Hårvårdspyramiden. Hur når man toppen av skönhet?

Hårvårdspyramiden. Hur når man toppen av skönhet?

Hur skapar man den perfekta hårvårdsrutin? Låt dig inspireras av pyramiden: en komplett och perfekt form där alla vårdelement finns på en exakt avgränsad plats. Denna speciella "skönhetstaxonomi" illustrerar vad som är värt att uppmärksamma när du tar hand om ditt hår. Vad behöver håret för att vara friskt och vackert?

Vad är hårvårdspyramiden?

Hårvårdspyramiden liknar matpyramiden: vid basen hittar du aktiviteter som bör göras för håret oftast (dvs. varje dag). Utan dem kommer ytterligare vård på högre segment att misslyckas.

Pyramiden illustrerar den idealiska planen som kommer att ge framgång inom hårvård. Tack vare det kan vi enkelt avgöra vad som är viktigast, vad vi ska göra mer sällan eller bara då och då så att håret växer sig starkare och friskare - därav uppdelningen i segment som beskriver vad som ska göras varje dag, en gång i veckan, och ännu mindre ofta, för att ge frisyren full hälsa och fantastiskt utseende.

Tack vare pyramiden kan du enkelt avgöra om du tar hand om ditt hår på rätt sätt. Om du ofta utsätter den för het styling (locktång, värmespolar, plattång) kommer den snabbt att försämras och torka ut i överskott. Om du ser att ditt hår har blivit tungt och tilltäppt, och dessutom blir fett snabbare – se till att du inte använder hårmasker för ofta. Kanske är det värt att införa en hårbottenskrubb i din hårvårdsrutin?

Hårvårdsrutiner - varför en pyramid?

Pyramiden speglar harmoni och är en symbol för den ideala kroppen. I detta sammanhang uttrycker det bäst strävan efter idealiskt hår – med andra ord friskt, starkt och glänsande. Den symboliserar också  hur du bör ge den näringen: utan en ordentlig bas har dess högre våningar ingen anledning att existera - de är helt enkelt omöjliga att få. Därför, för att ta hand om ditt hår på rätt sätt - är det värt att följa detta mönster och anpassa hårets vård till det. Du kan inte uppnå bästa möjliga hårkondition, utan en logisk ordning och systemiska behandlingar, som kommer att vårda ditt hår ordentligt och skydda det från skador. Hur ska den korrekta hårvårdspyramiden se ut?

PYRAMID HÅRVÅRD - PYRAMID UTFORSKNING - TEORIN OCH PRAKTIKEN

Hårvård Pyramid - varje dag: en stödzon

KOSTTILLSKOTT, ÖRTER, LOTIONER FÖR HÅRDBOTTEN, SKYDD FÖR HÅRTOPPAR, SPRAYBALSAM, BÖRSTNING

▲ Denna är grundnivån för korrekt hår- och hårbottenvård. Denna kategori inkluderar först och främst kosttillskott, det vill säga ... hälsosam näring, och vitaminer, biotin, fettsyror och ört infusioner, som är värda att dricka varje dag för att ständigt förse kroppen med de ingredienser som är nödvändiga för korrekt funktion och regenerering. Infusioner av nässlor och åkerfräken fungerar bäst.

▲ En annan värdefull men extremt sällsynt vårdmetod är att använda växtbaserade hårbottenkrämer och hårhydrolater. Tack vare dem får du inte bara näring åt håret i basen, ochstärker dess "yngsta" delar, utan stödjer även hårbotten och stärker hårsäckorerna. Tack vare en sådan lotion förblir hårbotten ren och snygg, håret blir starkare, snyggt upphöjt i basen och samlar inte så mycket smuts. Regelbunden användning av hårbotten lotioner kan hämma seborré och hjälpa till att bekämpa håravfall.

▲ Den mycket "känsliga" delen av håret är spetsen. Utan ordentlig vård blir de försvarslösa och splittras snabbare - det är därför det är viktigt att skydda dem från de negativa effekterna av yttre faktorer och mekaniska skador. Du kan applicera ett speciellt silikonspray på dina hårtoppar eller sträcka dig efter en hårolja.

▲ Skydd av hår mot gifter, negativa effekter av yttre faktorer och solstrålning är ett viktigt steg utan vilket håret aldrig kommer att bli friskt. Det är därför det är värt att skydda det med ett delikat hårbalsam dagligen - det kommer inte att överbelasta ditt hår utan skyddar det från skador, tämjer oregerliga hårstrån och förbättrar dess lyster.

