Vilket är det perfekta schampot för ditt hårtyp? Hemligheterna med välmatchad hårvård

Vilket är det perfekta schampot för ditt hårtyp? Hemligheterna med välmatchad hårvård

Hur väljer man rätt schampo? I en duett med balsamet får schampot mindre uppmärksamhet – dess roll är att rengöra, och det är det. Vi tenderar att glömma att ett olämpligt schampo kan göra mer skada än nytta. Upptäck vilken typ av schampo du ska välja för att göra det bästa av det och för att undvika att ha burrigt, tråkigt och trassligt hår.

Ni som vet exakt vilken sorts schampo ditt hår behöver, räck gärna upp handen. Medan vi väljer hårbalsam och noggrant analyserar deras sammansättning, ägnar vi inte så mycket tid åt schampon. Många av oss köper bara ett slumpmässigt eller väljer ett dubbelpaket som består av både balsam och ett schampo av samma sortiment och märke. Vi testar antingen alla produkter som finns på apoteket eller förblir trogna en speciell kosmetika som gör underverk för vårt hår. Eftersom de flesta av oss inte är helt säkra på vilken typ av schampo som kommer att vara det rätta, tenderar vi att utsätta vårt hår för skador.

Olämpligt hårschampo

Vet du vilka effekter du kan förvänta dig när du använder ett dåligt matchat schampo? En sådan produkt kan innehålla ingredienser som inte motsvarar porositeten i vårt hår och kan till och med irritera vår hud. Som ett resultat, ett dåligt valt hårschampo:

  • orsakar en obehaglig klåda,
  • bidrar till bildandet av mjäll,
  • irriterar hårbotten och försvagar lökarna,
  • torkar ut och mattar håret,
  • gör håret svårt att kamma och styla.

Hur väljer man schampot till din hårtyp?

Teoretiskt kan vi bara vägledas av etiketten, men det är värt att engagera sig mer i valet av hårschampo. Det viktigaste är dess sammansättning.

Undvik därför schampon som innehåller alkoholer, ftalater, petroleum, parabener och andra skadliga ämnen, t.ex. starkt irriterande rengöringsmedel (Sodium Laureth Sulfate, Sodium Coco Sulfate, Ammonium Lauryl Sulfate, Sodium Myreth Sulfate, Ammonium Laureth Sulfate, Sodium Parcoeth Sulfate, Sodium Parcoeth Sulfate). Det är en kosmetika som effektivt ska rengöra hårbotten och håret, men inte på bekostnad av irritation. Milda, naturliga hårschampon med ytterligare fuktgivande ämnen, oljor och örtextrakt kommer att vara en mycket bättre lösning.

Det är lika viktigt att spåra och bestämma vilka typer av hårschampon som finns där ute. De mest populära är de i flytande form, även om du även kan hitta shampoo bars, krämer, oljor etc. Torrschampon är också väldigt populära, de tar bort överflödigt talg och fräschar omedelbart upp håret utan att använda vatten. De är också mycket bekväma att använda när du är på språng. När du väljer rätt schampo är det definitivt värt att ta hänsyn till denna fråga.

Schampo efter hårtyp

Allt du behöver göra är att ta en närmare titt på ditt hår för att avgöra vilken kosmetika det behöver och vilket schampo du ska satsa på. Håret ger oss tips och tips, till exempel trasslar det ihop sig lätt eller krusar en fuktig dag. Men inte alla kan ta reda på exakt vad deras hår försöker flagga, därför hittar du i dagens inlägg användbara tips om hur man anpassar schampot till en viss hårtyp. Utan vidare, låt oss komma igång!

Schampo för torrt och sprött hår

Hår som är matt, sprött och som saknar fukt är många kvinnors mardröm. Den bästa lösningen på ett sådant problem är att använda ett lämpligt balsam eller en hårmask. Vad du också måste komma ihåg är att ett schampo antingen kan återfukta håret eller tvärtom öka krusigheten och torka ut det ännu mer – allt beror på om vi väljer rätt produkt. Det bästa schampot för torrt hår bör innehålla ingredienser i två grupper: fuktgivande och fuktighetsbevarande medel och skyddande mjukgörande medel. Det är bäst att välja kosmetika med en krämig formulär som består av naturliga oljor såsom kokosnöt, avokadoolja eller arganolja, och även stärkande keratin, som förhindrar sprödhet och glycerin som ansvarar för bra återfuktning. Vad ska ett schampo för torrt hår utesluta? Sulfater som berövar håret och hårbotten på vatten.

Schampo för fett hår

Fet hår är resultatet av olämpligt arbete av talgkörtlar i hårbotten. I det här fallet ska ett anständigt schampo inte bara rengöra utan även hämma seborré och balansera talgsekretionen. Sammansättningen av en sådan kosmetika bör innefatta rengöringsämnen, men utelämna oljande ämnen, till exempel oljor, silikoner. Dessutom kommer fett hår att bli förtjust i rosmarin, salvia, nässlor och kamomill, som har en sammandragande effekt (obs - kamomill kan också lysa upp hårfärgen). Därför är det i det här fallet värt att använda växtbaserade schampon. Du kan dock inte glömma andra principer för fett hårvård, till exempel att undvika att tvätta håret i varmt vatten.

