Hur skapar jag SPA-session hemma? Användbara tips och spelförändrande receptInnehåll

Hur skapar jag SPA-session hemma? Användbara tips och spelförändrande receptInnehåll

Hösten är en ganska nostalgisk årstid medan vinterkvällarna tenderar att dra ut på tiden... Vill du göra höstens blues lite munter? Skapa SPA hemma. Det är inte bara i linje med höst- och vintermagin och får dig att känna dig avslappnad utan ger också en boost till din biologiska klocka, tillför energi och har en fantastisk konditioneringseffekt på huden. SPA-behandlingar behöver inte utföras på en SPA-resort. Du kan dra nytta av dem vid privatlivet i ditt eget hem. Vi ska dela med oss av de bästa tipsen för att skapa SPA hemma.

Vad är SPA egentligen?

SPA står för latinets sanus per aquam, det vill säga "hälsa genom vatten". Resor till helande vatten var en sak för länge sedan. Spa - belgisk stad är känd för varmt vatten och är som fristad för hälsosamma behandlingar. Staden har hjälpt till att skapa namnet för dem. Numera omfattar namnet spa många avkopplande och förskönande aktiviteter i ett bad.

De tidigare sederna att använda den hälsosamma och helande kraften i vatten är fortfarande populära och omhuldade. Hälso- och avkopplingsbad, doftande oljemassage, scrubs och andra kroppsbehandlingar är exempel på SPA-terapier. De syftar till att återställa vitalitet, hälsa och skönhet. Professionell SPA innebär att betala stora summor pengar och jaga efter ett gratis datum i en SPA-resort. Ändå kommer de behandlingar du utför hemma att ge avkoppling lika mycket som de du måste betala för.

Syftet med SPA: kroppsbad, vattentemperatur

Utan tvekan är det mest njutbara ögonblicket i hela SPA-ritualen när du sänker dig ner i ett badkar fyllt med doftande, varmt vatten. Vänta upp, hur är det med vatten? Varmt eller het? Vad är temperaturen på vatten som kommer att skämma bort din hud? Naturligtvis beror det på dina förväntningar och den tid du vill ligga ner och lata dig:

  • varmt bad (37 ° C - 39 ° C) är en perfekt men snabb form av avkoppling för aktiva människor: det värmer upp och lindrar ömma muskler; 15-30 minuter är den optimala tiden du ska stanna i badkaret.
  • ljummet vatten (31 ° C - 36 ° C) är också mycket avkopplande, lindrar trötthet, gör dig lite sömnig. 15 minuter i detta bad är tillräckligt bra.
  • Kylbad (25°C – 30°C) är en sorts uppfräschning som vi ofta behöver. Ett kallt bad stimulerar, ökar blodflödet och ämnesomsättningen. Stanna i badkaret i upp till 5 minuter.

Hur påverkar värmen kroppen? Har ett varmvattenbad hälsofördelar? Vi vet att värme är skönt och ett varmt bad känns som himmelriket. Synd att det inte är det hälsosammaste du kan unna dig. Låt aldrig din vattentemperatur överstiga 40 °C. För varmt vatten får huden att torka ut och utlöser för tidigt åldrande. Huden kan börja flagna och klia. 

Recept för det bästa hemmet SPA, eller de åtta stegen bort från felfri hud

1. Välj tid på dagen

Det visar sig att tiden när du utför dina SPA-ritualer spelar roll. Gör det helst på kvällen när ingenting och ingen kommer i vägen och förstör ditt ögonblick av avkoppling. Varna dina hemkamrater och vänner att du är ouppnåelig, stäng av telefonen och låt dig bara vara med dina känslor och sinnen.

2. Skapa atmosfären

Stämningen är en hemlighet till framgångsrika SPA-ritualer. Försök att skapa en romantisk atmosfär och få allt som kan lugna dina sinnen: doftande ljus, blommor, oljor, sätt på lite humör eller avkopplingsmusik eller naturljud (regn, havsvågor, skog). Dekorera badrummet med blinkande lampor eller bomullsbollar. Kanske gillar du poesi på ljudboken?Du kan lika gärna ta ett glas vin, en bok, kakao, grönt te eller jordgubbar. Med andra ord, ta allt som gör din avkoppling och skönhetsvård trevligare.

3. Ta hand om din kropp på SPA-sättet. Vad ska man använda och hur?

Ju närmare naturen desto bättre. Det är därför DIY kosmetika kompletterar hela ritualen och förvånar med effekten såväl som ingredienser, konsistens, färg och arom som slappnar av sinnena.

Under din SPA-session kan du använda många produkter du har hemma: oljor, smör, salt, mjölk, honung, örter, hydrosoler, kaffesump, eteriska oljor eller kosmetiska leror.

4. Förbered ett aromatiskt bad

Möjligheterna är obegränsade och var och en av dina SPA-sessioner kan se ut och lukta annorlunda. Du kan berika ditt bad med naturliga eller aromatiska oljor, hälla lite salter eller kolsyrade badbomber, tillsätt lite mjölk eller lägga en tätt stängd, linpåse fylld med aromaterapeutiska och konditionerande örter i badkaret. Tänk på att inte hålla vattnet för varmt. Om du vill stanna i badet längre, undvik också för kallt vatten. Den optimala temperaturen är 36-39°C.

