Världens hår. Del 4: Hårvård i sydamerikansk stil

Världens hår. Del 4: Hårvård i sydamerikansk stil

Sydamerika är en kontinent där modern kosmetologi och estetisk medicin möter den gamla traditionen och gamla växter från stormakter. De gamla inkaerna har upptäckt de förskönande och hälsosamma egenskaperna hos örter, fruktextrakt, frön, rhizomer. Kvinnorna i Brasilien förbättrar sin skönhet med estetisk medicin och avancerade kosmetologiska prestationer. Detta är kontinenten, där en bred känsla av skönhet har sitt ursprung - från gamla oljor av stor kraft till keratin håruträtningsbehandlingar. Lyckligtvis har vi chansen att lära oss mycket om hårvård från temperamentet, kunskapen och erfarenheten hos invånarna i detta färgglada, heta, genomsyrade av vildheten i världens naturhörn.

HÅR I OLIKA VÄRLDSHÖRN DEL 4 - SYDAMERIKA

Vad kan vi lära oss av kvinnorna i Brasilien, Chile eller Argentina?

Sydamerika: Argentina – Hårvård

Kvinnorna i Argentina är kända för att ta väl hand om sitt hår, eller för att vara mer exakt, för att förbättra sitt utseende på olika sätt av estetisk medicin och avancerad kosmetologi. På grund av det varma klimatet och höga temperaturer är de något bundna att ta hand om hår, hårbotten och huden på ett mer intensivt sätt. En av de populära och värderade ämnena med starka hälsofrämjande och förskönande egenskaper är kamaldoles, även kallad för tepezcohuite eller mimosa tenuiflora. Det är ett mimosa barkextrakt - en stark antioxidant, behandlad i Argentina som en elixir av ungdomar.

Det är främst känt för att göra hudens åldrandeprocesser långsammare och används gärna i olika produkter som är avsedda för mogen hud och hårvård. I hårmasker och balsam har den en extra fuktgivande funktion som är väldigt viktig med tanke på klimatet som är så varmt och hårovänligt. Mimosabarkextraktet stärker blodkärlen och stimulerar lökarna att arbeta alltmer intensivt. Camaldolese kan till och med användas på den känsliga hårbotten eftersom det ger lindring till alla irritationer, inflammationer och ger skydd mot den heta solen. Den har även antiinflammatoriska och antibakteriella egenskaper samt skyddar mot infektioner, minskar svullnad och rodnad på huden, stimulerar rötterna och stärker hårsäckarna. Som en konsekvens förhindrar mimosabarkextraktet håravfall och förbättrar dess tillstånd mycket.

Hela Sydamerika har förälskat sig helt i Camaldolese. Mimosa bark värderas i den utsträckning att den har funnit en helig plats i sortimentet av hårkosmetik som lanserades av Salma Hayek.

En annan naturlig kosmetik som är berömd och välkänd är kakaosmör.  Den förekommer i hela Sydamerika, men de bästa sorterna finns i de södra delarna av kontinenten. Kakaosmör är brunt, liknar en chokladmassa till utseendet och har en otrolig lukt. Kvinnorna i Argentina använder detta i sitt ansikte, kropp och hårvård - särskilt populär bland de som har torrt, krusigt, ostyrigt hår som har brist på glans. Kakaosmör tar hand om hårbotten på ett perfekt sätt– det lugnar irritationer, skyddar mot het, tropisk sol och förbättrar elasticiteten i håret. Det kan appliceras på hårändarna för att skydda dem från skador.

Sydamerika: Brasilien – Hårvård

Brasilien är allra främst förknippat med vilda, oförorenade områden i Amazonas. Det är där alla de mest värdefulla, internationellt kända ämnena med starka förskönande och konditionerande egenskaper kommer ifrån från första början. Amazonia är fullt av naturliga, tropiska oljor och smör som villigt används av kvinnorna i Brasilien för oljehårbehandling, ansikts- och kroppsvård samt för att kombinera dem med växtbaserade infusioner avsedda för behandling av mindre sjukdomar och hudproblem.

Vad använder brasilianarna i sina hårvårdsrutiner?

