rätt sätt?

Man kan ta hand om hårets hälsa och skönhet vid själva hårtvätten. Det är få kvinnor som är medvetna om att rengöringen är den grundläggande formen av hårvård. Förvånansvärt nog har vi en tendens att begå många misstag under en så pass enkel behandling. Det är på tiden att vi undersöker olika uppfattningar och presenterar en stegvis guide till den korrekta rutinen för hårtvätt.

HUR OFTA HÅRET TVÄTTAS

Bortsett från att välja rätt produkter måste vi också fastställa hur ofta vi tvättar håret. Detta avgörs av både hårets och hårbottens tillstånd.

Hur ofta bör du tvätta håret?

Det finns två förhållningssätt. Enligt den första ska du tvätta håret så många gånger som du behöver för att känna dig fräsch. Den andra rekommenderar att man ska trappa ner på antalet tvättar. Vad kan man enas om?

Om ditt hår är väldigt flottigt bör du tvätta det dagligen, men tänk på att alltid använda ett milt schampo - t.ex. ett för barn - utan starka rengöringsmedel. Kvinnor tvättar håret var 2-3:e dag, vilket verkar vara det optimala. Regeln för hårtvätt är enkel: tvätta ditt hår när det inte känns fräscht. Dock rekommenderas det att man inte tvättar håret mer än en gång per dag. Du bör även ha i åtanke hur många gånger du bör upprepa tvätten vid en dusch eller ett bad. Frisörer gör det två gånger i minst 5 minuter för effektivare rengöring och mer långvarig fräschhet.

Att tvätta håret ofta och oljighet - vad är sanningen?

Det sägs att håret blir fetare ju oftare vi tvättar det. En stor mängd SLS, SLES och andra rengöringsmedel kan avlägsna det skyddande lipidlagret och torka ut hårbotten, vilket leder till att talgutsöndringen ansamlas. Därför ska ett schampo för fett hår vara skonsamt och man måste använda ett lämpligt balsam efter shamponeringen. En daglig rutin för hårtvätt är i det här fallet inte fel. Däremot kan det visa sig vara ett bra val: att gå runt med flottigt hår och fastsittande talg kan leda till att hårlökarna försvagas och att inflammationer uppstår. Som en konsekvens av detta kan du få tunnare hår.

Vad är bäst - hårtvätt på morgonen eller på kvällen?

Det beror på personliga preferenser. Du kan tvätta håret på morgonen eller kvällen. Dock finns det några viktiga regler som du behöver följa.

När du tvättar håret på kvällen måste du föna det innan du går och lägger dig. Varför? Blött och utsläppt hår är mycket känsligare och utsätts för mekaniska skador, t.ex. när det stryks mot kudden. Beroende på de aktuella temperaturerna och hur fort håret blir flottigt behöver hårfrisyren inte se fräsch ut nästkommande dag (även om den tvättades före sänggåendet). Det är dock harmlöst med en tvättrutin på kvällen. Fungerar det för dig, så gör det!

Att tvätta håret på morgonen är ett bättre val. Huvudskälet är att du kan använda en hårolja som du kan massera in i håret och hårbotten innan du lägger dig. Den här typen av håroljebehandling över natten är oerhört effektiv - näringsämnena i oljan har flera timmar på sig att tränga in i hårlökarna. På morgonen schamponerar du sedan bara håret och fixar det som vanligt. Du får inte bara glädja dig åt en mycket fräschare frisyr utan också ett hälsosammare och vackrare hår tack vare oljebehandlingens effekter.

REGLER FÖR HÅRTVÄTT

Hur ser en rutin för hårtvätt ut, steg för steg? Vad ska du tänka på innan, under och efter tvätten? Det finns några grundläggande regler som är värda att känna till. Dessa levererar bättre effekter och förenklar rutinen.

  • Vatten. Går det att använda kallt vatten för hårtvätt? Man hittar information om att detta främjar hårväxten. Enligt andra källor är det skadligt. Sanningen finns någonstans däremellan: ljummet vatten är bäst för hårtvätt. Man bör varken använda kallt eller varmt vatten. Hett vatten får hårbotten att bli torr och oljig.
  • Borstning. Bör du borsta håret innan eller efter tvätt? Det är ingen tvekan angående det. Hårstrån som är välborstade trasslar inte ihop sig när man tvättar dem. Därför bör du använda en hårborste innan du tvättar håret. På så vis slipper du borsta blöta hårstrån, vilket inte är bra för ditt hår.
  • Schampo. Utöver valet av ett bra schampo gäller det att tillämpa det på rätt sätt. Du bör anpassa schampot efter din hårtyp. Det ska innehålla naturliga ingredienser och vara fritt från starka, renande ämnen. Använd inte schampot direkt på hårbotten utan gnugga det mellan våta handflator först. Det viktiga är att bara schamponera hårbotten; löddret som rinner ner är tillräckligt för att rengöra håret. Om du gnuggar hårstråna tillsammans med schampot kan du förstöra håret.
  • Ställning. Vilken ställning ska du välja? Alla kvinnor tycker det är bekvämt att stå i olika positioner. Man kan tvätta håret över handfatet, i badkaret eller i duschen. Men det finns en regel: tvätta håret med huvudet nedböjt.
  • Metod. Använd mjuka rörelser när du tvättar håret och massera hårbotten med fingertopparna. Du får gärna krama håret en aning. Att rycka, slita eller gnugga är inte aktuellt. Regeln gäller även när vi avlägsnar överflödigt vatten - varsamma rörelser utan att gnugga med handduken. Använd en pappershandduk och låt håret lufttorka för att förhindra skador.

