Låt ditt hår snacka, del 7. Hårvård för lockigt hår

Låt ditt hår snacka, del 7. Hårvård för lockigt hår

Hur tar man hand om lockigt hår för att hålla det starkt och friskt? Tydligen finns alla ledtrådar i håret själv. Många kvinnor drömmer om att ha tjockt och lockigt hår. De av oss som har rakt hår ser lockigt hår som en vinstlott. Dock är lockigt hår mycket mer krävande! Det kräver speciell skötsel och kommer med fler problem än man kan tro. För att svara på frågan om hur man tar hand om lockigt hår, är det bäst att bara ge mer uppmärksamhet till det! Helt enkelt lär dig mer fakta om det och håll lite extra koll på det. 

LOCKIGT HÅR - EGENSKAPER

Vid första anblick ser vi hår fullt av lockar och volym. För vissa kan det verka som att det här är det enda som skiljer den här typen av hår från andra hårtyper. Dock är de största skillnaderna gömda lite djupare. För att titta närmare på dem rekommenderas ett mikroskop. Då kommer du lära dig att utseendet på tvärsnittet är helt annorlunda jämfört med rakt hår. Att håret lockar sig beror på dess struktur - vågigt hår är lite platt (ellips), lockigt hår är platt och krulligt hår liknar en njure.

 

Lockigt hår är dessutom känsligare mot effekter från externa faktorer. Varför är det så? Naturliga lockar är tunnare där lockarna kröker sig och blir därför mer ömtåliga och bräckliga. Dessutom har det inte en tajt kutikula som ligger platt över stråna som på rakt hår. Vid lockarna lyfter de små bitarna keratin ofrivilligt. Därför är lockigt hår naturligt mycket poröst, men självklart finns det undantag.

Ett annat problem folk med lockigt hår behöver besväras av är att lockigt hår lätt tappar fukt. Håret är ofta uttorkat, vilket också är kopplat till dess struktur. Håret förlorar inte bara fukt genom det lyfta keratinet, utan lockigt hår har även ett tunnare lager skyddande talg på hårstråna. Varför då? Lockar ligger inte platt mot huvudet, och därför har de inte lika stor möjlighet att samla upp talgen som utsöndras av körtlarna i hårbotten. Å andra sidan har det sina fördelar, eftersom lockigt hår blir flottigt mycket långsammare. Uttorkning är ett av, men inte det enda problemet folk med lockigt hår måste dras med. 

De vanligaste svårigheterna med lockigt hår:

 • Det är ofta torrt, grovt och bräckligt
 • Det blir lättare skadat
 • Det blir ofta tovigt och är svårt att kamma ut
 • Det saknar lyster och flexibilitet
 • Utan rätt skötsel blir det lätt frissigt och statiskt
 • Det är svårt att platta
 • Det är matt för att det reflekterar mindre ljus

Varför växer inte lockigt hår?

För folk med lockigt hår kan det vara väldigt besvärligt att växa ut det. Desto tajtare lockarna är, desto svårare är det att se tillväxt i längderna. Det är en av de vanligaste frågorna: Varför växer inte mitt hår? Så klart ditt hår växer! Det är bara svårare att se tillväxten.

HÅRRUTIN FÖR LOCKIGT HÅR

Hur tar man verkligen hand om lockigt hår? För det första måste du vara medveten om att det kommer att ta dubbelt så lång tid varje dag jämfört med tiden det tar för folk med rakt hår eftersom lockigt hår är krävande och har "humör". Att ta hand om och styla lockigt hår är till och med en utmaning för erfarna frisörer! Här är de viktigaste reglerna för att göra det enklare att ta hand om lockigt hår till vardags. 

Tre delar av professionell hårvård av lockigt hår

 1. Återfuktning på djupet - det första steget innefattar att förse håret med ingredienser som kommer att binda vattenmolekyler i håret (hyaluronsyra, urea, pantenol, aloe eller honung).
 2. Regenerering och förstärkning - det andra steget går ut på att använda produkter som är fulla av nödvändiga substanser för håret, såsom silke, keratin, kollagen, och även vete, soja och mjölkprotein. 
 3. Genomgående skydd mot att förlora fukt och mot skadliga faktorer (till exempel låga eller höga temperaturer, solens strålar etc) tack vare mjukgörande substanser som håroljor eller silikon är det här den sista men definitivt inte minsta delen av en ordentlig hårvårdsrutin för lockigt hår.

Hur tvättar man lockigt hår ordentligt?

Den viktigaste regeln är: lockigt hår bör tvättas mer sällan. Om du inte vill ha frissiga lockar måste du ha tålamod. Du behöver självklart inte gå runt med fettigt hår i flera veckor, det här kan faktiskt bidra till mer mjäll. Lockigt hår gillar inte extremer åt något håll. Regelbundna tvättar försvagar lockarna och ökar torrhet eftersom tvättprodukter tar bort lite av talgen som är nödvändig för att behålla fuktbalans. Hur ofta bör man tvätta lockigt hår? Helst inte mer än varannan dag. Den optimala lösningen är två tvättar per vecka. 

Det finns några fler saker som är värda att nämna. Det är bäst att tvätta lockigt hår med huvudet nedböjt - tack vare den här metoden ökar volymen och det blir enklare att kamma igenom. Dessutom är det värt att prova att använda kallt eller ljummet vatten för att tvätta och skölja ur produkter eftersom värme får keratinbitarna att lyfta mer. Kom alltid ihåg att du måste behandla ditt hår med försiktighet. Inget mer rufsande och slitande med kammen. Ditt schampo bör också vara milt. 

