Världens hår. Del 2: Europeisk hårvård

Världens hår. Del 2: Europeisk hårvård

Europa - en av de världsdelar med snabbast utveckling. Det är här som hårstyling har sina rötter. Europeiska kvinnor har satt trender för hårvård i århundraden. De eftersträvar det bästa och värdesätter både innovativa och traditionella metoder. Gamla recept för att förstärka skönheten är en grej i kombination med ett modernt förhållningssätt. Det visar sig att hårvård är den viktigaste aspekten inom skönhetsvård. Hur tar europeiska kvinnor hand om sitt hår?

HÅRVÅRD I OLIKA HÖRN AV VÄRLDEN DEL 2 - EUROPA

Vad kan vi lära oss av franska, spanska och skandinaviska kvinnor?

På Balkan är klimatet halvtropiskt, medelhavsliknande, varmt och rätt torrt med svala vindar. Området är stämningsfullt och mångsidigt. Värmen blandas med fuktighet. En hårvårdsrutin är nödvändig i detta klimat för att bibehålla vackra och friska hårstrån. Som tur är har kvinnorna på Balkan sina lösningar och knep för vackert hår.

Grekiska kvinnor har sedan länge haft ett hjälpmedel mot den brännande hettan och det halvtropiska klimatet. De har vackert och fylligt hår som inte grånar så snabbt, inte ens när de blir äldre. Deras hårstrån växer sig friska och glänsande tack vare olivolja.

Grekerna stoltserar med sina olivträd och oliver - odlingarna hör till de äldsta i världen och har anor från 5000 f.Kr. Olivolja används såväl i matlagning som i skönhetsprodukter. Den är rik på värdefulla fytosteroler och välgörande fettsyror som säkerställer fantastiska fördelar för hår och hud. Olivolja appliceras på hårlängderna och i hårbotten så att den både vårdar hårstråna och ger näring till hårlökar och hårsäckar. Hårbehandling med olivolja ger ett effektivt skydd mot väder och vind.

Grekiska kvinnor tycker också om att använda hårmasker som baseras på olivolja och en naturell, tjock yoghurt. De älskar även rosmarin. Man blandar det med vatten och använder det för den slutliga ursköljningen. Rosmarin är ett botemedel mot håravfall. En grekisk svart tvål är den sista (men inte minsta) kärleken för kvinnor som bor i Homeros land. Den är en sammansättning av naturliga, aktiva ämnen som verkar för att tvätta både hud och hår. Den är berikad med sötmandelolja, linfröolja, jojobaolja, rosmarinolja och (självklart) olivolja. Den grekiska svarta tvålen får ett bra lödder och tar effektivt bort olja efter en oljebehandling av håret.

Bulgariska kvinnor har funnit en annan produkt som främjar håret. De stoltserar med rosenvatten och rosenolja som kvinnor över hela världen redan använder. Rosenvatten är en fantastisk ingrediens för hårsköljningar. Det tillför glans, mjukhet och elasticitet till håret och ger dig återfuktade, mjuka och volymfyllda hårstrån. Rosenvatten används vid tillverkning av hårmasker med kosmetisk lera, vilket förbättrar effekterna. Det finns även sprayer och parfymer med rosenvatten för hår, vars effekter dröjer sig kvar länge på hårstråna. Rosenolja är tjock och fettig: bulgariska kvinnor använder den som ett botemedel mot skadade hårtoppar och för att skydda håret mot väder och vind.

Medelhavet representerar många länder och hårvårdsmetoder. Spanska och italienska kvinnor tycker att långt, glänsande och friskt hår är en stolthet för alla kvinnor. Franska kvinnor däremot sköter sitt hår med lite nonchalans.

I tjurarnas och tjurfäktarnas land associeras kvinnlighet med mörkt, glänsande hår - spanska kvinnor älskar att ha håret utsläppt och att hylla dess skönhet. Hårsköljningar med tranbär är deras hemlighet. Om du blandar färskpressad tranbärsjuice med vatten, applicerar det i håret och låter det verka blir håret glansigt och spänstigt. Tranbär är en källa till E-vitamin, A-vitamin, många B-vitaminer, flavonoider, hårreparerande och hårförbättrande ämnen som järn, magnesium, kalcium, kalium och fosfor. Tack vare tranbären blir håret långt och starkt. Tranbärsextraktet är dessutom antibakteriellt och förbättrar hårets motståndskraft mot skador avsevärt.

