Sheasmör (karité) - djupt återfuktande och naturligt hårskydd

Sheasmör (karité) - djupt återfuktande och naturligt hårskydd

Vi känner till sheasmör (Butyrospermum Parkii-smör) väldigt väl. Fastän det är mycket vanligare i lotion och krämer är sheasmör extremt effektivt i hårvård. Denna afrikanska fasta olja är botemedlet för alla hudproblem. Den innehåller naturligt SPF3, ger spänst och lyster. Sheasmör är rikt på vitaminer, fytosteroler och allantoin. Därför kan det effektivt ersätta ett hårbalsam.

Produktionen av sheasmör började på de stora afrikanska savannområdena. Den västra delen av kontinenten visade sig ha det mest gynnsamma klimatet för vitellaria-karitéträdet som sheasmöret utvinns ur. Växten finns i 19 afrikanska länder.

Sheaträdet blir ända upp till 25 meter högt och börjar bära frukt efter 30-40 år. Därför finns det mycket få plantager med sheaträd, och sheasmöret utvinns från träd som växer i naturen, vilket gör det ganska dyrt. Frukternas frön är otroligt rika på fett så de kan lätt förvandlas till värdefullt sheasmör genom kallpressning.

Sheasmör INCI:

Butyrospermum Parkii Butter (Butyrospermum Parki-smör)

Naturligt sheasmör är en krämig och beige olja i fast form. Den är fast vid rumstemperatur och blir flytande vid temperaturer över 37 °C. Du behöver dock inte bekymra dig om att tvätta bort sheasmör från håret. Om du inte applicerar för mycket är den inte fet och tynger inte ner håret. Det har en karakteristisk nötig doft med en fin träig ton som beror på att fröna rostas. Vi måste dock vara medvetna om att färgen och doften av sheasmör kan skilja sig åt beroende på om det är färskt oraffinerat och kallpressat eller inte. Det är vanligtvis ljusare och förlorar sin arom efter raffineringen.

Sheasmör - raffinerat eller oraffinerat?

När vi utforskar ämnet växtsmör får vi inte glömma raffineringen. Vilket är bäst: oraffinerat sheasmör eller raffinerat sheasmör? Raffineringsprocessen innebär att man renar den olja som har utvunnits. Det utförs till exempel för att göra oljan ätbar.

Endast oraffinerat sheasmör bör användas i hårvård. Anledningen är mycket enkel. Vegetabiliska oljor förlorar massor av värdefulla näringsämnen under reningsprocessen. Raffinerat sheasmör är mycket magrare och kan fungera sämre. Det är rekommenderat att satsa på oraffinerat sheasmör för att olja in håret. Då kan vi vara säkra på att vi kommer att använda oss av alla egenskaper som sheasmör gömmer. Och det finns många av dem.

Sheasmör - egenskaper. Hur fungerar det?

Efter en ganska lång introduktion är det dags att gå vidare till en annan viktig sak: egenskaperna hos sheasmör. Vilka är fördelarna för hår och hud? Hur använder man sheasmör? Vad erbjuder det? Framför allt - varför är det så populärt i skönhetsprodukter? Svaren på alla dessa frågor finns i dess sammansättning. Sheasmör består av stora mängder fytosteroler, antioxidanter, allantoin, vitamin A, E och F. Det innehåller också värdefulla fettsyror.

Sheasmör - fördelar för huden

Det är en kosmetisk råvara som är känd för sina utmärkta fuktgivande egenskaper. Tack vare ett tiotal antioxidantföreningar bromsar det hudens åldrandeprocesser och säkerställer dess cellförnyelse. Dessutom har sheasmör förmågan att behandla olika hudtillstånd. Det påskyndar läkningen av ärr och eksem, minskar utslag och lindrar irritation. Sheasmör är också ett naturligt UV-filter och gör underverk inom hudvård ( även i hårbotten). Tack vare det stora innehållet av naturligt allantoin eliminerar sheasmör missfärgningar och reparerar överhuden.

 

Sheasmör - fördelar för håret

Sheasmör ingår vanligtvis i hudvårdsprodukter (t.ex. krämer, balsam). Det har liknande intressanta egenskaper när det gäller hårvård. Därför använder skönhetsföretag gärna smöret även i hårvårdsprodukter.

Framför allt skyddar det håret från skadlig strålning, vilket är oerhört viktigt för hår som utsätts för effekterna av solljus. Det bidrar också till att förstärka håret efter hårstylingbehandlingar, t.ex. färgning eller plattning. Sheasmör slätar ut håret och ger motståndskraft för enkel borstning och härlig naturlig glans. Det kan användas som en separat produkt. Det är dock en bättre idé att välja produkter som innehåller sheasmör, t.ex. Nanoil för hår med låg porositet. Det skyddar hårtopparna på ett utmärkt sätt, stärker hårsäckarna och reglerar hårbottens fuktighet.

Sheasmör. Vilken hårtyp passar det för?

Vi måste ta en närmare titt på innehållet av fettsyror för att svara på frågan. Det är en av de vegetabiliska oljor som kan stoltsera med balansen mellan syrorna. Sheasmör består huvudsakligen av oljesyra (enkelomättad) och stearinsyra (mättad). Deras mängd är likartad, därför fungerar sheasmör för två hårtyper.

Sheasmör är fullständigt olämpligt för hår med hög porositet. Information om att sheasmör är perfekt för skadat, kluvet och svagt hår bör behandlas med en nypa salt. Det är inte sant. Smöret kommer bara att förvärra tillståndet för högporöst hår och göra det frissigt. Naturligt sheasmör är perfekt för hår med låg porositet och det är därför det finns i Nanoil för hår med låg porositet. Vi kan försöka applicera sheasmör på hår med medelhög porositet men det finns ingen garanti för att det ger goda effekter. Det beror på det individuella tillståndet hos vårt hår.

Varför är det värt att välja sheasmör?

Det är utan tvekan ett av de mest populära växtsmören. Det är det främsta bland naturliga ingredienser i kosmetika. Sheasmör får fantastiska omdömen, men vi undrar fortfarande varför det rekommenderas för högporöst hår. Det kan bero på att smöret återfuktar på ett utmärkt sätt. Men det har inga starka reparerande egenskaper. När vi däremot använder det för hår med låg porositet ger det ett permanent och nödvändigt skydd.

Berätta gärna vad du tycker om artikeln.


Kommentarer: #0


Skriv din kommentar. Kommentaren publiceras när en moderator har godkänt den.
Hårmask med keratin
Ricinolja
Värmeskyddande spray
Arganolja
Jojobaolja
Integritetspolicy

Vår hemsida använder cookies, även tredjepartscookies för externa verktyg. Om användare inte godkänner, kommer enbart nödvändiga cookies att användas. Du kan ändra dina inställningar i webbläsaren när du vill. Ger du samtycke till användning av alla cookies?

Integritetspolicy