Hur kammar man lockigt hår? -torrt? blött?

Det har antagits att lockigt och vågigt hår bara får kammas när det är blött. Och med all rätt, eftersom i det här fallet är kammandet av torrt hår ett enkelt sätt att slita på håret. Istället för att kämpa med att borsta torra lockar, är det bättre att kamma de direkt efter tvätt. Det här kommer göra torkandet enklare och kommer att förebygga frissighet. Det är rekommenderat att kamma sitt lockiga hår direkt efter att ha applicerat ett balsam eller en hårolja, eller när de andra produkterna precis tvättats av. På det här viset är håret lent och smidigt vilket sänker risken att du skadar håret.

Du behöver veta hur du kammar ditt lockiga hår på rätt sätt. Det är också lika viktigt att veta vad du ska använda för att kamma ditt hår. De bästa verktygen för lockigt hår är de enklaste. En vidtandad kam i trä eller den populära Tangle Teezern blir perfekt. Lockigt hår kan även gynnas av att borstas med en borste som har tjocka och glesa strån, helst gjorda av naturliga material med en joniserande funktion. 

Hur torkar man lockigt hår?

I det här fallet är det en bra idé att bara ge upp på att använda en hårfön som skulle kunna öka problem med uttorkning, frissighet eller statiskt hår. Att låta den här hårtypen lufttorka är bäst. Dock, om du inte har den möjligheten, låt oss titta på hur man torkar håret utan att skada det. Det är bäst att göra det med huvudet lutat neråt och försiktigt knåda håret med fingrarna, vilket adderar volym och framhäver lockarna. Dessutom kan en hårtork med diffuser vara användbar, men kom ihåg att bara använda den kalla inställningen. Hur förhindrar man att lockigt hår blir frissigt? Innan det torkar är det värt att massera in lite återfuktande, värmeskyddande olja i håret. 

De mest rekommenderade produkterna för lockigt hår:

 • Schampo för lockigt hår ska vara skonsamt. Det är bäst om produkten är baserad på plantextrakt och inte innehåller några starka medel (SLS, SLES). Ett schampo avsett för bebisar kan vara en bra produkt för vardagligt bruk. Någon gång varannan vecka kan du använda en starkare produkt för att rena hårbotten från produkt-build up och talg. 
 • Balsam för lockigt hår ska göra borstande lättare, släta ut och återfukta genomgående. De bästa produkterna är bland annat mjukgörande medel som ger skydd mot uttorkning och inte överbelastar håret på samma gång. En sådan produkt bör också öka glans och mjukhet tack vare sina återfuktande och närande egenskaper. 
 • Stylingkräm eller mousse för lockigt hår kommer att hjälpa dig att tämja vilda lockar, ge mer glans och hålla frisyren på plats. Om du har undrat hur du ska intensifiera lockarna, är det bara att välja och vraka bland alla stylingprodukter för lockigt hår som finns. Däremot är det viktigt att komma ihåg att överanvändning kan bidra till vekare hår och mjäll.

Det här är viktigt! Alla produkter för lockigt hår kan bytas ut mot naturliga oljor som återfuktar på djupet, ger näring till håret, skyddar och hjälper till med styling. De är ett bra substitut för masker, krämer och hårbalsam. Dock behöver du lära dig vilken hårolja som är bäst för lockigt hår. Det rätta valet garanterar en succé. 

Oljande av lockigt hår

Mycket information om hur håroljning påverkar håret finns att läsa i många andra inlägg på den här bloggen. Naturliga håroljor är en oändlig källa av värdefulla vitaminer, mineraler och fettiga syror. Speciellt det senare är extremt viktigt för lockigt hår eftersom det stärker den externa strukturen och det naturlig hydrolipidlagret. Tack vare denna egenskap ger oljande av lockigt hår den rätta nivån av fukt, mjukhet, glans, elasticitet och skydd mot skadliga faktorer. Nyckeln till att lyckas är att välja rätt olja. 

Vilken sorts olja kommer att vara bäst för lockigt hår? De mest rekommenderade är de som innehåller många fleromättade fettiga syror från omega-3 och omega-6 gruppen. Lockigt hår har en hög porositet och bör behandlas med oljor som har stora partiklar. Därför, när du väljer olja, är det värt att fundera på följande:

 • Avokadoolja
 • Sötmandelolja
 • Bomullsfröolja
 • Arganolja
 • Nattljusolja

Du bör komma ihåg att lockar inte tycker om kokosolja, vilket kan öka frissighet. Det är också bra att undvika ricinolja, som är för tjock för hårstrukturen. Om du har problem med att välja en naturlig olja och fortfarande inte vet vilken olja som skulle fungera i ditt fall, kan du prova en färdiggjord produkt såsom Nanoil för hår med hög porositet. Det är en produkt som gör skillnad, som innehåller både ideala oljor för lockigt hår och värdefulla tillsatser såsom vitaminer och proteiner. 

Berätta gärna vad du tycker om artikeln.


Kommentarer: #0


Skriv din kommentar. Kommentaren publiceras när en moderator har godkänt den.
Hårmask med keratin
Ricinolja
Arganolja
Värmeskyddande spray
Jojobaolja
Ansiktsserum med C-vitamin
Integritetspolicy

Vår hemsida använder cookies, även tredjepartscookies för externa verktyg. Om användare inte godkänner, kommer enbart nödvändiga cookies att användas. Du kan ändra dina inställningar i webbläsaren när du vill. Ger du samtycke till användning av alla cookies?

Integritetspolicy