Italienska kvinnor är i likhet med grekerna tokiga i håroljebehandlingar och älskar att använda olivolja. De dyrkar den som livsmedel och skönhetsprodukt. Italienska kvinnor utnyttjar dess mångsidiga kraft: smörj in oljan på kroppen från topp till tå, på läppar, händer och framför allt i håret för att skydda hårstråna från solskenet och främja en hälsosam tillväxt. Druvkärneolja är en annan naturlig olja som är uppskattad i Italien, eftersom den är mildare och föryngrar både hår och hud.

Italienska kvinnor använder oljor i håret redan under barndomen. Utöver olivolja använder de sig gärna av hårmasker tillsammans med termiskt vatten och mineralvatten. SPA för hår och hud är en väsentlig del av skönhetsvården i Italien. SPA avgiftar hårbotten och kroppen, rensar bort gifter och tillför mängder av mineraler. Inte undra på att de mest ansedda SPA-anläggningarna finns i Italien.

Franska kvinnor tror inte lika mycket på traditionella recept, men det finns ett undantag: de är förtjusta i lavendelolja. De tillsätter den entusiastiskt i sina hårmasker och balsam, smörjer in den i hårtopparna och blandar den i hårsköljningar (den som innehåller hallon är den mest populära). Franska kvinnor är stora förespråkare av naturlig hårvård och produkter som är fria från komedogena kemikalier. I Frankrike finns det en imponerande medvetenhet om betydelsen av naturliga hårprodukter. De bästsäljande skönhetsprodukterna för håret består av säkra, vegetabiliska ingredienser. Det kan vara anledningen till att DIY-skönhetsvård inte är särskilt populärt där. Vegetabiliska hårfärgningsbehandlingar är en grej i Frankrike och stöttas av professionella, vegetabiliska hårvårdsprodukter. Den här trenden är känd som Organic Dynamics-kosmetika.

I denna världsregion är klimatet mycket varierande. Frostiga vintrar följs av dystra, regniga vårar och varma somrar. Med tanke på de omväxlande väderförhållandena är hårvård viktigt.

De kvinnor som bor i de central- och östeuropeiska regionerna är skickliga på att kombinera moderna och traditionella skönhetsprodukter - den här sortens samverkan är mest uppenbar inom hårvården.

Ukrainska och belarusiska kvinnor älskar att ta hand om sitt hår. Hårvårdsprodukter är de mest populära bland alla skönhetsprodukter. Därutöver är huskurer för hårvård, som gått i arv från generation till generation, också mycket uppskattade här. Ricinolja är en oersättlig segrare som främjar hårväxten och förebygger håravfall. Tallolja är en annan mycket uppskattad olja som är extremt populär i Ryssland. Inte undra på att kvinnor som bor i Östeuropa är angelägna om att smörja in håret - de är medvetna om och uppskattar fördelarna med naturliga oljor. Inom traditionell naturlig hårvård är även en hårinpackning med jäst och mjölk populär. Örter spelar en lika betydelsefull roll: extrakt från nässlor och åkerfräken används till hårsköljningar, hårbottenbalsam eller drycker (för att stärka hud, hår och naglar inifrån).

Bärnsten är en av de bästa hud- och hårprodukterna. I Polen används det för att behandla vissa åkommor (bärnstenssirap och -salvor). Polska kvinnor älskar skönhetsfördelarna med bärnsten. Bärnsten tillsätts i krämer för hårbotten, ampuller, schampon, hårmasker och balsam. Dess otroliga egenskaper har varit kända i århundraden, och bärnsten i sig är en omtyckt polsk exportvara. Det stärker håret från hålökarna, förebygger håravfall, förnyar och ger näring (bärnsten är rikt på A-, E- och F-vitaminer och Inutec - en prebiotika som ger håret glans och friskhet).