-Cupuacusmör - pressas ut från frön från en viss sort av kakaoplantan (Cupuasu-trädet), som är en släkting till kakaosmör. Hur påverkar det håret? Först och främst absorberas det lätt och överbelastar inte hårstråna. Cupuacusmör är skonsamt mot hårbotten, förnyar hudens hydrolipidlager, vilket säkerställer en lämplig återfuktningsnivå i hår och hårbotten. Det regenererar perfekt eftersom det innehåller en hög koncentration av fytosteroler - dessa har i sin tur förmågan att stimulera kollagensyntes. Dessutom minskar fytosteroler nedbrytningen av elastin samtidigt som hårrötterna stärks. De är en del av den intercellulära cementen i vår hud. Dessutom levererar Cupuacu smör en mängd vitaminer: C, E och A - de starka antioxidanterna. Närvaron av omättade och mättade fettsyror säkerställer intensiv regenerering av håret och gör att Cupuacu-smöret kan anpassa sig till både hår med låg och medelhög porositet.

-Babassuolja – utvinns ur nötter som är skördade från brasiliansk Cohune Palm. Den innehåller upp till 90% mättade fettsyror, som ger näring åt brasilianernas tjocka och tunga hår. Babassuolja och innehåller mycket växtsteroler och vitamin E – dess uppgift är att förbättra hårets lätthet, ge näring åt hårbotten och rengör den noggrant för att ta bort gifter och talg. Dessutom förbättrar oljan även hårets tillstånd, ger mjukhet och ökar volymen på samma gång som strukturen slätas ut. Tack vare Babassu-olja får håret skydd mot slitsamma väderförhållanden, och även– stöd i kampen mot mjäll (det har också antiseptiska effekter).

-Pequiolja - är en annan exotisk och något mindre känd olja som kommer från frön från Caryocar brasiliense. Den används särskilt i vård av hår som har överbearbetats, försvagats genom varm styling, färgats eller blekts. Pequi-olja hjälper till att bibehålla fukt och stärker även hårstrukturen. Den är stark, glänsande medan den varken är torr eller krusig. Pequi-olja tar också hand om skadade och uttorkade hårtoppar.

-Roucouolja - är en dyr men värdefull olja som hanterar de första tecknen på hårets åldrande - förutsatt att den används regelbundet hämmar den grått hår och håravfall. Dessutom tillsätter den antibakteriella och lugnande egenskaper i håret. Roucouolja härrör från frön av achiote träd (Bixa orellana) - en buske eller ett litet träd som växer i Amazonas regnskog. När det används i håroljebehandling gör det att hårstråna får glans och mjukhet och transporterar en hel rad regenererande ingredienser, inklusive magnesium, kalcium, selen eller salicylsyra. Roucou-olja är också en av de så kallade vitaminerna för ungdomar, det vill säga vitamin A och E.

-Paranötolja - är en annan olja som är uppskattad för dess kraftfulla anti-åldrande egenskaper. Dess sammansättning innehåller en mångfald av fettsyror (över 75% palmitoleinsyra, oljesyra och linolensyror). Dess höga koncentration gör paranötoljan ansvarig för att hudceller och hårmatris fungerar på ett korrekt sätt. Den hjälper till att bekämpa olika hudproblem och ge näring åt hårbotten och förhindra irritation som stöder rekonstruktion och regenerering av intercellulär cement. Dessutom reglerar den även nivån för återfuktning i håret och skyddar mot skadliga effekter av yttre faktorer. Paranötolja innehåller vitamin E och A och fytosteroler som är mycket värdefulla för hår (inklusive sistosterol). Det är också en fördelaktig källa till magnesium, som är involverad i produktionen av proteiner - keratin - det viktigaste naturliga strukturmaterialet som utgör hår.

Prisade exotiska oljor och smör är inte de enda funktionerna som brasilianarna kan skryta med. Det är ändå värt att komma ihåg att det är på grund av dem som i har den världsberömda Keratinbehandling för hårplattning.

