Hårfriseringens historia. Del 3: Vilka frisyrer var trendiga under de senaste århundradena?

Hårfriseringens historia. Del 3: Vilka frisyrer var trendiga under de senaste århundradena?

Känner du till vilka hårtrender som härskade på 1800-talet? Eller vilka frisyrer som var trendiga för några dussintals år sedan? Faktum är att människor i alla tider har använt sig av alla möjliga typer av hårprocedurer för att klippa, sätta upp och pryda sina hårstrån. Till en början influerades denna metod framför allt av bekvämlighet, men efterhand kom den att förknippas med kulturella och sociala sedvänjor.

Hur har frisyrerna förändrats under de senaste 200 åren?

De frisyrer som ansågs vara trendiga under 1800- och 1900-talen var definitivt en avvikelse från överdådighet och pampighet. Detta var en stor återgång till det naturliga. Barockperuker kunde endast ses som ett inslag i teatral rekvisita. Man började i stället för dessa återigen leta efter inspiration och analysera vilka frisyrer som ansågs trendiga under antiken. Tillsammans med utvecklingen och de kulturella förändringarna uppstod dock nya frisyrtrender. Sammantaget gör allt detta att frisyrerna under 1800- och 1900-talen blev otroligt mångsidiga.

TRENDIGA FRISYRER PÅ 1800-TALET

Frisyrhistorien under 1800- och 1900-talen går i en loop. Av just den anledningen började samtiden med en återgång till antika frisyrer, särskilt de romerska. Det är dock inte den enda utmärkande trenden eftersom 1800-talet också bjöd på längre och mer dekorativa håruppsättningar.

Vilka frisyrer var trendiga i mitten av 1800-talet?

Generellt sett föredrog människor på den tiden kort hår och jämna frisyrer. Det var modernt att ha uppklippt hår och i de flesta fall plattades frisyrer för att minska volymen. Man använde bland annat håroljor för att åstadkomma detta. Det är värt att konstatera att korta frisyrer hade många utseenden efter den franska revolutionen:

  • frisyr à la Titus - kortklippt, hackigt hår som liknar typiska romerska herrfrisyrer. Det påstås att denna frisyr förespråkades av ett av revolutionens manquéoffer - Teresa Tallien - som klippte sitt hår slinga för slinga för att skicka ut brev från sitt fängelsefönster till sin älskade man.
  • frisyr à la Victime - en frisyr som är kort baktill, med längre sidor, och som ofta kännetecknas av en panna som täcks av lockar framtill. Genom denna frisyr hedrade man alla de kvinnor som blev halshuggna under revolutionen. För att klargöra detta rakades offrets hår helt och hållet där bak för att nacken skulle vara helt blottad. Detta underlättade att giljotinen kunde placeras i rätt läge.
  • frisyr à la Caracalla - kort och tjockt hår som lockades tätt och arrangerades så att lockarna omgav ansiktet. Denna frisyr är inspirerad av den romerske kejsaren Caracallas frisyr.

Denna typ av 1800-talsfrisyrer som inspirerades av romerska kejsare, som var korta, bekväma att ha och mycket innovativa för den tiden, levde tyvärr inte kvar länge.

Vilka frisyrer var trendiga under 1800-talets senare hälft?

Efterhand började kvinnorna låta håret växa sig långt igen för att kunna fortsätta att ha mer uppseendeväckande och kvinnliga frisyrer. Återigen blev långt hår trendigt - först axellångt och sedan midjelångt.

Människor försökte sätta upp det medellånga håret som växte tillbaka på något sätt. Det var också då som modet med karakteristiska lockar som omger ansiktet uppstod. Sådana frisyrer var ofta kombinerade med knutar (först lägre knutar, senare högre). Ytterligare en trendig frisyr från den tiden var inspirerad av formen på Apollos båge. De ostyriga slingorna tyglades med hjälp av band och olika hårtillbehör.

Intressant fakta: På den tiden ansågs det vara ett allvarligt felsteg att ha håret utsläppt.