Den centrala delen av Europa består också av de högsta europeiska bergen - Alperna. Floran i detta område används för hälsoändamål samt för hår- och hudvård. Tyska, österrikiska, slovakiska och schweiziska kvinnor kan stoltsera med alpina örter och blommor - kraftfulla antioxidanter som växer vid bergens fot:

  • alpros - dess stamceller tillsätts i krämer mot åldrande och masker för skadat, överbehandlat hår. Den är en källa till särskilda unika metaboliter som främjar de mänskliga hudcellernas funktion. Om den appliceras på hårbotten förbättrar den hårlökarnas och hårsäckarnas funktion.
  • edelweiss - dess extrakt har antiinflammatoriska och antibakteriella egenskaper, ger ett verkningsfullt skydd mot skadlig UV-strålning, saktar ner åldrandeprocesserna och fördröjer att håret blir grått.
  • gullgentiana - den lugnar hudirritation, motverkar bakterier, rengör hårbotten och botar sjukdomar i hårbotten.
  • slåttergubbe - stöder reparationsprocessen av hud och hår, passar perfekt ihop med andra naturliga örter och oljor; en vanlig ingrediens i hårmasker.
  • alpmartorn - dess stamceller främjar reparationen av huden, uppmuntrar den till att fungera, förhindrar håravfall och fördröjer att håret blir grått.

Den vilda naturen och det tuffa klimatet bidrar till att skandinaviska kvinnor har en seriös attityd till hårvårdsrutiner. Den bör ge maximala fördelar med minsta möjliga ansträngning. Att slösa timmar på frisörsalonger och långvariga behandlingar - det är inget för dem. I stället föredrar de mer aktiva former av avkoppling. I det här hårda klimatet är det inte lätt för håret: det är dolt under en mössa, och om det inte är täckt av frost slits det av vinden eller plågas av den varma sommaren eller den torra luften från värmeapparater. Skandinaviska kvinnor är berömda för sin ljusa hy och sitt ljusa hår. De tycker om att definiera sin hårfärg med hårsköljblandningar. Det är därför som deras hårvård måste vara perfekt.

Nordiska växter växer i ett rent, tufft klimat - inte undra på att de utgör en rik källa till vitaminer, mineraler och ämnen som bibehåller ungdomligheten hos hud och hår. Skandinaverna tycker om att dra nytta av deras fördelar. Örter och frukter från orörda områden är bland de mest värdefulla ingredienserna i skönhetsprodukter. Norska, danska, svenska och finska kvinnor värdesätter traditionella recept baserade på växtextrakt från den inhemska floran. De viktigaste:

  • lakrits - det är inte bara en ingrediens i de svarta godisbitarna med sin karakteristiska smak och lukt. Lakrits är berömt för sina antiseptiska egenskaper. Den tar bort gifter från huden. Det går att dricka lakrits-te eller använda det för att göra hårsköljningar.
  • strätta - dess syra, flera mineralsalter och vitaminer hör till dess aktiva ingredienser. Den återupplivar trött hår och lindrar inflammation i hårbotten.
  • hjortron - älskad av alla skandinaver: en kraftigt föryngrande antioxidant som skyddar mot fria radikaler. De ingår ofta i hårmasker (som är berikade med naturliga oljor). Det är en vitaminbomb för hår och kropp. Hjortron gör kroppen fri från gifter, skyddar mot oxidativ stress,samt reparerar genom kraften från karotenoider och växtsteroler.

Berätta gärna vad du tycker om artikeln.


Kommentarer: #0


Skriv din kommentar. Kommentaren publiceras när en moderator har godkänt den.
Hårmask med keratin
Ricinolja
Värmeskyddande spray
Jojobaolja
Arganolja
Ansiktsserum med C-vitamin
Integritetspolicy

Vår hemsida använder cookies, även tredjepartscookies för externa verktyg. Om användare inte godkänner, kommer enbart nödvändiga cookies att användas. Du kan ändra dina inställningar i webbläsaren när du vill. Ger du samtycke till användning av alla cookies?

Integritetspolicy