Hårutjämnande keratinbehandling - även känd som brasiliansk keratinbehandling eller brasiliansk utblåsning - en behandling som görs för att göra hårets utseende till det bättre. Många kvinnor bestämmer sig för att genomgå behandlingen för att platta håret, men dess främsta fördel är den djupgående näringen baserad på påfyllning av keratinunderskott i de inre hårstrukturerna. Denna intensivt regenererande terapi bygger upp varje hårstrå vilket gör den tjockare, mer återfuktad och skyddad mot skador och uttorkning. Ett resultat blir att håret blir glänsande, hälsosamt och vackert. Keratinbehandling för hårplattning tar bort hårskador tack vare att hårytan slätas ut. På grund av behandlingen kommer du att kunna vara stolt över tjockt, glänsande och hår, precis som kvinnorna i Sydamerika. Det är värt att nämna, att den bästa typen av keratin kommer direkt från Brasilien eftersom det är det område där det har sina rötter och tradition - du kan vara säker på att keratin bearbetas på ett lämpligt sätt och kompletteras med högklassiga ingredienser.

Sydamerika: Chile – Hårvård

Kvinnorna i Chile kan även skryta med en högkvalitativ naturlig olja. En av de viktigaste oljorna är maquibär (Aristotelia chilensis), kallpressad från fruktfrön skördade från busken med samma namn. Maqui bärbuskar växer vilt och frukten är plockad för hand av Mapuche-indianerna, som odlar växter och har extruderat värdefulla oljor som lämnar traditionen från generation till generation. De har behärskat konsten att inte använda enbart groparna och maqui bärfrukter, utan också dess löv, rötter och stjälkar.

Olja från bärliknande frukt är en mycket värdefull källa till antioxidanter. Därför behandlas det med stor vördnad och pietism och betraktas som en ungdoms elixir. Den innehåller främst omega-6 samt omega-9 och en extremt hög koncentration av vitamin E och växtsteroler, som perfekt regenererar och gör håret glänsande. Maqui bärolja förbättrar hårets elasticitet, håller fast hårrötterna i hårsäcken (följaktligen hämmar det håravfall), stimulerar hårväxt och hudregenerering. Det stärker också epidermis hydrolipidbarriär, kompletterar bristen på fetter i huden och håret och förbättrar också penetrationen av näringsämnen i huden och in i hårmatrisen.

Sydamerika: Ecuador – Hårvård

Det är nog den mest exotiska tropiska frukten - sockeräpple - och den kommer direkt från Ecuador. Frukten kan liknas vid ett stort, grönlila hallon som avslöjar söt och aromatisk massa under sitt tjocka skal. Det vimlar i en rad mineraler: (fosfor, kalciumjärn) och levererar en uppsättning vitaminer: A, E, C, PP. Som en fördelaktig ingrediens i olika hårvårdskosmetika har sockeräpple starkt närande, regenererande och lugnande egenskaper. Den accelererar läkning av irriterade områden i hårbotten. Det ger inte bara vitaminer och mineraler, utan tar också perfekt bort gifter på grund av citron- och äppelsyrainnehållet som är avsett att exfoliera, desinficera och samtidigt surgöra hårbotten ordentligt genom att normalisera talg (syrorna ger också glansförstärkande egenskaper). Kvinnor från områdena i Ecuador behandlar sockeräpplen med stolthet och använder dem ivrigt som en mask för hår, hårbotten och ansiktsvård.

Sydamerika: Colombia – Hårvård

- Minthostachys mollis (muña) - är en medicinsk växt som främst förekommer i Colombia och Venezuela, men den finns också i norra Brasilien, Ecuador och Peru. Huvudingrediensen i växten är pepparmyntsolja, som innehåller mentol, isomenton och många terpener (inklusive geraniol, pulegone, linalool och isoamylalkohol). Extraktet erhållet från ovanstående del av muña används vid framställandet av olika skönhetsprodukter. Det har antiseptiska egenskaper: det desinficerar, bekämpar och läker hudsvamp- och bakterieinfektioner, skrämmer iväg insekter och skyddar mot toxiner. Muña hjälper till att bli av med parasiter, bekämpar skabb, mjäll, stöder kampen mot atopisk dermatit, förbättrar blodtillförseln, så när den gnids in i hårbotten stimulerar den hårrötterna och påskyndar följaktligen hårväxten. Tack vare muña får huden mer näringsämnen. Colombianer dricker örtinfusion, och kvinnor använder muña på huden och håret för att få näring, regenerera och rena hårbotten. I Colombia finns det en gemensam tro på att muña örten kan bekämpa HIV-viruset och används ofta även under det avancerade stadiet av AIDS.