En del kvinnor bestämde sig för att bära mer volymfyllda frisyrer med långt hår, vilket faktiskt också var typiskt för 1800-talets senare hälft. Det rörde sig oftast om överdådiga och stora lockar som arrangerades i antingen höga knutar eller, ännu vanligare, imponerande flätor.

På den tiden var kejsarinnan Elisabeth av Österrike, vars tjocka lockar nådde till golvet, den som hade det längsta håret. Legender spreds om hennes hår. En av dem berättar att tjänarinnorna fick skadestånd för det besvärliga arbete de utförde när de kammade Elisabeths hår, då hon slog dem med en spegel varje gång de drog i håret.

TRENDIGA FRISYRER PÅ 1900-TALET

Var 1900-talets frisörkonst fortfarande baserad på att locka och sätta upp långt hår? Inte alltid. Detta århundrade är en period fylld av förändringar när det gäller både kvinnors utseende och frisyrer. Sättet som kvinnor brukade fixa sitt hår på matchade en viss ställning, de rådande trenderna vid den tiden och de sociala förändringar som höll på att växa fram.

Början av 1900-talet

Faktum är att det inte var förrän år 1900 som kvinnor tilläts visa sina öron och sin hals, något som man undvek under de tidigare epokerna. Vid den här tiden började kvinnor slåss för sina rättigheter och vissa suffragetter var modiga nog att klippa håret axellångt.

Under 1900-talets första decennium var de korta frisyrerna, som vanligtvis nådde till öronhöjd och som bars med ett brett band, igenkännbara. Trenden blev populär tack vare den berömda teaterskådespelerskan Eve Lavallière. Upphovsmannen till denna frisyr var en polsk frisör som arbetade i Frankrike - Antoni Cierplikowski.

Det var först i början av 1900-talet som de första produkterna för hårstyling kom till. Även en hårfön var på väg att bli alltmer populär.

Frisyrer på 1920-talet

Den riktiga populariteten kring kort hår började öka på 20-talet. Kvinnor började klippa sig kort. Mörkt hår var dessutom populärare än ljust hår.

Vissa personer blev inspirerade av en frisyr med kort lugg och rakad nacke som var typisk för La Garçonne från Victor Marguerittes roman. Andra försökte efterlikna Coco Chanel som introducerade en pagefrisyr som passade utmärkt till tomboystilen som var väldigt trendig på den tiden. I vissa delar av världen kallades denna stil också för flapper.

En annan hårtrend på den här tiden var Eton Boys-frisyren vilken kan beskrivas som kort, rakad i nacken med sidobena och slätt bakåtkammat hår precis som alla pojkar som gick på det engelska elitskolan Eton College hade.

Frisyrer på 1930-talet

Ett årtionde senare var det korta håret inte längre modernt. De flesta valde mer feminina frisyrer, vilket innebar långt hår som bars utsläppt. Det mörka håret ersattes av fina, blonda hårstrån. Den populäraste hårfärgen under det här årtiondet var platinablond.

30-talets frisyrer är klassiska frisyrer som fortfarande är intressanta i dag. Fina vågor och lockar gjorde återkomst och de var lätta att lägga märke till på både kort och längre hår som ofta dök upp i bobfrisyrmodet. Det obligatoriska inslaget i det här årtiondets frisyr var sidobenan. Två andra moderiktiga trender var så kallade fingervågor (namnet kommer från metoden som användes för att skapa denna frisyr; fuktiga hårstrån rullades runt fingrarna och stöddes av hårspännen) och en vågig bob som nådde nedanför öronen.

Frisyrer på 1940-talet

Det var en tid av långa frisyrer. Det årtionde som drabbades av andra världskriget var trots allt en tid full av elegans och feminina frisyrer, som stegvis blev mer och mer nyskapande.

Relativt populära var till exempel Hollywoodlockar, studsiga och i en kontrollerad oreda, som skapades med hjälp av antingen papiljotter eller en locktång. Håret bars antingen bakom öronen eller sveptes i sidled, och var ofta dekorerat med band. Själva håraccessoaren användes för att skapa denna extremt populära pin-up frisyr på 1940-talet - med håret uppsatt i en bananbulle med så kallade victory rolls.

