Schampo. Ett ovanligt sätt att prata om en vanlig produkt

Schampo. Ett ovanligt sätt att prata om en vanlig produkt

Något som då är förvånande är att vi fortfarande vet så lite om den produkten, och den här bristen på information får oss att välja fel produkt som inte matchar vår hårtyp. 

Det är synd eftersom hårvård och fint hår börjar med ett schampo - det är en av de mest använda hårprodukterna och därför bör vi inte kompromissa. Man måste inse att det första steget mot hälsosamt hår är att använda rätt schampo. Hur hittar man rätt schampo? Vilka ingredienser i schampon bör man undvika? Vad ska man fokusera på när man köper ett schampo och hur matchar man det med sin hårtyp?

Ordet "schampo" låter ganska likadant på många språk. Dess urmoder är det Hinduiska ordet chāmpo som betyder massage av hårbotten. Sanningen är faktiskt den att redan för över 100 år sedan kunde hinduer skryta om att de hade en av de bästa produkterna att tvätta håret med. Mer bestämt använde de en pulveriserad planta som heter Shikakai och Reetha pulver (såpnötspulver) som inte bara fick håret att kännas fräscht utan också återfuktade det. Idag anses Shikakai vara ett alternativ till kemiska schampon tillgängliga på apotek. När det kommer till massage bör det uppskattas av de som vill ha starka och hälsosamma hårsäckar. 

Just nu finns det många olika schampon tillgängliga så du kan välja det som helt matchar vad ditt hår behöver. Av den anledningen erbjuder kosmetikamärken schampon för tunt, tjockt, matt, blont, mörkt, färgat, blekt, fett, uttorkat och mjällpåverkat hår. Alla kan hitta rätt produkt för sig!

Dock ligger inte hemligheten i vad som gör ett bra schampo i dess syfte utan i dess komposition och hur det producerats. Det mest populära är naturligtvis flytande schampo. Det är värt att lära sig vilka olika typer av schampo som finns och deras syfte samt vilken effekt de har. Det här kan ge lite extra uppmärksamhet till hårvård. 