METODER FÖR HÅRTVÄTT

Dessvärre är det få personer som har koll på att det finns många olika sätt att tvätta håret på. Man gör det på det sätt som man gjorde som barn: man masserar in ett schampo och sköljer ur det. Förvånansvärt nog finns det alternativ till denna metod. De kan bidra till kampen för ett friskt och vackert hår eftersom flera av dem motverkar frissighet, statisk elektricitet, matthet och strävhet. Vilka metoder finns det för att tvätta håret? De finns så många som åtta olika metoder. Av dem är 3-4 stycken de vanligaste.

[S] Tvätt med schampo

Hårtvätt med schampo är en traditionell metod. Den går ut på att man masserar in schampot i håret för att sedan skölja ur det efter en stund. Denna metod är vanligast bland personer utan intresse för en medveten vård av håret och som inte känner till hur viktigt det är med balsam. Måste vi använda denna metod - t.ex. på grund av tidsbrist - bör man därför välja ett skonsamt schampo som inte fråntar håret och hårbotten det skyddande lipidlagret.

[B] Hårtvätt med ett balsam

Du kan använda balsam i stället för schampo. Hårtvätt med balsam passar torrt, lockigt och skadat hår som annars skulle skadas av ett rengörande schampo. Det passar inte för fettigt hår eftersom balsamet är dåligt på att avlägsna överflödigt talg och att rengöra. Balsam är mildare, de trasslar inte ihop håret och torkar inte ut det. Den bästa produkten för denna metod är balsam som består av enkla ingredienser, är fria från silikoner och paraffin, och har en lättviktig formula. Man måste använda mer balsam än schampo då det inte löddrar lika mycket vilket gör att tvätten blir mindre effektiv.

[SB] Schampo + balsam

Schamponering och balsamering är det vanligaste förfarandet bland kvinnor. Metoden är enkel: tvätta håret, skölj ur schampot, använd ett balsam som skyddar håret och mjukgör det. Det kan handla om en leave-in-produkt eller en produkt som du sköljer ur innan du fönar håret.

[SBB] Schampo + balsam + balsam

Du kan förstärka din schampo- och balsamrutin med hjälp av två vårdande produkter. Till att börja med tvättar vi håret med ett schampo och sköljer ur det. Sedan använder vi ett ursköljbart balsam. Till sist använder vi ett annat balsam - en leave-in-produkt som skyddar håret och underlättar stylingen.

[BS] Balsam + schampo

Du kan använda produkter från alla metoder men i en annan ordning. Börja med att ta fram ett balsam - använd det i torrt eller fuktigt hår. Tvätta sedan ur balsamet med ett schampo för att noggrant rengöra hårstråna och enkelt avlägsna balsamet. Du kan till exempel använda metoden om du vill skölja ur en olja med ett balsam innan du schamponerar håret.

[BSB] Balsam + schampo + balsam

Denna metod rekommenderas ofta av proffs. Den kombinerar schamponering med att använda ett balsam två gånger. Till att börja med används en djupt vårdande hårinpackning eller ett djupt vårdande balsam. Sedan tvättar vi ur det med ett schampo. När håret är rent använder vi ännu ett balsam - en lättviktig, skyddande och formgivande skönhetsprodukt.

[SBSB] Schampo + balsam + schampo + balsam

Man kan använda schampo och balsam i omgångar. Denna metod omfattar fyra steg. Gör rent håret noggrant med ett schampo. Använd ett vårdande balsam och tvätta ur det tillsammans med schampot. Slutligen skyddar du håret med ett lättviktigt leave-in-balsam.

[MS] Mugg-schamponering

Detta är en av de populäraste metoderna. I viss mån är det en teknik för att applicera schampo - man kan använda den vid alla hårtvättmetoder som involverar schamponering. Man tar en liten behållare (mugg, kopp, burk), häller i lite schampo och tillsätter vatten, så att det bildas lödder. Fördela blandningen i håret - det medför en mer skonsam rengöringseffekt. Dessutom sparar vi samtidigt på produkten.

* Hårolja istället för balsam? Du kan ersätta balsam med en hårolja eller använda båda produkterna i omgångar i alla ovanstående metoder. Det är viktigt att du anpassar håroljan till ditt hårs porositet (gör t.ex. ett porositetstest online) och att du anpassar oljans typ, konsistens och egenskaper till dina behov.

Berätta gärna vad du tycker om artikeln.


Kommentarer: #0


Skriv din kommentar. Kommentaren publiceras när en moderator har godkänt den.
Ricinolja
Hårmask med keratin
Arganolja
Värmeskyddande spray
Jojobaolja
Ansiktsserum med retinol
Integritetspolicy

Vår hemsida använder cookies, även tredjepartscookies för externa verktyg. Om användare inte godkänner, kommer enbart nödvändiga cookies att användas. Du kan ändra dina inställningar i webbläsaren när du vill. Ger du samtycke till användning av alla cookies?

Integritetspolicy