Håret med högporositet. Saker du borde veta

Håret med högporositet. Saker du borde veta

Den absorberar vatten och närande ämnen som en badsvamp. Ändå betyder det inte att det är en lätt uppgift att ge den näring. Detta kan observeras genom att titta på hår med hög porositet, som har som en grupp extremt skadade hårstrån. Hår med hög porositet är otroligt svagt, sprött och torrt, till och med styvt. Den har en tendens att bli frissig och påverkas lätt av statisk elektricitet. Om du hittar ditt hår i ett eländigt skick - ta reda på hur du kan regenerera det och lär dig vilka saker du bör hålla dig borta från.

Hög Porositetshår: Profil

Hårets höga porositet är lika med det sista stadiet av dess försämring. Den här typen av hår är sprött, strävt, med kluvna toppar, matt, uttorkat från öronhöjd och nedåt, ofta mycket styvt och antingen blekt på grund av solen eller för att pigmenten är snabba att tvätta ner. Dessutom är hår med hög porositet ofta mycket känsligt. Det betyder att den har ökad tendens att försämras. Ofta är bara en enda användning av ett strykjärn eller hårtork allt som krävs för att bryta svavelbryggorna som finns i inre hårstrukturen. Som en konsekvens blir håret otroligt torrt (ingen förmåga att låsa in fukt), strävt, sprött och lätt att bryta.

Hur ser högporöst hår ut? Dess skadade tillstånd bör analyseras under ett mikroskop för att förstå detta bättre. Då kommer du att märka att hudytan inte är slät. Fjällen är vidöppna, och därför finns det inget som kan skydda de inre hår strukturerna från gifter, temperatur och aggressiva ämnen som levereras med dåligt passande hårvårdsprodukter.

Vad får hårets porositet nivå att öka?

Givetvist föds människor inte med naturligt högporöst hår. I de flesta fall tar det lite tid för håret att öka sin porositet på grund av frekvent utsatthet för skadliga frisör ingrepp, till exempel blekning eller permanent. Dessutom blir håret mer poröst till följd av felaktig vård. Dåligt matchande kosmetika, långa timmar tillbringade i luftkonditionerade rum, att sova med vått hår, för snäva håruppsättning och avsaknad av någon typ av skydd (ocklusion) är de direkta orsakerna till hårets försämring.

Det är värt att vara medveten om att en av faktorerna som bidrar till att öka hårporositeten är hårbottensjukdomar och systemiska sjukdomar (till exempel vitaminbrist) och stark medicin som försvagar hårsäckar. Naturligtvis kan tendensen till uttorkning vara ärvd. Detta påverkar främst lockigt och frissigt hår eftersom dess struktur hindrar att talg fördelas jämnt längs hårstrået. Som ett resultat berövas håret naturligt skyddande päls som förhindrar vattenförlust. Därför förstör felaktig hårvård först den ytliga delen av håret gjord av keratinfjäll och påverkar sedan negativt inre hårstrukturer, som är cortex.

Hårvård med hög porositet: Hur tar man hand om skadat hår?

Huvudproblemet i samband med hår med högporositet är inte dess eländiga tillstånd och den absoluta nödvändigheten att bygga om hårstråna. Det som verkligen gör hårvård med högporositet hår besvärlig är dess överkänslighet mot yttre faktorer. För att förtydliga betyder det att det inte krävs mycket för att försvaga hårstråns kondition, till exempel genom frekvent föning. Så vilka åtgärder bör vidtas för att ge rätt vård till hår med hög porositet?

Först och främst bör hår med hög porositet behandlas med skonsamma preparat, fria från destruktiva rengöringsmedel och ämnen som kan försämra hårets struktur. 'Mjukhet' är så att säga nyckelordet för hela hårvården med högporositetshår.