Hårvård Pyramid - var 2-3 dag: zonen för den starkaste regenereringen

HÅROLJNING, MASSAGE, HÅRTVÄTT, HÅRTORKNING, HÅRBALSAM

▲ Den "andra våningen" inom hårvård är lika viktig – här är alla de viktigaste behandlingarna som bör användas för att få ett friskt och starkt hår. Denna nivå är ansvarig för konstant regenerering och håller håret i perfekt form. Det ska sägas rakt ut: utan detta element har håret ingen chans till hälsa och ett snyggt utseende.

▲ Det mest avgörande steget i hårvård är att tvätta håret - hårstråna med ökad seborré bör tvättas även dagligen, men den vanligaste metoden, den "gyllene medelvägen" är att tvätta håret var 2-3 dag. Tack vare detta kan hårbotten vila mellan en tvätt och den andra; det finns också tid att återställa balansen av hydrolipid barriären, hudens naturliga skyddande päls.

▲ Balsam som kräver sköljning bör vara ett permanent inslag av vård, kombinerat med tvätt av håret. Applicera ditt favorit balsam i fuktigt, tvättat hår och håll det i cirka 3 minuter innan du sköljer bort det från håret. På så sätt får håret näring, och blir mindre trassligt, med slutna fjäll och utjämnad struktur.

▲ Eftersom hårbalsamet bara förbättrar hårets kondition längs hela längden och inte tar hand om hårbotten - ett av de viktigaste vårdelementen på denna nivå är håroljning. Med extremt skadat, torrt och tunt hår kan du göra det varje dag. Vid tjockt och tungt hår räcker det att utföra håroljning en gång i veckan. På samma sätt som frekvensen av hår oljning, ska också oljorna matcha hårets tillstånd och struktur - dess porositet. Tack vare att oljan ska appliceras både i hårets hela längd och i hårbotten - ger den effektiva, flerdimensionella vården: den regenererar, stärker och förbättrar hårets utseende. Dessutom är håroljning direkt kopplad till hårbotten massagen, som stimulerar blodcirkulationen, stärker lökarna och förbättrar absorptionen av ingredienser till huden och hårsäckarna.

▲ Efter att ha tvättat håret sträcker vi oss vanligtvis efter en hårfön - vi har sällan tillräckligt med tid för att låta det lufttorka. När du väljer fön, se till att den kommer med en kall luftinställning och torka alltid håret med en temperatur på cirka 40 grader Celsius - höga temperaturer försvagar inte bara hårbottens arbete, utan fäller också ut vatten från håret, och det börjar torka ut och försämras.

Hårvård Pyramid - en gång i veckan: rengöringszon

HÅRMASK, RENGÖRINGSSCHAMPO, TORRSCHAMPO, HÅRBOTTENSKRUBB

▲ Tredje våningen i hårvård är en behandling som inte kräver en sådan frekvens, men för den fulla effekten av friskt och väl konditionerat hår - du bör inte ge upp det. Dessa behandlingar inkluderar framför allt de som kombineras med en exakt rengöring av hår och hårbotten, så att de under de kommande dagarna absorberar fler ingredienser som ansvarar för regenerering.

▲ Hårbottenskrubb stimulerar inte bara cirkulationen och syreutbytet inuti cellerna, utan hjälper också till att rengöra hårbotten noggrant och ta bort rester av kosmetika (främst de för styling) som kan byggas upp i hårets bas och hämma dess tillväxt. Gör det bara en gång i veckan för att behålla balansen på huden och rengöra håret från gifter, orenheter och alla onödiga kosmetiska avlagringar.

▲ Ett rengöringsschampo är en perfekt kosmetika som intensifierar alla skönhetsbehandlingar. Den renar inte bara hårbotten och håret från rester av kosmetika, överskott av talg, gifter och föroreningar, utan öppnar också hårets fjäll, vilket ökar deras uppsugningsförmåga: ingredienser från masker eller oljor tränger djupare in i hårets struktur och ger näring. dem mer effektivt.

▲ Efter att ha tvättat håret med ett rengöringsschampo är det bra att använda en korrekt vald hårmask – välj den som har en bra sammansättning. Vad innebär en "bra sammansättning"? Det är en produkt som inte innehåller parabener, torkar envärda kortkedjiga alkoholer och tunga silikoner som skadar håret. Många kombinerar maskbehandling tillsammans med hårolja eftersom en mask som appliceras på håret strax före tvätt perfekt emulgerar oljor och inte bara kompletterar vård och regenerering av hårstråna utan också tvättar oljan snabbt och enkelt av håret.

Denna vård kräver mer tid, och du behöver bara göra det en gång i veckan. Tvätta håret med ett rengöringsschampo, applicera olja på fuktigt hår, låt det vara i minst 30 minuter, applicera en mask på håret omedelbart före tvätt, låt det vara i under 15 minuter, skölj sedan och tvätta det med ett traditionellt schampo.