Schampo för färgbehandlat och ljusare hår

Både färgbehandling och blekning är processer som skadar hårtillståndet. Det är anledningen till att ett bra hårschampo för färgbehandlat hår bör rengöra försiktigt så att det inte förvärrar tillståndet av redan försvagade hårstrån. Även om det finns andra produkter som ansvarar för hårförnyelse, är det bäst om schampot består av närande, utjämnande, återfuktande och förstärkande ämnen – oftast honung, växtoljor, keratin och andra proteiner. När det gäller blekt hår är schampon som minskar gula och mässings toner ett måste (lila schampon), men för mörkt färgat hår är det lämpligt att välja schampon som specifikt förhindrar att färgen bleknar. Dessutom kommer det mest önskade schampot att förbättra hårets glans och ha ett lågt pH (max.7) för att slutna hårfjällen.

Schampo för fint hår

Kan ett schampo användas för att öka hårvolymen? Visst varför inte! Men valet av rätt schampo vid tunt, fint och platt hår kan bli riktigt besvärligt. Det finns två alternativ att välja mellan – ett torrschampo eller ett flytande schampo. Den första syftar till att fräscha upp håret omedelbart där partiklarna absorberar överflödigt talg och lämnar håret voluminöst och höjt vid basen. Ändå kan du inte basera din hårvård på enbart torrschampo, eftersom otvättad under några dagar i följd kan resultera i irriterad hårbotten, tilltäppta porer och produktuppbyggnad. Ett anständigt schampo dedikerat till fint hår måste rengöra noggrant hårbotten och bli av med rester av stylingkosmetik. Dessutom, om den innehåller polymerer och proteiner, kan den stärka och tjockna håret, vilket synligt ökar dess volym.

Schampo för hår drabbat av mjäll

De som fick kämpa med mjäll minst en gång i livet vet hur svårt det är att bli av med det. Att välja rätt schampo är bara toppen av ett isberg av regler som bör läggas på hårvård med mjäll. Det är dock ett mycket viktigt steg. De vanligaste schampot mot mjäll som finns på apotek innehåller ämnen som bekämpar olika svampinfektioner. Dessa ingredienser inkluderar ketokonazol, salicylsyra, zinktritionat, selensulfid. Du bör dock vara extremt försiktig när du använder sådana produkter, eftersom huden lätt kan bli beroende av dem, vilket resulterar i att mjäll återkommer efter att de har avbrutits. Ett bra anti mjällschampo bör ha en lätt formula och naturlig sammansättning, eftersom parabener, starka rengöringsmedel och andra syntetiska ämnen kan irritera huden, stimulera talgkörtlarna och förvärra problemet. Det är värt att leta efter schampon med ricinolja, kardborreolja, rosmarinolja eller tea tree-olja som är ansvariga för att hämma mjäll. 

Schampo för lockigt och frissigt hår

Det är inte många som är medvetna om det faktum att lockigt hår kan bli överdrivet risigt och börja tappa fukt om vi använder schampon som inte matchar varandra. Ägarna av lockigt hår måste alltid se upp vilka kosmetika de använder. Den bästa lösningen för burrigt hår är att använda ett schampo med utjämningsmedel. Leta därför efter [sheasmör], kokosolja, grönt te. Det finns ingen anledning att vara rädd för syntetiska ämnen eftersom silikoner kan ge ditt hår vacker glans, mjukhet och elasticitet. Hårets jämnhet kan dock inte gå hand i hand med förlust av volym, varför ett schampo för lockigt hår bör ha en lätt konsistens och rensa väl från orenheter och kosmetiska rester som finns kvar på håret. Vad mer är värt att leta efter i en sådan produkt? Proteiner, återfuktande och skyddande ämnen ser till att lockigt hår kommer att behålla sin vitalitet.

Hur ofta borde du byta schampo?

En av de vanligaste frågorna gäller frågan om hårschampot måste ersättas med ett annat. I själva verket finns det inga regler för den delen.

Anhängarna av denna idé hävdar att med tiden förändras behoven hos vårt hår och hårbotten. Det är därför du behöver byta hårschampo så ofta du känner behov av det. När håret väl är återfuktat kan vi lägga undan schampot för torrt hår till förmån för det som tillför volym etc. Å andra sidan hävdar motståndarna till vanliga schampo byten att de har använt samma produkt för många år med samma spektakulära resultat, och det finns inget behov av att införa växlingar.

En bra kompromiss är att ha två favorita schampon till hands. Först av allt, definiera de två viktigaste behoven för ditt hår (till exempel fet hårbotten och sprickor), använd sedan schampon som tjänar dess syfte (det ena för att förhindra fett hår och det andra, proteinbaserat med stärkande effekter) växelvis. Istället för att bara byta hårschampo ofta, se till att svara på hårets och hårbottens behov. Hårets utseende och dess problem är de bästa indikatorerna för att välja rätt hårschampo.

Viktig! Även om det kallas hårschampo, är det tänkt att rena hårbotten i första hand. Eftersom vi främst använder den för att tvätta hårbotten, är det värt att välja den som kommer att förbättra dess tillstånd. Om vi har seborré i hårbotten och torrt hår i ändarna, välj ett schampo för fett hår - det löser problemet vid hårbotten, medan regenereringen är uppgiften för ett balsam, en intensiv hårmask eller ett koncentrerat serum.

Berätta gärna vad du tycker om artikeln.


Kommentarer: #0


Skriv din kommentar. Kommentaren publiceras när en moderator har godkänt den.
Hårmask med keratin
Ricinolja
Värmeskyddande spray
Arganolja
Jojobaolja
Integritetspolicy

Vår hemsida använder cookies, även tredjepartscookies för externa verktyg. Om användare inte godkänner, kommer enbart nödvändiga cookies att användas. Du kan ändra dina inställningar i webbläsaren när du vill. Ger du samtycke till användning av alla cookies?

Integritetspolicy