Hårschampo och dess olika former

  • Flytande schampo - alla vet vad det är, det är den mest populära formen av schampo. Det skapades av märket Schwarzkopf och nästan över natten slog det konkurrensen, vilket var schampo i pulverform. Flytande schampo är för det mesta gjort av en insekticid eller ammoniaklösning - helt löst i vatten. Dessa medel är ansvariga för att schampot ska löddra. För att förhindra att håret blir uttorkat är tvållösningen berikad med buffertlösningar för syrareaktioner, och återfuktande substanser som ansvarar för att ge håret glans och en hälsosam look (de delas upp i glansgivande och antistatiska produkter). 
  • Torrschampo - de som känner att torrschampo är helt förra året bör tänka om. Torrschampo har varit välkända i århundraden och det är faktiskt så att schampo hade en väldigt "torr" form från början (tex: Schwarzkopf introducerade sina första schampon på marknaden i form av pulver i små påsar; pulvret löddrade när det blandades med vatten). Det första torrschampot som inte krävde vatten hette Minipoo och uppfanns på 1940-talet. Schampots ansikte utåt var Twiggy som var en av de mest kända brittiska modellerna på den tiden, hon var känd för att sätta skönhetstrender. Producenten annonserade att produkten var ett bra alternativ till att tvätta och fräscha upp håret när man inte hade möjlighet att tvätta det som vanligt. Minipoo skulle också passa för barn eftersom det inte sved i ögonen. Schampot från 40-talet var gjort av talk som skulle absorbera talgen från håret. Dagens schampon är i stängda sprayflaskor med högt tryck vilket gör det enklare att spraya jämnt över hela håret. Nu baseras de på mild och lätt stärkelse som reser håret. Ett bra torrschampo ska fräscha upp och återfukta (tack vare keratin, vitaminer och oljor) och innehåller inte aluminiumsalter, silikoner eller parabener. 
  • Micellärschampo - det här är en ganska ny produkt. Det är faktiskt så att vanlig micellärkräm för rengöring inspirerande företagen att skapa ett micellärschampo. Det var effektiviteten och nytänkande hos micellärkräm för rengöring som motiverade skaparna att förena dess egenskaper med ett schampo. Det är inte så svårt att gissa att micellärschampo innehåller miceller - väldigt effektiva molekyler som attraherar gifter och smuts utan att blockera lipidstrukturen i hårbotten samt lipiderna som är naturliga byggstenar i hår. 
  • Renande krämschampo - i de flesta fall är detta en speciell, dermatologisk produkt som på grund av sitt format, är för otroligt skonsam hårvård. Krämschampon är en grupp produkter som är milda och hjälper till med läkningsprocessen för en problematisk hårbotten som till exempel visar symptom på dermatit, psoriasis eller kroniskt mjäll. Dessutom kan renande krämschampon ta bort känslan av en konstant kliande hårbotten, lugna huden och bekämpa överdriven och okontrollerad exfoliering av överhuden.
    Dessutom är krämschampo användbart när det kommer till "No Poo" trenden som går ut på att undvika alla kemiska substanser i kosmetika (mestadels löddringsmedel). Det är även värt att nämna att krämschampo inte innehåller natrium lauryl sulfater, sillkoner, färgämnen eller parabener. Dessutom gör det här schampot håret helt rent och rengör hårbotten, men som tidigare nämnt, löddrar det inte. Sist men inte minst, påminner krämschampo ungefär om att använda ett balsam.
  • No-rinse schampo - först och främst, appliceringen av den här produkten kan jämföras med torrschampo. Ofta är denna typ av schampo i sprayflaskor. När det kommer till innehållet innehåller de varken talk eller pulver, de är ganska rinniga och innehåller vegetabiliska substanser.  No-rinse schampo används också på sjukhus eftersom de inte irriterar eller triggar allergier. Dessutom är no-rinse schampo smidigt att använda. Allt man behöver göra är att spraya det i håret, massera in det i hårbotten och torka med en handduk. Den här produkten, trots att den fräschar upp, ska återfukta längderna utan att störa den naturliga lipidbarriären.
  • ● Oljebaserat schampo - det är en speciell, ganska okänd grupp schampon. Det produceras av naturliga oljor som till exempel ricin, soja, paraffin och diverse olika typer av vax (tex: bivax). Denna typ av schampo saknar löddringsmedel. De rekommenderas för skadat och torrt hår och behöver appliceras som naturliga håroljor (oljebaserat schampo påminner om en behandling med hårolja). För att klargöra behöver oljebaserat schampo masseras in i hårbotten samt hela håret för att sedan sköljas ur med varmt vatten efter 30 minuter. När det här är klart blir håret rent och mjukt. Det är viktigt att nämna att oljebaserat schampo inte bör användas för ofta eftersom det fyller på lipidlagret mycket och därför kan tynga ned håret för mycket. 
  • 2-i-1 schampo - med andra ord schampo som kombinerar flera egenskaper hos ett vanligt schampo och balsam. Detta kallas ofta för en 2-i-1 produkt. Den här sortens schampo designades för att spara tid och ge näring till håret under tvätt. 2-i-1 schampo är definitivt praktiskt att använda, dock är de lite kontroversiella. Först och främst är de inte lämpliga för att hårtyper och regelbunden användning kan tynga ned håret och irritera hårbotten. Dessutom gör 2-i-1 schampo å ena sidan att hårkutikulan reser sig (typiskt för ett schampo), och å andra sidan är det nära kutikulan för att göra håret lent (typiskt för ett balsam). Med andra ord kombinerar 2-i-1 schampo två helt olika produkter som kan jobba emot varandra. Det är bättre att hålla dem isär.
  • Basiskt schampo - det här är en distinkt produkt. Först och främst måste det vara tydligt att den här typen av schampo inte bör användas hela tiden eftersom dess jobb är att tvätta håret, även dess inre struktur, djupt och intensivt. Basiskt schampo används ofta av frisörer innan specifika hårbehandlingar för att ge näring djupt in i håret. För att göra det lättare för näringen och reparerande substanser att penetrera håret måste det tvättas ordentligt - och basiskt schampo är perfekt för detta eftersom det öppnar kutikulan. Det är vanligt att efter en sån intensiv rengöring behöver håret behandlas med en speciell produkt som fyller på med lipider, sänker pH nivån samt stänger kutikulan. Det är även värt att nämna att basiskt schampo kan vara perfekt att använda innan håroljning - det här hjälper oljemolekylerna att penetrera djupt in i håret. Faktiskt är det rekommenderat att en gång i månaden genomföra en speciell sorts håroljning som kombineras med en basisk behandling.