Sydamerika: Peru– Hårvård

När det kommer till kropp, hår och ansiktsvård har peruaner något att skryta om. Storleken på naturliga, perfekt fungerande produkter är faktiskt främst inkaernas förtjänst - deras gamla recept och upptäckta växtbaserade ämnen är fortfarande mycket populära idag - inte bara bland lokalbefolkningen. Inca te, inca inchi olja eller amarant är världsberömda produkter. Vad är deras uppgift när det kommer till hårvård? Vad mer använder invånarna i Peru för att förbättra hårets utseende?

- Peruansk tvål - detta är peruanernas stolthet - det är naturligt (innehåller mer än 92% ingredienser av vegetabiliskt ursprung), känsligt och utmärkt för tvätt eftersom det har en reaktion som är fungerar med människans hud. Peruansk tvål har en vacker, smaragdgrön färg och är lämplig för att tvätta ansikte, kropp och hår med. Produkten tar bort oljor perfekt efter håroljebehandling, regenererar torrt hår, säkerställer rätt fuktnivå, ger näring och rengör hårbotten, återställer utstrålning och gör håret mjukt och behagligt att röra.

Peruansk tvål är halvt flytande och påminner om en azurblå pasta med en fin arom. Den tar perfekt bort smink, stramar åt huden och tvättar den väl och lämnar inga feta rester. En annan fördel med tvålen är att den är mycket effektiv: det är en multifunktionell, naturlig kosmetik med en fin konsistens och en trevlig formel, rik på naturliga näringsämnen.

- Maca även kallad för peruansk ginseng - dess hälsosamma egenskaper är helt ovärderliga. Maca används främst som ett läkemedel och ingrediens som berikar hälsosam kost eftersom det stärker ben, ger energi och en rad vitaminer samt förbättrar styrkan och fertiliteten. Det är också en del av kosmetika, såsom för tvätt och näring av håret - dess närvaro i hårmasker är berikande: maca är en riktig vitaminbooster för både hår och hud. Maca förstärker också hårets styrka och skyddar det från skador. Det är värt att ta upp att inkaerna redan har dyrkat maca tidigare och använt det under religiösa ritualer. Sådana ritualer skulle utmärka dess unika och starka helande effekter.

- Quinoa - dess användning i hud- och hårvårdsprodukter verkar fortfarande vara rätt exotiskt i vissa delar av världen. Men i Peru överraskar quinoa inte någon; Det följer ofta med andra naturliga oljor, till exempel sheasmör. Som kosmetika ger quinoa näring åt huden och håret eftersom det ger dem en mängd omega-3-fettsyror, vitaminer (inklusive B2, som är även känt som riboflavin som ger huden och håret vitalitet och elasticitet), proteiner och antioxidanter. Produkten stöder också produktionen av kollagen och skyddar mot förlust av fukt. Det är källan till många aminosyror och förbättrar reparationen av skadade vävnader. Peruaner använder det gärna för att regenerera och skydda håret från skador. Quinoa tar hand om återfuktning av håret och skyddar det från uttorkning - från rötterna till topparna.

-Physalis peruviana - inkaerna kallade det för "guldbär". Visst skulle varje kvinna i Peru kunna ge den en guldmedalj för dess näringsinnehåll (vitaminerna A, C, den viktigaste från B-gruppen: B1, B2, B3, liksom fosfor, järn och kalcium). I hårvård är Cape krusbär en värdefull ingrediens i masker och balsam, eftersom det perfekt regenererar, förbättrar cellmetabolismen, polerar, skyddar och förhindrar håravfall. Physalis peruviana är också en utmärkt, lite söt delikatess.