5. Gör en perfekt kroppsskrubb

En hemlagad kaffe eller sockerskrubb är oöverträffad när du förbättrar den med en högkvalitativ naturlig olja och lägger till lite variation med rätt eterisk olja. DIY kroppsskrubb är ofta effektivare än färdiga exfoliatorer. Kom ihåg att använda den regelbundet så att du inom kort kan visa upp din fasta släta cellulitfria kropp.

6. Hoppa inte över ansiktsområdet: gör en naturlig  mask

SPA-bad hemma är ett perfekt ögonblick för en DIY ansiktsmask eftersom huden är mer absorberande och mjukare på grund av värmen och därmed absorberar näringsämnen bättre; Öppna porer och mjuk epidermis möjliggör djuprengöring. 

När du ligger i ett badkar, glöm inte en bra mask; Gör det helst själv! Den som ger näring, vårdar och rengör huden på samma gång. En rosa eller vit kosmetisk lera är en perfekt ingrediens. Kombinera den med ett valt blommigt vatten, aloe juice, oljor, växtbaserade infusioner - allt detta för att få en perfekt kosmetik för behoven hos din hudtyp.

7. Ta hand om ditt hår med den bästa oljan

Håroljebehandling - på samma sätt som SPA kom till för länge sedan och kompletterar briljant idén om välbefinnande. Den består av djup näring av hår och (vad som är viktigt) folliklar med en naturlig olja eller välkomponerad blandning av oljor. Du smörjer ut oljan över fuktigt hår, inklusive hårbotten. Efter SPA-ritualen, skölj oljan väl och schamponera håret.

8. Konditionera din hud med en naturlig DIY lotion

Naturliga oljor är dina största allierade så nå dem när du kan. En naturlig kroppslotion baserad på sheasmör och macadamiaolja ger slående effekter i form av perfekt återfuktad, elastisk och len hud.

Denna typ av balsam är också lämplig för händer och fötter så att du kan ha den på dig i en liten burk och släta över huden när du känner för det. Din egen doftkomposition kommer utan tvekan att göra dig på gott humör (flashbacks av din hem SPA session).

Enkel och effektiv DIY-kosmetika för SPA hemma

Aromatisk bad olja

Blanda 25 ml jojobaolja, 25 ml avokadoolja med ca 10 droppar eterisk lavendelolja (du kan lika gärna välja en annan avkopplande eterisk olja som du gillar eller kombinera några oljor). Se bara till att oljan är säker, varken orsakar allergiska reaktioner eller irriterar huden.

SPA hemma: DIY avkopplande, näringsrikt badsalt

Blanda en kopp vardera havssalt (fint eller grovkornigt), rosa Himalayasalt och bittert salt (även känt som Epsom). Om du vill kan du kombinera olika typer av korn för att få din doftande badförstärkare att se vackrare ut. Kom bara ihåg att grova korn tar längre tid att lösa upp.

Salt, särskilt magnesiumsulfat (Epsom), är en rik källa till mineraler och är känd för sin avgiftande, avslappnande och hudreparerande effekt. Det är fristad för fet och akne hud, befriar kroppen från alla fläckar och lämnar den slät och näring. Saltet som absorberas av huden i ett bad stannar inne från 4 till 9 timmar.

Om du inte gillar saltkorn i botten av badkaret, lägg saltet i en liten (organza eller lin) påse och blötlägg det i vatten. På så sätt smälter saltet och avger alla konditioneringsämnen.

SPA hemma: DIY växtbaserade badväskor

Förutom badsalt kan du lägga andra fantastiska ingredienser i en påse. De anmärkningsvärda är örter och havrekli. Du kan blanda dem med några droppar favorit eterisk olja (de har också en stark konditionerande och avslappnande effekt) och tillsätt citrusskal, torkade blommor (lind, ringblomma, timjan), kanelstänger eller vaniljbönor.

Ängar och skogar för ditt bad. Vilka örter skärs ut för SPA?

Vi är bortskämda med val och bör definitivt ägna lite tid åt att få mer information om skönhetsfördelar med örter. Vi presenterar de mest populära blandningarna du kan göra för ditt hemma-SPA.

LOVAGE, MINT OCH MELISSA BATH

Detta bad lindrar musklerna och menstruationssmärtan. Det kan till och med hjälpa dig att slappna av trötta muskler efter ett träningspass.

Lovage har svampdödande effekt medan melissa lugnar ner och Lindrar. 

SALVIA, EK OCH ISOPBAD

Badet lugnar nerverna, lindrar smärtsamma muskler och leder. Salvia påverkar nervsystemet, ökar humöret och håller stress borta medan ekbark har en sammandragande, antibakteriell, svampdödande, antiviral, antiinflammatorisk och hudstärkande effekt. Hyssop är en rik källa till många bioaktiva ämnen, har fantastisk konditionerande och helande effekt på huden, stimulerar med aromen och lugnar sinnena.