Det viktigaste är att välja hårvårdsprodukter som är skonsamma, utan tunga och irriterande silikoner och andra komedogena ämnen. Monohydroxialkoholer, som är de tyngsta och lätta att hitta i många hårvårdsprodukter, torkar ut den höga porositeten och ömtåliga hårstråna snabbast. Av den anledningen, innan du skaffar en hårvårdsprodukt, skanna ingredienslistan för att eliminera följande ämnen: denatalkohol, bensylalkohol, spannmålsalkohol eller isopropyl-IPA.

Avstå från att utsätta hårstråna för kemiska behandlingar som stör hårets kondition: blekning och färgning påverkar hårets tillstånd negativt. Därför är det definitivt bättre att spara syntetiskt färgämne eller blekmedel och välja naturliga växtfärgämnen, som henna.

Istället för de ovan nämnda frisör procedurerna är det definitivt bättre att utföra håroljebehandling. Trots allt kan många naturliga oljor inte bara fixa de inre hår strukturerna och förstärka hårsäckarna utan också intensifiera hårfärgen och öka dess glans. Försök också dagligen att använda skyddande hårsprayer avsedda för hår med högporositet - lätt och samtidigt full av aktiva substanser som lämnar håret starkare och skyddas mot aggressiva yttre faktorer. En fet hårspray borde också göra jobbet.

Att ta hand om hår med hög porositet är en oändlig kamp, inte bara med torrhet och långt ifrån perfekt utseende, utan det handlar också om att se till att håret varken tappar fukt eller näring. Därför, varje gång du utför ett skönhetsingrepp, gör ditt bästa för att skapa så kallad ocklusion - en skyddande skikt (bäst om den är gjord av mjukgörande medel) som blockerar näringsämnen från att fly från de inre hårstrukturerna.

Hår med högporositet passar med alla typer av keratinbehandlingar, oavsett om de utförs professionellt hos en frisör eller hemmabehandlingar och kosmetika med hög keratinhalt. Detta protein är en naturlig beståndsdel i håret och fyller effektivt ut alla luckor som råkade uppstå i hårets strukturer. Med tanke på att hårtoppar med hög porositet är allvarligt skadade, komihåg att skydda dessa hårdelar med antingen skyddande lanolin eller rätt hårtoppserum.

Om möjligt, dra ner på att använda en fön och låt håret lufttorka. Men om föning krävs, applicera alltid värmeskyddande balsam eller lotioner. Se dessutom till att luftströmmen som genereras av detta hårstylingverktyg är låg, bäst om du använder sval luftström eftersom den kan stänga hårets fjäll, jämna ut håret och lämna det glänsande.

Dessutom är det en bra idé att fläta blött hår eller ordna det i en lös hästsvans. Tack vare detta kommer du att förhindra ytterligare skador och friss. Överdådig rik på närande ämnen hårmasker och en gång i veckan kan du satsa på vinäger hår och hårbottensköljning - det kommer att återställa hårbottens pH och hjälpa ditt håretsfjäll att stängas naturligt. En annan mycket lämplig metod att applicera är rätt sätt att hårtvätt: CSC eller SCSC. Kort sagt, båda metoderna är beroende av att använda dubbel portion av ett balsam under hårtvätt eller dubbelschamponering kombinerat med intensiv närande behandling som utförs med rika balsam som uppvisar djupt regenererande egenskaper.

Det visar sig också vara fördelaktigt att stödja håret "inifrån", vilket leder till att man förhindrar näringsbrist och söker efter högkvalitativa kosttillskott. Hår med hög porositet behöver en stor del av proteiner, vitaminer (främst A, E och B5), mineraler (zink, koppar, kisel) och aminosyror.

För att bekämpa överdriven hårförsämring, klipp håret regelbundet (minst 4-6 gånger om året).

Schampo för hår med hög porositet

Visste du att när det gäller högporositets hårvård är frekvensen av hårtvätt avgörande? Tvätta den därför endast när hårstråna behöver det, men gör inte detta för ofta eftersom detta kan uppmuntra ytterligare uttorkning. Då och då kan du vända dig till ett skonsamt barnschampo. Det varken ger näring till eller rengör håret så bra som vanliga schampon gör, men det ger en delikat vård som håret med högporositet längtar efter.

