En hårfin flykt från hårskador... 5 nivåer av känsligt hår - den bästa hårvårdsguiden

En hårfin flykt från hårskador... 5 nivåer av känsligt hår - den bästa hårvårdsguiden

Det finns 5 nivåer av sensibiliserat hår beroende på hur djupt hårstrukturerna är skadade. Kontrollera skadorna och graden av sensibilisering i ditt eget hår och lär dig att ta hand om det så att din frisyr aldrig utlöser några problem igen.

Vad är sensibiliserat hår?

Vi har redan nämnt att sensibiliserat hår med andra ord är hår som har låg motståndskraft. Vad innebär det egentligen? Det visar sig att sensibiliserat hår befinner sig på en motorväg till skador. Det är inte nödvändigtvis förstört men risken för skador är mycket hög.

Hårförstöringen går snabbare och lättare.

Enkelt uttryckt är sensibiliserat hår lättare att skada än alla andra hårtyper. Ett annat problem är att sådant hår är både lätt skadat och svårt att åtgärda. Extremt sensibiliserat hår är inte lika med skadat hår men dess tillstånd blir ändå sämre på grund av olika faktorer som är skonsamma och säkra för friskt hår. Därför kan sensibiliserat hår bli förstört efter bara en färgningsprocedur, en enda användning av plattång, värmerullar eller blekning. Starkt solljus, höga temperaturer eller fel produkter gör också mycket skada.

Varför blir håret sensibiliserat?

Det finns inte ett tydligt svar. Gener och felaktig hårvård nämns som de främsta orsakerna. Att dagligen behandla håret hårt ger det också en svår tid (att dra i det när man reder ut det, hårda handdukstorkningar, att ha en stram hästsvans eller knut osv.)

Du bör komma ihåg att sensibilisering är mer sannolikt att drabba kvinnor som regelbundet låter färga håret, använder sig av värmestyling, vilket leder till torrhet, hårbrott, fallande hår och splittring.

Hur vet du att ditt hår är sensibiliserat?

 • Det är matt och grovt
 • Det är mycket torrt, i extrema fall - stelt
 • Det är extremt känsligt för alla typer av fysiska skador, inklusive kemisk behandling och värmestyling

5 nivåer av sensibiliserat hår

NIVÅ 1 SENSIBILISERAT HÅR - friskt, ganska mjukt, inga oroande signaler, mycket motståndskraftigt mot skador.

Silkeslent glatt glänsande hår som har en tillräcklig nivå av fukt. Hårbotten är ren och frisk, inte hotad av överdriven oljeproduktion/ håret är inte oljigt, tyngt eller platt. Det har [medium porositet] som lutar mot [låg porositet].

NIVÅ 2 SENSIBILISERAT HÅR - friska hårlängder, besvärlig hårbotten, håret är praktiskt taget motståndskraftigt mot skador.

Starkt, slätt, ganska tjockt och glänsande hår men hårbotten producerar för mycket olja; feta rötter, vilket leder till ett lätt tyngt hår med [låg porositet].

NIVÅ 3 SENSIBILISERAT HÅR - ganska friskt, benägen att skadas av spruckna hårspetsar eller längder.

I allmänhet är hårrötterna friska men något grova, ofta statiska. Hårtopparna efter vintern eller sommaren tenderar att se ohälsosamma/extremt torra ut, ibland lite frissiga eller tråkiga. Den här hårtypen har medelhög porositet.

NIVÅ 4 SENSIBILISERAT HÅR - tenderar att ha skadade längder och (extremt) skadade hårspetsar.

Håret ser matt ut, saknar volym, blir frissigt, har en blek nyans, det finns mycket skador i strukturen på hårspetsarna. Förlorar lätt fukt. Den här hårtypen har medelhög porositet som tenderar att öka.

NIVÅ 5 SENSIBILISERAT HÅR - extremt känsligt för skador (håret riskerar att skadas i hela sin längd).

Non-stop matt nyans, hårbrott och sprödhet, kluvna toppar, styvhet, lockmotstånd. Håret är helt berövat på vatten inuti och misslyckas med att absorbera näringsämnen. Det är [hår med hög porositet].

HUR MAN ÅTERUPPBYGGER OCH VÅRDAR KÄNSLIGT HÅR?

