Än så länge har man inte pratat så mycket om de negativa effekter som de faktiskt orsakar. Idag har de flesta kosmetikatillverkarna slutat använda dessa substanser i sina produkter för att istället försöka ersätta alla skadliga ämnen med naturliga substitut. Varför försvinner parabener, silikoner och andra kontroversiella substanser från hårprodukterna? Kan de verkligen skada håret, och i så fall, hur?
Dessa är konserveringsmedel som adderas i kosmetika för att behålla fräschet och näring i schampo och balsam. Parabener används ofta i kosmetika för att de inte påverkar själva effekten som levereras av skönhetsprodukten. Konserveringsmedel har dessutom blivit populärt tack vare deras egenskaper att fördröja multipliceringen av mikro-organismer som samlas på huden. Substansen skyddar även kosmetika från alla möjliga mikrober.
Det är värt att komma ihåg att parabener inte orskar allergiska reaktioner och tolereras väl av huden. Men i stora mängder kan de tyvärr vara väldigt skadliga: de anses vara cancerogena ämnen som stör hormonbalansen (vilket ökar östrogenproduktionen). Den populäraste typen av parabener i schampon är, bland annat Fenoxietanol, metylparaben, etylparaben, propylparaben, butylparaben, isobutylparaben - alla har olika 'skadetrösklar' och uppvisar inga potentiella faror för människors hälsa förutsatt att concentrationen i kosmetikan är tillräckligt låg. Det är dock viktigt att inse att vi ofta använder mer än bara en produkt som innehåller parabener - desto högre dos vi ger vår kropp desto högre giftighet. Därför är det bra att begränsa hur mycket parabener vi använder när vi väljer produkter till våra kroppar. Detta gäller framförallt kosmetika som appliceras direkt på hårbotten. Därför borde schampo och olja vara fria från parabener helt och hållet. De farligaste sammansättningar som inte borde finnas i hårprodukter är Formaldehyd och polyakrylamid. De har giftig påverkan och substanserna är generellt sett cancerogena och bör undvikas.
Den tråkiga sanningen är att det nästan är omöjligt att exkludera parabener från kropps- och hårvård helt och hållet. Däremot är det möjligt att begränsa hur mycket vi använder, eller att välja produkter som innehåller mindre den minst skadliga parabenen, metylparaben. I stället för att använda syntetiska hårinpackningar är det bättre att välja oljor; en bra lösning hittar man i noggrant utvecklade oljeblandningar med naturliga kvalitetsingredienser. Återigen är det smart att välja parabenfria schampon. Du behöver inte vara lika noga med att följa denna regel för balsam eftersom denna produkt enbart används på håret (från mitten och nedåt). Eftersom balsam inte kommer i kontakt med huden behöver du inte vara lika noga när du väljer denna produkt. En annan sak som folk ofta missar är att det finns andra substanser som fungerar som alternativ till parabener (substanser som gör att en kosmetika behåller sina kvaliteter längre) och dessa är framförallt: C-vitamin, E-vitamin, essentiella oljor och kokosolja. Givetvis är dessa ingredienser väldigt välkomnade i en kosmetikas innehållslista.
Detta är den grupp substanser som oftast finns i schampon och hårbalsam. Silikoner hittar man ofta i lotions, leave-in balsam, värmeskyddssprayer och de blandas med oljor, balsam och hårinpackningar. Dessa ämnen kallas ofta 'silikonoljor' på grund av den klibbiga och feta konsistensen. Man får fram ämnena genom att blanda silica och syre, och de bestämmer konsistensen på produkten och påverkar hur produkten fördelas och sprids ut på hud eller hår. Silikoner finns faktiskt i många hårprodukter eftersom applicering ger omedelbar förbättring på hårets tillstånd; håret blir lent och får glänsande.
Silikoner kan irritera hårbotten, särskilt när de används som ingrediens i hårinpackningar eller lotionsprayer. Med silikoner i dessa produkter finns det en hög risk för att de kommer i kontakt med huden och penetrerar cellerna. Det anses vara mycket bättre när hårprodukter innehåller silikoner i sin flyktiga form. Då lösgörs en stor mängd av ämnen i luften samma sekund som de appliceras, vilket gör att de inte fastnar på huden. Det är värt att vara medveten om att både tunga silikoner och icke-flyktiga silikoner används lika ofta som de mer delikata silikonämnena. En annan viktiga sak är att silikoner inte genomgår en biologisk nedbrytningsprocess, vilket innebär att de anhopas i organismens celler och vävnader. Det är viktigt att inse att många silikonoljor irriterar huden och är komedogena. Den mest skadliga gruppen av silikoner är tunga silikoner. Dessa avdunstar inte från ytor utan blir kvar på håret och skapar en barriär som både bra och dåliga ämnen fastnar bakom.
Den bästa lösningen är att undvika de mest skadliga silikonerna som har en tendens att irritera hårbotten och den känsliga huden runt öronen. Denna grupp silikoner kallas tunga silikoner och inkluderar: Simethicone, Trimethicone, Trimethylsiloxysilicate, Trimethylsilylamodimethicone.
SLS (Natriumlaurylsulfat) - detta är ett aggressivt verkande rengöringsmedel som används i olika produkter, inte bara inom hårvård.
SLES (Natriumlaurethsulfat) - liknar ovanstående ämne och bildas från etylenoxid. Det är ett petroleumderivat med kraftigt löddrande effekt som därför ofta tillsätts i schampo och rengöringsprodukter (även hushållsrengöringsprodukter).
Detta är syntetiska tvättmedel som har negativ och irriterande inverkan på huden. Ämnena kan orsaka klåda, akne, fläckar, eksem och uttorkning. Det händer också att ämnena kombineras med dioxan som är känt för sina cancerframkallande egenskaper. Dessa rengöringsmedel är komedogena och deras partiklar tränger igenom huden och in i organismen.