Frisyrer på 1950-talet

Någon gång i mitten av 1900-talet började man märka av den långsamma uppdelningen av stilar. 1950-talets frisyrer såg inte likadana ut, även om man fortfarande kunde se vissa karakteristiska trender inom friseringen från den perioden, bland annat det axellånga håret tillsammans med slarviga klippningar och en outtröttlig kärlek till lockar.

De stilikoner som kvinnorna i det här årtiondet tog efter var Audrey Hepburn och Marilyn Monroe, som i själva verket uppvisade två helt olika stilar. Än idag anses Marilyn Monroe-liknande lockar i en mycket feminin blond nyans vara 50-talets mest populära frisyr.

Frisyrer från 1960-talet

På 60-talet var Brigitte Bardot inspirationskällan när hon bar en hög hästsvans som var uppsatt med rufsigt och slarvigt hår.

Detta är också den period då den nuvarande bilden av en vacker kvinna omdefinierades till förmån för mer djärva frisyrer. Att kamma håret bakåt var trendigt (speciellt att sätta upp det bakåtkammade håret i knutar) och överdimensionerade frisyrer för att ge håret den rätta, nästintill enorma volymen.

Ytterligare en modern accessoar på 60-talet var ett brett hårband som placerades mitt på huvudet. Detta gjorde att det bakåtkammade och överdimensionerade håret framhävdes tydligare. I korthet kammades håret bakåt och färdigställdes med utsvängda hårtoppar. En lugg var ett annat måste, som helst skulle bäras rakt.

Frisyrer på 1970-talet

Ett annat årtionde då långt hår fortfarande var modernt, men gradvis blev det mer rakt och platt. Luggen ändrade också sin form och blev sidosvept. Dessutom var det vanligt att kvinnorna på den tiden mer gärna visade upp pannan och ibland band de bak sin lugg. De trendigaste frisyrerna under det här årtiondet var främst inspirerade av Charlie's Angels-filmen. Även vissa inslag från en mycket naturlig hippiestil utgjorde en inspiration för 70-talets frisyrer.

Under 1900-talets 70-tal blev hårfärgning populärt. Folk letade efter tekniker som gav dem möjlighet att ge sitt hår den önskade platinafärgen. Hårfärgning blev vanligt förekommande tack vare tillgången till enkla frisörtekniker samt överkomliga priser på stylingprodukter för håret.

Frisyrer på 1980-talet

Den största modeflugan inom frisering började på 80-talet. I slutet av 1900-talet överraskades man av märkliga frisyrer som vi ofta skrattar åt i dag. Extremt volymfyllt bakåtkammat hår var trendigt då. Senare begränsades bakåtkamningen enbart till det övre håret för att kunna kombinera det med rakt hår som föll ner över axlarna - den så kallade hockeyfrillan. Även permanentade och korta, asymmetriska frisyrer bars gärna på 1980-talet. Den viktigaste skillnaden mellan dem och dagens osymmetriska frisyrer finns i bristen på harmoni.

Frisyrer på 1990-talet

Det är svårt att fastställa en enda frisyr som var den mest populära under 1900-talets sista årtionde. Det var utan tvekan en tid av varierande stilar. Det finns inga riktlinjer när det gäller frisyrerna, hårlängden eller hårfärgen, vilka faktiskt består ända fram till idag. Denna brist på en tydligt definierad stil påverkades uppenbarligen av de politiska förändringarna, som gjorde att vi fick tillbaka vår frihet även i fråga om det personliga utseendet.

Och detta är hur friseringens historia slutar.

Berätta gärna vad du tycker om artikeln.


Kommentarer: #0


Skriv din kommentar. Kommentaren publiceras när en moderator har godkänt den.
Hårmask med keratin
Ricinolja
Jojobaolja
Arganolja
Värmeskyddande spray
Ansiktsserum med retinol
Integritetspolicy

Vår hemsida använder cookies, även tredjepartscookies för externa verktyg. Om användare inte godkänner, kommer enbart nödvändiga cookies att användas. Du kan ändra dina inställningar i webbläsaren när du vill. Ger du samtycke till användning av alla cookies?

Integritetspolicy