NIVÅ 1 SENSIBILISERAT HÅR

 • VARJE DAG - skydda hårspetsarna (skaffa en olja eller ett specialdesignat serum), använd spraybalsam som skyddar mot UV-strålning på sommaren.
 • OFTA - anpassa tvättrutinen till hårets tillstånd, tvätta det så ofta som nödvändigt, använd milda örtschampon som är icke-komedogena för hårbotten och ger en hygglig rengöringseffekt. Ta dessutom till hårvårdande balsam som förbättrar hårets kondition och förebygger skador.
 • EN GÅNG I VECKAN - extra vård för sensibiliserat hår på nivå 1 innebär t.ex. en lätt vitaminrik hårmask eller (mest på vintern) en bra håroljebehandling. Du behöver inte låta oljan sitta kvar hela natten - applicera den och skölj efter 30 minuter och tvätta håret väl. Prova Nanoil for medium porosity hair i din hårvårdskur.

NIVÅ 2 SENSIBILISERAT HÅR

 • VARJE DAG - tvätta håret även varje dag om det behövs. Skaffa ett schampo för feta hårrötter som säkerställer exakt rengöring av hårbotten och konditionering av hårfibrerna, utan att lämna håret torrt. För en daglig portion näringsämnen kan du sträcka dig efter viktlösa örtvatten och hårbottenbalsam - om du gnuggar in dem i hårbotten kan du kontrollera överproduktionen av olja. Sök efter de som innehåller extrakt av nässlor, åkerfräken, kardborre, tall eller salvia. Enbär ger liknande fördelar för hårbotten.
 • OFTA - om ditt hår är mycket tjockt behöver du inte använda balsam varje dag. Med varannan tvättrutin (eller mer sällan) kan du förstärka den med ett lätt balsam som levererar vitaminer och mineraler. Välj balsam som inte lämnar håret överbelastat utan har en lätt konsistens, UV-filter och pantenol som förstärker håret.
 • EN GÅNG I VECKAN - ditt hår behöver också oljebehandlingar. Hemligheten ligger i rätt val av naturliga oljor - de som inte tynger ner utan lyfter rötterna, ökar volymen och glansen och dessutom - håller hårbotten ren. Nanoil for low porosity hair är gjord för detta. En gång varannan vecka ska du ta till en hårbottenskrubbning för att se till att huden är fri från gifter och överskott av talg.

NIVÅ 3 SENSIBILISERAT HÅR

 • VARJE DAG - välj ett serum eller en vårdande olja som skyddar hårspetsarna från skador. Om ditt hår tenderar att bli torrt från mitten av längderna - applicera oljan på just denna del som riskerar att skadas. Om ditt hår är tunnare - använd ett oljebaserat spraybalsam som är lättare och inte tynger ner.
 • OFTA - använd en mer intensiv konditioneringsprodukt: efter varje hårtvätt med ett stärkande schampo (som är rikt på konditionerande ämnen, vitaminer, mineraler, oljor och lanolin), använd ett riktigt balsam som inte bara skyddar mot skador utan också förbättrar hårets kondition: det förhindrar extrem torrhet, frissighet och ger en silkeslen finish. Om du använder en fön, glöm inte att gnugga in ett speciellt utvecklat värmeskyddande serum som skyddar håret mot skador och vattenförlust.
 • EN GÅNG I VECKAN - ta fram en vitaliserande, fuktgivande mask. Kontrollera om den är rik på ceramider och stärkande växtextrakt (t.ex. hydrolyserade proteiner från vete och havre). Du kan också applicera hårmasken efter en håroljebehandling (välj oljor för hår med medelhög porositet) - den kommer att emulgera oljan och fungera som ett extra stöd som förhindrar hårskador.

NIVÅ 4 SENSIBILISERAT HÅR

 • VARJE DAG - skydda håret från skador - alla typer av fysiska skador, värme och UV-strålning. Applicera ett specialdesignat serum, olja eller leave-in balsam. Se till att produkten innehåller ceramider och har en värmeskyddande effekt för att rädda din frisyr från värme samt tämja flyaways och hålla frissigt fuktigt hår borta.
 • OFTA - tvätta håret med en stärkande och återfuktande produkt som samtidigt lindrar hårbotten. Efter hårtvätten applicera produkter för svagt hår, t.ex. sådana som innehåller ceramider, keratin och naturliga oljor. Du kan lägga till naturliga oljor i ett favoritbalsam eller en mask.
 • EN GÅNG I VECKAN - använd produkter som är rika på närande och regenererande ingredienser. Du kan applicera en hårmask även efter att ha sköljt oljebehandlingen (välj oljor för hår med medelhög porositet eller - om håret är mer skadat - Nanoil för hår med hög porositet). Masken kommer att emulgera oljan så att den är lättare att ta bort och du kan dessutom ge håret förstärkning och starkare skydd mot skador.