Kolla igenom ingredienslistan på en specifik produkt innan du köper den. I de flesta fall hittar du dessa ämnen under namnen Natriumlaurylsulfat och Natriumlaurethsulfat (INCI).
Det är viktigt att inte blanda ihop naturliga vegetabiliska oljor med mineraloljor. Mineraloljor är all slags olja som kommer från petroleum, exempelvis paraffinvax. De framställs vid destillation av råolja. Ämnena finns framförallt i kosmetika på grund av deras egenskaper att återställa lipidlagren, vilket innebär att de fungerar som mjukgörande medel för hud och hår. Sammanfattningsvis stabiliserar de inte bara utan skyddar även ytterhud och hårstrå mot uttorkning. Dessutom är de relativt billiga vilket gör att de använts flitigt av kosmetikatillverkare.
Mineraloljor är komedogena vilket innebär att de täpper igen hudporer. Dessutom kan de anhopas på hudens yta och skapa ett ogenomträngligt lager, ett ocklusivt lager som blockerar gasutbytet mellan hudcellerna. För att förtydliga: detta lager blockerar syre och "kväver" hudcellerna, vilket minskar cellernas effektivitet och försämras dem. Ingen har heller lyckats slå hål på myten om att mineraloljor samlas i njurar och lever.
Mineraloljor, särskilt paraffinvax och vaselin, borde undvikas helt. De borde dock inte orsaka så mycket skada när de används i små, rimliga mängder. För att undvika mineraloljor i kosmetika rekommenderas det att man väljer skönhetsprodukter som innehåller andra, naturliga och säkra mjukgörande medel. Dessa inkluderar naturliga oljor och vegetabiliska smör. Det är viktigt att förstå att paraffinvax i kosmetika benämns som Paraffin (olja), Syntetiskt Vax, Isoparaffin, Parrafinum Liquidum. Andra mineraloljor man kan hitta i etiketter på hårprodukter är: Petrolateum (vaselin), Ceresin, Isobutan och Isopropan.
Aluminium är den mest använda ingrediensen i kosmetika som är ämnad att balansera (eller snarare blockera) utsöndring av talg och svett.
Du hittar framförallt aluminiumsalt i deoderanter, hårsprayer och vissa torrschampon. De täpper igen hudporerna vilket hindrar produktionen av svett och talg. Dessa substanser ackumuleras i vävnader och irriterar samtidigt immunsystemet; aluminiumsalter penetrerar och skadar även andra system i kroppen. Det är viktigt att förstå att det finns bevisning som kopplar användning av antiperspirant med utvecklingen av maligna brösttumörer.
Den vanligaste formen av aluminiumsalt som används i kosmetika är märkt som Aluminiumklorhydrat. Andra skadliga ämnen är Aluminiumklorhydrat (ACH) och Aluminium-zirkonium (Aluminium-Zirkoniumtetraklorhydrex GLY). Det enklaste sättet att undvika aluminiumsalter är med andra ord att vara försiktig och uppmärksam på ordet "aluminium" som ofta förekommer i början av ett visst ämne i ingrediensförteckningen.
Detta är helt enkelt polyetylenglykoler. I kosmetiska används de som emulgeringsmedel, lösningsmedel och alla möjliga typer av substanser som ökar hållbarheten hos kosmetika. Det är värt att nämna att Etylenoxid och cancerframkallande Dioxaner används under tillverkningsprocessen av PEG och PPG.
De kan vara farliga om de används i stora mängder. Dessa ämnen är kända för att de gradvis ackumuleras i organismen med åren och återfinns i celler och organ. Det är därför inte svårt att gissa att ju färre av dem i en kosmetika, desto bättre. Faktum är att skadligheten bestäms av de giftiga ämnen som används i produktionen av glykol.
De PEG- och PPG-glykoler som används oftast är enkla att känna igen. De brukar ha de prefixet "PEG/PPG", t.ex. PEG-40 Sorbitandisostearat, PPG-15 Stearat, eller suffixet "-eth", t.ex. Laureth-8-fosfat.
Alkoholer är en väldigt stor grupp ämnen som används i kosmetika för hår och kropp. De goda nyheterna är att det finns flera alkoholämnen som har positiv effekt på hår och hårbotten. Dessa ämnen återfuktar och vårdar håret, samtidigt som de fungerar som ett viktigt medel som binder emulsioner. Denna typ av alkoholer tillhör grupperna polyhydroxi-, dihydroxi- och långkedjiga alkoholgrupper. De skapar en skyddande beläggning på hårets yta och gör håret lent. Det mest populära "bra" alkoholämnet är glycerin.
Tyvärr finns det en grupp "dåliga" alkoholer som har en kraftigt uttorkande effekt. De skadar inte bara håret utan kan även orsaka allergier i hårbotten. Dessa alkoholer tillhör alla hydroxigruppen av alkoholer. Kort sagt har dessa en väldigt negativ påverkan på håret eftersom de försvagar hårstråna avsevärt och berövar dem på lyster och elasticitet.
Du behöver definitivt inte undvika de alkoholämnen som är "bra". Lär dig i stället att hitta de skadliga ämnena som bidrar till att försämra hårets tillstånd. Dessa är exempelvis Alcohol Denat/SD Alcohol, Benzyl Alcohol, Ethanol Alcohol, Grain Alcohol, Isopropanol Alcohol, Iisopropyl Alcohol (IPA) och Propanol Alcohol, för att bara nämna några.
Det finns en lista över kosmetika som, tack vare deras egenskaper och syfte, inte innehåller skadliga, komedogena och irriterande ämnen. Exempelvis följande produkter och ämnen:
Kommentarer: #0