Gör det själv De bästa hemmagjorda hårmaskerna

Gör det själv De bästa hemmagjorda hårmaskerna

Behöver du en hårmask men har inte tid att shoppa? Lösningen finns i ditt kök. Det är ett riktigt skönhetslaboratorium, visste du det? Med hjälp av honung, äggula eller Aloe kan du trolla fram en extremt effektiv, näringsrik och hårreparerande behandling. Vad är hemgjorda hårmasker? Är de bättre än apoteksprodukter? Hur förbereder man en bra gör det själv-hårmask som använder sig av livsmedelsingredienser?

Vad är naturliga hårmasker och är de bäst?

Naturliga hårmasker är fria från syntetiska ämnen, men de är fullpackade med naturliga aktiva substanser som vitaliserar håret. Hemgjorda masker är helt naturliga medan de färdiga produkterna innehåller alkoholer, stabilisatorer och emulgeringsmedel som förlänger kosmetikans hållbarhet något. Du kan förvara färdiga masker i cirka 3 månader efter öppnandet. Tyvärr är de oftast är olämpliga för användning i hårbotten.

Gör det själv-masker har en mycket kortare hållbarhet - du bör använda dem direkt. Nästa gång är det bara att ta fram färska ingredienser från köket och göra en ny mask. Hemgjorda hårmasker hjälper både hår och hårbotten. Eftersom de kan appliceras på hårbotten intensifieras effekten.

Hårmasker - hemgjorda eller professionella (apotek)?

En gör det själv-mask är mycket annorlunda. Framför allt är det du som kontrollerar tillverkningsprocessen, så du vet exakt vilka ingredienser och vilken kvalitet den har.

För det andra kan en hårbehandling för hemmet anpassas perfekt till hårets typ och kondition. Du riskerar inte att köpa en stor burk med en mask som visar sig inte passa din hårtyp och bara samlar damm på badrumshyllan. Det fina är att du kan göra en annorlunda mask varje gång, välja olika ingredienser och kontrollera vilka som fungerar bäst på ditt hår. En äggmask eller den som innehåller bagerijäst? Det finns inga gränser.

En annan skillnad är säkerheten - hemmagjorda masker är säkra och helt naturliga. Masker från butikerna innehåller ofta parabener, silikoner och - vilket är vanligt i kosmetika - kortkedjiga alkoholer som torkar ut håret och orsakar irritation i hårbotten. Om du inte är duktig på att läsa och analysera INCI (identifierarna för kosmetiska ingredienser) - är en gör det själv-mask ett bättre val eftersom du är känner till ämnena i din hårbehandling, om ingrediensernas säkerhet och naturlighet.

DE BÄSTA INGREDIENSERNA FÖR HEMGJORDA HÅRMASKER - VAD SKA MAN VÄLJA?

JORD - källa till biotin, B-vitamin, zink, selen, koppar, kalium, kalcium, kromid och fosfor. Det stärker håret, stärker håret i hårsäckarna, förebygger håravfall, påskyndar hårväxten.

ÄGG - äggula förbättrar hårets kondition på ett utmärkt sätt eftersom den innehåller lecitin, stärker och återfuktar håret. Å andra sidan förhindrar äggvita att håret går sönder och ökar volymen. Dessutom är äggulan ett naturligt emulgeringsmedel som binder ingredienserna i masken, samt att den är rik på sulfat som finns i keratin - hårets naturliga byggsten.

OLJA - utgör källan till hårförbättrande fettsyror, fytosteroler och flavonoider, förbättrar hårets tillstånd på ett utmärkt sätt, ger näring till lökarna, förhindrar att håret faller ut, påskyndar hårväxten. De mest värdefulla oljorna i masker är bland annat kokosolja, ricinolja, arganolja och olivolja, men det finns inga fasta regler: du kan fritt blanda olika oljor och kontrollera vilka som är de bästa ingredienserna i hårmasker. [Håroljebehandling] är som en mask för många människor. De gillar att använda en välkomponerad blandning av oljor som - på samma sätt som en mask - sköljs ur efter längre tid.

AVOKADO - innehåller över 20 vitaminer och mineraler, inklusive vitamin A, K, C, B1, B2, B3, B5, B6, E och kalium, folsyra, magnesium, koppar, järn, zink och fosfor. Avokado är en otroligt närande hårterapi som stärker, håller tillbaka håravfall, botar brott och ger ökad täthet. Dessutom behåller en kallpressad avokadoolja alla fruktens egenskaper.

ALOE VERA - ett fuktgivande medel som återfuktar, drar till sig vatten och binder det i håret. Aloe slätar ut håret och stänger nagelbanden, underlättar kammning, stärker skadat hår och ger fantastisk glans samt förebygger statisk elektricitet. Dessutom förstärker den behandlingar. Den är en källa till polysackarider, vitamin A, B, C, karoten och mineraler (krom, magnesium, mangan, kalcium, natrium, järn, koppar, fosfor och zink).