▲ Ofta hinner vi inte med att tvätta håret med schampo och vatten. Lyckligtvis kommer torrschampo med hjälp. Innehållet av talkpuder eller risstärkelse som ingår i dess sammansättning kan omedelbart fräscha upp håret, konditionera det och minska överdriven seborré. Torrschampo sätter sig dock på håret och blockerar tillgången för luft till hårbotten, så du bör inte använda det för ofta: en gång i veckan är max. Det är också värt att komma ihåg att du inte ska lägga till ytterligare en del av schampot i håret nästa dag.

Hårvård Pyramid - en gång i månaden: retuschering och justering

ÖRTBASERAD HÅRFÄRG BEHANDLING AV HÅRET, HÅRBASTU

▲ Kvinnor älskar hårfärgning. Direkt efter färgning ser håret snyggt ut, men med veckorna som går försvagas, bleknar och torkar i överskott. Tyvärr går det inte att undvika hårfärgning om vi vill stärka hårfärgen eller få en helt ny nyans. Kom ihåg att applicera färgämne så sällan som möjligt för att inte skada håret för mycket. Den bästa lösningen är att besöka frisören: professionella hårfärger är mindre skadliga, och effekten av färgbehandling stannar längre. En annan bra idé är att använda henna för färgning: det är en örtfärg som inte skadar håret. Du måste dock hantera det skickligt - en frisör kan också vara till hjälp i denna fråga.

▲ Hårfärgning bör kombineras med en specifik närande och regenererande behandling. Frisörsalonger erbjuder ett brett utbud av dem. Den mest populära är bastun för hår och en intensiv vitaminbehandling för hår. De kan göras två veckor efter färgning och upprepas mer eller mindre varje månad, så att trådarna ständigt får näring och inte lika skadade av färgningsprocedurerna.

Hårvård Pyramid - ibland: hårförstärkning och styling

TRIMNING, HÅRLAMINERING, KERATINBEHANDLING, VÄRMESTYLING

▲ Den sista "våningen" i pyramiden är en sorts konditionerande takvåning. Det finns behandlingar som inte är gjorda av slumpen. Var och en av dem kan vara ett komplement till vården, eller en tillfällig procedur, som är tänkt att försköna håret.

▲ Alla typer av värmestyling (med varma rullar, en plattång eller en locktång) skadar håret, tar omedelbart bort vatten och bryter till och med sulfidbindningar inuti håret. Det finns dock situationer då vi helt enkelt måste se oklanderliga ut. Det är värt att komma ihåg att plattången som används ibland inte är ett ont i förklädnad - om håret får ordentlig vård dagligen - kommer behandlingen med användning av hög temperatur som görs då och då inte att vara ett hot. Därför är det så viktigt att varje led i hårvårdspyramiden är på plats.

▲ Den idealiska behandlingen som inte kräver ofta förekommande upprepningar är keratin håruträtning. Denna behandling är en utmärkt behandling som återuppbygger även extremt skadade hårstrån (keratin är den grundläggande byggstenen i håret, så det bygger in i dess struktur och kompletterar brister på dess yta). Beroende på hårets tillstånd kan keratin stanna i det inre i 2-4 månader. Efter denna tid kan proceduren utföras igen.

▲ För att hålla ditt hår vackert, friskt från rötterna till topparna – glöm inte att trimma topparna regelbundet. Tack vare detta får strängarna fräschör och ett snyggt utseende, och vården blir lättare (kammen eller borsten stannar inte vid de trassliga, torra hårtoppar: klippta toppar gör kamningen smidig och vi skadar inte längre vårt hår mekaniskt). Spetsarna behöver bara skäras en gång var 2-3 månad.

▲ Hårlaminering är en annan behandling som slätar ut och ger ett vackert utseende till ditt hår. Tack vare den blir den glänsande, smidig, studsig och flexibel. Laminering ger inte näring åt håret, utan stänger bara fjällen och förbättrar det övergripande utseendet och konditionerar perfekt de tunna, frissiga hårstråna. Laminatskiktet skyddar även håret från skador orsakade av sol, frost eller vind samt från miljögifter. Effekterna av hårlaminering varar i upp till 3 månader.

Berätta gärna vad du tycker om artikeln.


Kommentarer: #0


Skriv din kommentar. Kommentaren publiceras när en moderator har godkänt den.
Hårmask med keratin
Ricinolja
Värmeskyddande spray
Arganolja
Jojobaolja
Integritetspolicy

Vår hemsida använder cookies, även tredjepartscookies för externa verktyg. Om användare inte godkänner, kommer enbart nödvändiga cookies att användas. Du kan ändra dina inställningar i webbläsaren när du vill. Ger du samtycke till användning av alla cookies?

Integritetspolicy