Schampo-innehåll. Vad ska man vara uppmärksam för?

Lika viktigt är det att bli bekant med listan på ingredienser ett visst schampo är gjort av. 

Vilka delar av kompositionen avgör om schampot är bra, och vilka delar bör undvikas?

Hur känner man igen om ett schampo är bra för håret, och ännu viktigare, om det är säkert för hårbotten?

För det första, det viktigaste som kännetecknar ett bra schampo är att det inte har någon komedogen effekt på hårbotten. För att klargöra kan det inte innehålla syntetiska substanser, starkt irriterande medel eller petroleumderivat. Därför är det klokt att köpa schampo som baseras på naturliga och milda substanser; schampo som inte innehåller parabener, silikoner, SLS eller SLES substanser, uttorkande alkoholer med korta kolkedjor samt tunga icke flyktiga silikoner. Det är värt att komma ihåg vilka ingredienser som bör undvikas. 

Lista på ingredienser som kan ha skadliga effekter på håret:

  • Natriumlaurylsulfat, SLS; Sodium Laureth Sulphate, SLES - mycket irriterande medel som täpper igen porer. Dessutom kan de penetrera blodet och skada hårets skyddande lager, vilket gör håret mer bräckligt. 
  • Metyl, Etylpropyl, Butylparabener - eller helt enkelt parabener som gör huden inflammerad och penetrerar blodet. 
  • Propylenglykol, PG Xylenglykol - det är en glykolgrupp som kan vara mycket giftig för människokroppen. Därför är det viktigt att undvika att de tar sig in i kroppen. 
  • Mineralolja, vaselin, paraffinolja - en bunt petroleumderivat som brukar ta sig in i organismer och ackumulera i tarmen. När de appliceras på huden försvagar de den skyddande barriären och ökar bakterietilväxt. 
  • Ftalater - särskilt farliga för gravida kvinnor och de som ammar. Ftalater tar sig in i bröstmjölken och i fostrets moderkaka. De tros kunna skada stamceller kraftigt. 
  • Alkoholer - de torkar ut håret och hårbotten, dock är inte alla skadliga. De farligaste är de som har korta kolkedjor, till exempel alkoholdenat, bensylalkohol, isopropanol och etanol. 

Vackert hår är symbolen för femininitet och, det kan inte nekas, det fantastiska med varje kvinna. Därför är det värt att fundera på vad vi använder för att återfukta vårt hår samt vilket sorts schampo vi lägger i korgen när vi handlar. Skönhet och hår i fint skick börjar med tvätt och rening. Av just den anledningen är det avgörande att investera pengar i schampo av hög kvalité som kommer förstärka effekten av balsam och ta bort naturliga oljor efter håroljning. 

 

Berätta gärna vad du tycker om artikeln.


Kommentarer: #0


Skriv din kommentar. Kommentaren publiceras när en moderator har godkänt den.
Hårmask med keratin
Ricinolja
Jojobaolja
Arganolja
Värmeskyddande spray
Ansiktsserum med retinol
Integritetspolicy

Vår hemsida använder cookies, även tredjepartscookies för externa verktyg. Om användare inte godkänner, kommer enbart nödvändiga cookies att användas. Du kan ändra dina inställningar i webbläsaren när du vill. Ger du samtycke till användning av alla cookies?

Integritetspolicy