Monoi-olja för hårvård - fantastisk och väldoftande produkt från Tahiti

Monoi-olja för hårvård - fantastisk och väldoftande produkt från Tahiti

Exotisk monoi-olja kommer från tropiska områden. Tillverkningen är en tradition på Tahiti. Oljan har utvunnits manuellt i århundraden. Polynesierna är bland de få som vet hur man framställer oljan med den blommiga aromen på rätt sätt.

INCI monoi-olja

Cocos Nucifera (Cocunut) Oil, Tiare (Gardenia Tahitensis) Flower Extract - (Cocos Nucifera (kokosnöt)-olja, Tiare (Gardenia Tahitensis) blomsterextrakt)

Låt oss börja med att slå hål på myten. Denna väldoftande olja kallas ofta för tamanuolja. Kombinationen av de två namnen är också vanlig: monoi tamanu.

Tyvärr är en sådan kombination olämplig eftersom tamanu är en helt annan olja - utvunnen ur tamanu-trädet som odlas i Stilla havsområdet. När vi säger monoi tamanuolja menar vi därför två olika oljor.

Det är ett intressant faktum att monoi-olja är en kombination av två naturliga ingredienser:

  • Tiaréblomma (ger oljan dess exotiska doft)
  • kokosolja - polynesierna utvinner den ur soltorkat kokosnötskött som kallas copra. Kokosolja i denna form är oraffinerad och bevarar alla värdefulla mineraler, näringsämnen och mättade fettsyror.

Monoi-olja kallas också för Tiaré vilket liknar ordet - tiara. Det beror på att Gardenia anses vara en obestridd drottning av blommor på Tahiti medan luften är genomsyrad av den fantastiska exotiska doften av Tahitian Gardenia.

Användning av monoi-olja

Ren form av monoi-olja kan användas i kropps-, ansikts-, hud-, nagel- och (framför allt) hårvård.

Monoi-olja är en maceration - den framställs genom att Tiaréblommor blötläggs i kokosolja. Som ett resultat får den en underbar doft samt extra kraft av mineraler och ämnen som är viktiga för hårets skönhet och hälsa.

Monoi-olja - fördelar för håret

Polynesierna har använt monoi-olja för hårvård i åratal. Det är bara att titta på deras fantastiska hår för att förstå hur oljan fungerar. Håret älskar helt enkelt monoi-olja! Den består av små partiklar som är karakteristiska för alla mättade fettsyror. Därför absorberas den lätt, men den kan göra medelporöst hår frissigt. Monoi-olja är perfekt för att ge näring åt hår med låg porositet. Dess små partiklar fyller perfekt i mikroskopiska luckor i hårstrån med låg porositet.

Monoi-olja är en perfekt källa till mättade fettsyror som ger näring åt hår med låg porositet: 44-48 % lauriska, 16-19 % myristiska, 7-10 % palmitin, 5-8 % kapryl, 4-8 % kaprisk, 1-4 % stearin.

Monoi-olja - egenskaper

Monoi-olja är ett perfekt balsam för hår med låg porositet. Du måste värma den mellan handflatorna eller i ett vattenbad innan du applicerar den i håret. Den har en underbar doft och tränger in i hår med låg porositet väldigt snabbt.

Monoi-olja skyddar utmärkt håret från solljus, frost och olika skador, t.ex. mekaniska. Den skyddar mot värme som produceras av hårföner, plattänger, locktänger samt gifter och cigarettrök. Dessutom förstärks monoi-oljans verkan av värme: om du applicerar den på håret, sätter på en handduk och värmer turbanen med en fön kommer oljan att tränga in i håret bättre och snabbare. Det är här den börjar kampen för friska och vackra hårstrån.

Monoi-olja innehåller vitaminer från grupp B som är viktiga för en hälsosam hårväxt. Brist på B-vitamin orsakar överdrivet håravfall eller till och med stoppar tillväxten. Monoi-olja innehåller ett komplex av vitaminer (B1, B2, B3, B6). Vitaminerna C och E är också viktiga för håret - de bromsar hårets åldrandeprocesser och förhindrar att håret blir grått i förtid. E-vitamin är känt som ungdomens vitamin tack vare sina antioxidativa egenskaper. Monoi-olja är också en källa till kalium, kalcium, magnesium, järn, fosfor och zink. Alla dessa mineraler förbättrar hårets skick genom att tränga in i hårets cortex och ge näring. Det är värt att nämna att förutom att förebygga håravfall och öka hårets tillväxt har zink ett direkt inflytande på produktionen av keratin - hårets huvudsakliga byggmaterial. Kalium är ett ämne som förnyar hårsäckarna och gör dem starkare. Dess verkan förstärks av magnesium som medverkar i produktionen av proteiner, t.ex. keratin.

Tack vare värdefulla vitaminer och mineraler är monoi-olja ett bra vapen i kampen för reparation och friskhet hos hår samt hårbotten och hårsäckar. Oljan förbättrar talgkörtlarnas funktion, ser till att talgutsöndringen sker på rätt sätt, håller håret rent och förhindrar feta strån. Monoi-oljan gör det möjligt för kvinnor att ta itu med problem som de alltid har kämpat med - platta hårstrån som saknar volym. Oljan fungerar som en förberedande stylingprimer eftersom den ger spänst och livfullhet.

Om ditt hår är tungt, tjockt, ständigt platt och saknar volym medan det nästan är omöjligt att styla en frisyr och ge det en ny form - sträck dig efter monoi-olja. Den kommer att mjuka upp ditt hår och underlätta stylingen redan efter första appliceringen. Det är en bra idé att använda monoi-olja tillsammans med andra oljor som kan återfukta hår och hud samt upprätthålla en god vatten-lipidbarriär. Den bästa källan till sådana ingredienser ingår i Nanoil för lågporöst hår.

 

Monoi-olja - är den populär?

Monoi-olja får varierande omdömen. Varför är det så? Många kvinnor som har hår med hög porositet, torrt och skadat hår använder monoi-olja i hopp om att den kan hjälpa dem att övervinna hårproblemen. Tyvärr är monoi-oljans partiklar inte tillräckligt stora för att regenerera strån med hög porositet, därför finns det yttranden om att den inte fungerar eller att den gör håret frissigt. Kvinnor med hår med hög eller medelhög porositet bör definitivt avstå från monoi-olja eller enbart applicera den i hårbotten.

Berätta gärna vad du tycker om artikeln.


Kommentarer: #0


Skriv din kommentar. Kommentaren publiceras när en moderator har godkänt den.
Hårmask med keratin
Ricinolja
Värmeskyddande spray
Jojobaolja
Arganolja
Ansiktsserum med C-vitamin
Integritetspolicy

Vår hemsida använder cookies, även tredjepartscookies för externa verktyg. Om användare inte godkänner, kommer enbart nödvändiga cookies att användas. Du kan ändra dina inställningar i webbläsaren när du vill. Ger du samtycke till användning av alla cookies?

Integritetspolicy