-Inca Inchi fröolja- kommer från en liten, grön buske med goda nötter, gömda i en frukt av ovanlig form. Till idag är den mest effektiva metoden att erhålla denna olja (även känd som Sacha inchi) genom att pressa fröna för hand i speciella pressar. På detta sätt förlorar oljan inte dess värdefulla egenskaper - den är kallpressad och oraffinerad. Sacha inchi olja är ovanlig - dess proportioner av fettsyror gör att man kallar det för "Inca Omega olja". Varför? Tydligen innehåller den cirka 48% omega-3-fettsyra, 36% omega-6-fettsyra, 8% omega-fettsyra 9. Denna perfekta balans av fettsyror ger utmärkta hälsofrämjande och förskönande egenskaper hos oljan. Inca inchi fröolja har starka regenererande egenskaper, tränger snabbt och effektivt in i huden och håret, stärker rötterna och förhindrar håravfall från att ske. Dessutom förbättrar det hårets struktur, stimulerar cellerna att arbeta och ökar dess förnyelse. Men det är inte alla dess egenskaper. Dessutom stramar det åt kroppens hud, minskar ärr och fina rynkor, fördröjer hårets åldringsprocesser (inklusive grått hår). Inca inchi olja är också en kraftfull antioxidant med ett högt innehåll av vitamin A - det har ansvar för korrekt hårväxt, säkerställer ettt gott skick, skyddar mot uttorkning och förstörelse. Inca inchi är en extremt känslig olja som tar bort skador och hudirritationer och skyddar även atopisk hud.

- Amarantholja - även känd som amaranthus cruentus. Amarantholja är en värdefull källa till goda fettsyror (främst linolsyra), liksom skvalen och tokotrienoler. Amaranth används i hårvård och den regenererar, skyddar och förskönar strå för strå. Linolsyra är ansvarig för att huden och hårrötterna fungerar korrekt. Dessutom är det en bra fuktkräm och en komponent i intercellulär cement. Tack vare detta är amarant en källa till typ 1-ceramider som är värdefulla för både hår och hud. Squalane balanserar nivån av talg och hämmar seborré. När det kommer till uttorkad hud och hår ger den lindring och rätt dos av fukt. Amarantholja är lämplig för hårolja eftersom den skyddar perfekt håstråna från skadliga effekter av väderförhållandena. Det lugnar inte bara all inflammation utan jämnar också ut hårstrukturen, tämjer ostyriga hårstrån och polerar håret. Amarantholja används ofta i hårmasker och balsam. Det smörjer dem försiktigt och gör att stråna får elasticitet och ett snyggt utseende.

- Uncaria tomentosa - även känd som kattklo och kallas ofta för Vilcacora (Uncaria tomentosa). En klätterväxt som är känd över hela världen. Det största erkännandet och de bästa sorterna förekommer i Peru. Kattklo är idealisk för vård av försvagat och känsligt hår som har en risk att falla av. Peruaner använder gärna schampo med dess innehåll. Vilcacora gör håret vackert, smidigt, mjukt samt boostar lyster och charm. Kattklo lindrar irritation i hårbotten. I andra delar av världen förekommer det huvudsakligen i form av tabletter, som ett komplement som stöder kampen mot många sjukdomar och sjukdomar. I Europa är det vanligaste namnet kattklo.

Full av temperament, exotisk, överflödande av vilda, orörda, oförorenade områden, är kontinenten den outtömliga rikedomen av perfekta, naturliga kosmetiska ämnen med enorma krafter. Det är värt att komma ihåg dem och använda dem i hår- och hudvårdsrutinerna. När allt kommer omkring är kvinnor i Sydamerika kända för sitt vackra, tjocka och friska hår som växer sig långt och starkt, vilket mjukar upp hjärtat i varje muchacho.

Berätta gärna vad du tycker om artikeln.


Kommentarer: #0


Skriv din kommentar. Kommentaren publiceras när en moderator har godkänt den.
Hårmask med keratin
Ricinolja
Värmeskyddande spray
Arganolja
Jojobaolja
Integritetspolicy

Vår hemsida använder cookies, även tredjepartscookies för externa verktyg. Om användare inte godkänner, kommer enbart nödvändiga cookies att användas. Du kan ändra dina inställningar i webbläsaren när du vill. Ger du samtycke till användning av alla cookies?

Integritetspolicy