LAVENDEL BAD

Det är en klassiker bland alla typer av SPA bad.

Lavendel har en karakteristisk lukt som många av oss älskar. Det lugnar både kropp och själ, återställer balansen och lindrar stressen. Lavendel arom är avslappnande medan lavendelinfusion påverkar muskler över hela kroppen och är en sparare efter ett hårt träningspass. Lavendelbad är idealiskt för personer som lider av neuros och nervösa sjukdomar, kronisk huvudvärk och migrän.

Hemma SPA: DIY kaffe skrubba

Blanda en halv kopp kaffesump med avokadoolja (för att få en jämn massa). Berika den resulterande blandningen med en tesked kanel och tillsätt 5 droppar eterisk olja (helst grapefrukt eller apelsinolja för att göra anti celluliter skrubba).

Häll blandningen i en fin burk. Gnid in skrubben i huden i några minuter och skölj väl. Istället för kaffe, prova malet havrekli eller sockerkorn (du masserar huden tills sockret smälter).

Hemma SPA: DIY saltskrubb

När du gör denna skrubba, använd finkornigt salt för att undvika hudirritationer. Blanda den med naturlig olja (använd helst en blandning av ricinolja och avokadoolja). Tillsätt sedan långsamt eteriska oljor: upp till 10 droppar för att inte utlösa hudirritationer. Blanda alla ingredienser väl med mjuka rörelser. Lägg den resulterande skrubben i en fin burk eller annan behållare som du kan stänga tätt för att hålla aromen inut i.

SPA hemma kroppsmassageolja

En massage är en viktig del av SPA-ritualen. Det är det mest kraftfulla sättet att slappna av musklerna och lugna nerverna. Du kan massera kroppen på egen hand, särskilt när du vill att massagen ska konditionera huden.För detta ändamål, använd naturliga oljor: undvik syntetiska apoteksoljor (de är ofta gjorda av parabener och alkoholer som inte är bra för uppvärmd hud efter ett bad). Blanda en utvald naturlig olja med några droppar eterisk olja: många av dem har en konditioneringseffekt, stimulerar blodflödet, avgiftar och lugnar.

Massera huden genom att försiktigt trycka på den. Om du vill kan du få ett speciellt massageverktyg. Sådan behandling rensar celler från toxiner, stimulerar lymfflödet och har en uppstramande och anti-celluliter effekt.

Hemma-SPA: en fluffig kroppslotion berikad med makadamiaolja

Lägg ca 200 g sheasmör och 15 g bivax i en kastrull och värm det lätt på spisen så att ingredienserna smälter (låt dem inte koka). Ta grytan från spisen och låt den svalna lite (men låt den inte stelna).

Tillsätt cirka 50 g macadamiaolja och 20 g jojobaolja. För att få lotionen att lukta fantastiskt, infusera blandningen med din favorit eteriska olja.

Nästa steg innebär att komponenterna blandas. Se till att blandningen svalnar men ändå är tillräckligt mjuk. Använd en mixer och blanda massan tills den är lika fluffig som en kanin.

Lägg lotionen i en burk och använd den efter varje bad. Massera gärna in den i hand- och fothuden också.

Hemma SPA: DIY kosmetisk lera och olja ansiktsmask

En kosmetisk lera är en koncentration av värdefulla mineraler som har en fantastisk rengöringseffekt. Vit lera är den mildaste men välj den som passar din hudtyp bäst. Det är pulverformigt så det är bäst om du blandar det med jojoba, argan eller avokadoolja så att det får extra egenskaper, t.ex. det stramar upp, reparerar, förbättrar utseendet och vårdar huden eller har en antirynkeffekt. Du kan låta masken vara på så länge du tar badet och sköljer det efteråt. Om du har ett blomvatten, spraya det i ansiktet efter att du har sköljt masken. Hydrolat ger näring åt huden, balanserar dess pH och fungerar som en toner.

Hemma SPA: en idealisk håroljemask

Om ditt hår behöver repareras medan hårbotten skriker efter näringsämnen och rengöring, fungerar ingenting bättre än en naturlig olja. Välj rätt olja för typen av hårporositet eller välj den som fungerar för alla hårtyper (arganolja, macadamiaolja, ricinolja). 

Om du drömmer om förstklassig hårvård, använd professionella håroljeblandningar. Nanoil är en serie avancerade, perfekt sammansatta oljor för hårväxt och näring. De blockerar håravfall, stärker, konditionerar både hår och hårbotten. Gör ett hårporositetstest och välj en Nanoil som tar hand om din frisyr professionellt.

Berätta gärna vad du tycker om artikeln.


Kommentarer: #0


Skriv din kommentar. Kommentaren publiceras när en moderator har godkänt den.
Hårmask med keratin
Ricinolja
Värmeskyddande spray
Jojobaolja
Arganolja
Ansiktsserum med C-vitamin
Integritetspolicy

Vår hemsida använder cookies, även tredjepartscookies för externa verktyg. Om användare inte godkänner, kommer enbart nödvändiga cookies att användas. Du kan ändra dina inställningar i webbläsaren när du vill. Ger du samtycke till användning av alla cookies?

Integritetspolicy