Det rekommenderas också att vara uppmärksam på hur du tvättar håret. Denna procedur bör bero på ömtålig hårbottensmassage, undvika ryckning eller energisk gnidning. Dessutom bör du inte sprida ett schampo över hela håret. Applicera det istället i hårbotten bara samtidigt som du fäster hårtopparna med ett balsam. När det gäller att höja löddern, använd endast ljummet vatten som stänger nagelbanden på hår med hög porositet. Slutligen kommer denna hårtyp att vara tacksam om du tvättar den med mjölkiga, tjocka och mjukgörande schampon fyllda med återuppbyggande ämnen.

Balsam för hår med hög porositet

Balsam för hår med hög porositet bör fokusera på att återuppbygga och förbättra hårets kvalitet. Denna typ av hår är allvarligt skadad, därför tjänar även känsliga silikonpreparat sitt syfte - främst i vård av klyvna toppar. Proteinbalsam och fuktighetsbevarande medel bör användas med måtta eftersom deras överdrivna mängd kan försvaga hårets struktur. Bäst om det kombineras med oljiga mjukgörare som vet hur man underhåller ett hårskyddande skikt. Det måste finnas i åtanke att för mycket av växtbaserade tvättar eller för ofta hårtvätt kan skada hårstrukturen, speciellt om produkten har för lite mjukgörare eller känsliga silikoner.

En eller två gånger i veckan (om ditt hår är extremt skadat), hitta tid för intensiv reparationsbehandling. Nanoil hårmasker är gjorda för detta ändamål - professionella förstärkare för enkel användning hemma. Mycket poröst hår kommer säkert att älska Nanoil argan-masken och bästsäljaren för skadade tresses: keratinbaserad mask.

Olja för håret med högporositet

Högporositetshår kräver behandling med oljor definitivt oftare än andra hårtyper. Utför därför håroljebehandling även varannan till var tredje dag tills du märker en förbättring av dess utseende och tillstånd. Den finaste blandningen av välbalanserade oljor för skadat hår är Nanoil for High Porosity Hair.

Hårtoppar kan behandlas med enstaka förskönande oljor. Det viktigaste är dock att endast använda oraffinerade och kallpressade oljor.

Vegetabiliska oljor med högt innehåll av omättade fettsyror (omega-3 eller omega-6) bör användas för att behandla mycket poröst hår. Den här typen av oljor är gjorda av molekyler vars storlek är tillräckligt stor för att anpassa sig för att matcha de vidöppna nagelbanden i hår med hög porositet.

Det är också värt att komma ihåg att mättade fettsyror med små molekyler som kokosolja eller sheasmör inte tjänar hår med hög porositet. Anledningen till det är det faktum att sådana oljor inte kan hålla håret återfuktat utan istället lämnar de hårstråna frissiga.

Oljor och kosmetiska smör rekommenderas för högporositetshår

 • Bomullsfröolja - skyddar hårtoppar, uppvisar mjukgörande och återfuktande egenskaper, perfekt för att behandla torrt hår med extremt skadade toppar.
 • Linfröolja - linfröolja innehåller värdefulla vitaminer B och E. Stimulerar hår- och hårsäckars  självregenereringsprocesser och skyddar håret mot att bli uttunnat, spröda och spröda hårstrån genom att påskynda hårväxten.
 • Druvfröolja - perfekt för sommaren, skyddar hår och hårbotten mot solstrålning, kemiska och mekaniska skador och de negativa effekterna av frekventa frisör procedurer (färgning, föning, uträtning).
 • Vetegroddsolja - uppvisar regenererande egenskaper, fixerar de inre hårstrukturerna, rekonstruerar hårets naturliga skyddande päls, jämnar ut dess yta och stänger nagelbanden.
 • Maracujaolja - en potent antioxidant som uppvisar föryngrande egenskaper. Det ger håret näring och ökar elasticiteten. Oljan lämnar trådarna glänsande och skyddade mot föroreningar i städer. Dessutom tämjer den oregerliga hårstrån och underlättar trassel. Maracujaolja motverkar friss genom att göra håret mjukt.
 • Jättenljusolja - förbättrar tillståndet i hårbotten, påverkar huden och hårets celler positivt. Dessutom förhindrar det vattenförlust, tar bort toxiner, lindrar irritationer och hjälper till att bota olika hudsjukdomar.