Försök också att avstå från att föna minst en gång i veckan. Låt håret lufttorka och gnugga in ett skonsamt skyddande serum eller olja i hårspetsarna.

NIVÅ 5 SENSIBILISERAT HÅR

 • VARJE DAG - använd en hårolja. Gnugga in den i både hårspetsar och i hela längden. På så sätt skyddar du hårstråna från skador, låser in vatten, ger mjukhet och glans. Den här hårtypen kräver betydande förstärkning och oljor som har förmågan att vitalisera och stärka. Under dagen kan du gnugga in ett värmeskyddande balsam eller en oljebaserad spray så ofta du behöver.
 • OFTA - förutom reparerande schampo, använd balsam med många ämnen som förstärker återuppbyggnaden av hårfibrerna (ceramider, lipider, vitamin E och A, oljeblandningar). Du kan tillsätta några droppar utvalda naturliga oljor i ditt balsam (välj oljor för mycket poröst hår). Försök att undvika en fön eller använd ett svalt luftflöde. Undvik plattjärn och applicera regelbundet håroljebehandlingar - om håret är riktigt skadat får du gärna olja det till och med varje dag. Kom alltid ihåg att skölja oljan ordentligt och tvätta håret. Ett idealiskt medel för starkt sensibiliserat hår på nivå 5 är Nanoil for high porosity hair.
 • Vidta förebyggande åtgärder: skydda håret efter varje tvätt - när håret fortfarande är fuktigt, applicera ett speciellt serum eller leave-in-balsam som innehåller näringsämnen som oljor eller växtanaloger till silikoner, vilket gör håret mjukt och smidigt.
 • EN GÅNG I VECKAN - låt dig frestas att prova en håroljebehandling över natten - låt en utvald olja verka i håret hela natten och skölj ur det på morgonen. Innan du sköljer kan du applicera en mask för djupare hårreparation. Ta också till ampuller för hår och hårbotten - irriter inte huden med hårda stylingprodukter.

Undvik - vid sidan av rätt vård behöver nivå 5 sensibiliserat hår rätt skydd så undvik allt som kan vara potentiellt destruktivt: dra inte i eller gnugga det, dra ner på kemisk behandling, undvik värmestyling, avstå från att platta håret med plattång, försök att spendera lite tid i solljus och skydda håret från UV-strålning. Oljor innehåller naturliga UV-filter som förbättrar nivå 5-känsligt hår.

SENSIBILISERAT HÅR VS OLJEBEHANDLING

När det gäller sensibiliserat hår på nivå 4 och 5 är det ett måste att tillämpa oljebehandlingar. Denna typ av behandling ger bäst resultat som en reparationsritual för skadat hår. Sikta på naturliga oljor om ditt hår är mycket poröst eller välj lämplig uppsättning ämnen som starkt kan reparera håret och förebygga skador. Valet av rätt tillämpning av oljebehandling spelar också stor roll.

 • Oljebehandling för torrt hår - applicera en olja i hela håret och massera försiktigt in den. Se till att oljan täcker håret i stället för att droppa. Låt den verka i cirka 30 minuter, skölj ur och tvätta håret. Det är en något mildare behandling.
 • Oljebehandling för vått hår - proceduren är nästan densamma men du måste fukta håret eller tvätta det först för att bli av med smuts, talg och produktansamlingar. Vått hår absorberar oljor lättare och djupare så försök att göra den här typen av oljebehandling minst en gång i veckan.

Tack vare oljebehandlingen av vått hår får ditt hår en fuktboost och går igenom reparation.

Berätta gärna vad du tycker om artikeln.


Kommentarer: #0


Skriv din kommentar. Kommentaren publiceras när en moderator har godkänt den.
Hårmask med keratin
Ricinolja
Arganolja
Värmeskyddande spray
Jojobaolja
Ansiktsserum med C-vitamin
Integritetspolicy

Vår hemsida använder cookies, även tredjepartscookies för externa verktyg. Om användare inte godkänner, kommer enbart nödvändiga cookies att användas. Du kan ändra dina inställningar i webbläsaren när du vill. Ger du samtycke till användning av alla cookies?

Integritetspolicy