Vad är andra saker som håret med högporositet gillar?

I de flesta fall kräver sådant hår att man utsätts för en mängd regenererande proteiner och ämnen som inte bara skyddar utan också rekonstruerar håret samt bibehåller återfuktning. De nyttiga ämnena för att behandla hår med hög porositet är:

 • Keratin - en naturlig beståndsdel i håret som ansvarar för att fylla i luckor i skadade hårstrukturer. Rik på svavelkeratin förbättrar elasticiteten och hårets motståndskraft mot aggressiva yttre faktorer. Dessutom lämnar keratin trådarna släta och glänsande.
 • Andra proteiner och aminosyror - släta ut och skydda håret mot att försämra dess tillstånd. Dessutom fyller de i luckorna i alla hårstrukturer. De mest populära proteinerna att behandla hår med är mjölk, siden, vete, soja och kollagen.
 • Äppelvinäger - den kan användas som slutsköljning en gång i veckan. Hårsköljning stänger upplyfta nagelband av hår med hög porositet, jämnar ut hårstrukturen och balanserar hårbottens pH. Komihåg att göra äppelvinäger till en lätt hårsköljning, förtunnad med vatten för att göra det mindre surt.
 • Fuktighetsbevarande ämnen (till exempel glycerin, honung, urea, natriumlaktat, fruktos, aloe, hyaluronsyra) - behövs också av hår med hög porositet, men de måste användas med måtta. Vad som dock är viktigt, när de väl applicerats måste fuktighetsbevarande medel förhindras från att avdunsta genom att följa med mjukgörande medel (oljor och vaxer som lanolin).
 • Lätta silikoner - de tillhör också gruppen mjukgörande medel. De är kända som filmbildande polymerer som bör ingå i skadat hårvård. Kort sagt, de konditionerar skadade hårstrån och förskönar uttorkat hår.

Högporositetshår - saker att undvika

Under hårbehandling med hög porositet måste du utan tvekan vara uppmärksam på att inte utsätta håret för faktorer som kan skada den redan försvagade hårstrukturen. Därför måste du hålla dig borta från:

 • hårfärgning, blekning, permanent
 • hög temperatur
 • salt och klorerat vatten
 • direkt och lång exponering för sol, vind och kallt väder
 • grova handdukar, tunna hårband och hårgrepp av metall(mekanisk skada)
 • intensiv kamning (ryckande och ryckande hår, försvagad hårbotten)
 • skiktning rekommenderas inte heller, det är bättre att klippa håret regelbundet istället
 • högt surt pH (t.ex. vinäger hårsköljning med hög vinägerkoncentration)
 • högt bas-pH (t.ex. blekning)
 • för mycket av örter, alkoholer och fuktighetsbevarande ämnen
 • överskott av paraffin - detta är ett ganska lömsk mjukgörande medel som kan lämna håret glänsande men samtidigt mycket torrt och frissigt.

Berätta gärna vad du tycker om artikeln.


Kommentarer: #0


Skriv din kommentar. Kommentaren publiceras när en moderator har godkänt den.
Hårmask med keratin
Ricinolja
Arganolja
Värmeskyddande spray
Jojobaolja
Ansiktsserum med C-vitamin
Integritetspolicy

Vår hemsida använder cookies, även tredjepartscookies för externa verktyg. Om användare inte godkänner, kommer enbart nödvändiga cookies att användas. Du kan ändra dina inställningar i webbläsaren när du vill. Ger du samtycke till användning av alla cookies?

Integritetspolicy