LINFRÖN - innehåller många vitaminer (A, B1, B2, B3, B6, C, D, E, K), proteiner, fibrer och mineraler som järn, magnesium, kalcium och zink. Tack vare att linfröna är fulla av näringsämnen säkerställer de maximal hårförbättring, fukt, volym och glans. Håret växer snabbare och får en naturlig glans, färgen bleknar inte.

HONUNGEL - en stark antioxidant som stärker och förnyar skadat hår. Den sätter igång hårväxten, minskar brott, förebygger infektioner i hårbotten, har en antiseptisk effekt, fixar färgbehandlat, överbehandlat och mycket torrt hår.

HYALURONSYRA - en viktig ingrediens i hud- och hårvård. Den återfuktar och binder vattenmolekyler så att den skyddar mot skador och uttorkning. Hyaluronsyra är en naturlig ingrediens i alla vävnader i människokroppen. Idealisk för torrt hår, skyddar det från förstörelse. Tillsatt i butiksprodukter minskar syran den uttorkande effekten av tvättmedel.

BANAN - en källa till vitamin A, B, C och massor av vitamin E som reparerar håret, stimulerar hårsäckarna och håller hårbotten frisk. Bananer innehåller en hel del mineraler - zink, järn, kalcium och kalium - som bekämpar torrhet och håravfall. De är starka antioxidanter och regenererar effektivt skadade hårstrån.

FLYTANDE PARAFFIN - den förbättrar omedelbart hårets utseende, ger mjukhet och glans och gör håret lätthanterligt. Den lämnar ett mikroskopiskt lager som byggs upp på håret och förtjockar hårets struktur något, ökar volymen och minskar trassel. Flytande paraffin förhindrar också statiska flygande hårstrån. Tyvärr kan den tynga ner håret och irritera hårbotten.

GELATIN - ett naturligt laminat som ökar glansen, slätar ut håret och gör att det omedelbart ser bättre ut. Gelatin är en källa till proteinkollagen - viktigt för starka hårlökar, minskar brott och blockerar håravfall.

INFOGRAFIK

GÖR DET SJÄLV - DE BÄSTA HEMMAGJORDA HÅRMASKERNA

Hemgjord hårmask baserad på bagerijäst

  • ett halvt paket bagerijäst
  • 1 sked vanlig yoghurt eller varm mjölk.
  • 1 tesked naturlig honung

Blanda alla ingredienser exakt tills du får en smidig smörliknande blandning. Arbeta in masken i håret, utan att glömma hårbotten. Applicera den antingen i torrt eller fuktigt hår, det är upp till dig. Massera försiktigt hårbotten för att stimulera blodflödet - det är avslappnande och gör att näringsämnena tränger in snabbare. Lägg slutligen på en handduk eller duschmössa och låt produkten verka i cirka en timme. För att avsluta, tvätta håret.

Hemgjord oljebaserad hårmask

Det är helt enkelt en världskänd håroljebehandling. När du applicerar oljor på hår och hårbotten ska du komma ihåg att de måste passa till din hårtyp eller porositet. Du kan blanda naturliga oljor själv eller välja en professionell färdig blandning av oljor, t.ex. en av de tre versionerna av Nanoil Hårolja.

Hemgjord äggbaserad hårmask

Blanda äggvita och äggula (1 eller 2 ägg, längre hår behöver mer produkt) för att få en slät massa. Applicera den på hår och hårbotten och låt den sitta i cirka 20-30 minuter. Skölj sedan ur det ordentligt med kallt vatten och schamponera håret. Sist men inte minst, använd gärna ett favorit hårbalsam eller en hemgjord hårskölj.

Du kan blanda en äggmask med andra naturliga ingredienser för att förstärka effekten, t.ex. med en naturlig olja, linfrögel, vanlig yoghurt eller Aloe. Blanda dem med rätt proportioner så att det inte blir för rinnigt.

Hemgjord honungsbaserad hårmask

  • 1 sked honung
  • 50 ml citronsaft

Blanda ingredienserna och applicera dem i håret (om det inte täcker hela håret, blanda honung och citronsaft igen i samma mängd). Applicera behandlingen på fuktigt hår och hårbotten - denna gör det själv-mask syrnar effektivt hårbotten och håller pH-balansen så att håret inte längre är oljigt medan huden håller sig ren och fräsch. Tvätta av masken efter cirka 15-20 minuter.

Förädla din honungsmask med andra produkter, t.ex. krossad banan eller olivolja (värm oljan upp till cirka 40 grader Celsius) och hyaluronsyra som ökar fuktnivån.

Hemgjord avokadobaserad hårmask

Avokado-behandling är en nytänkande hårnäringsbehandling som dessutom förbättrar glansen och gör håret silkeslent. Förbered:

  • en medelstor avokado
  • 2-3 skedar olivolja
  • en sked citronsaft
  • (eventuellt) 1-2 skedar ricinolja.

Blanda ingredienserna: Krossa en avokado med en gaffel eller mixa den i en mixer för att få en slät massa. Applicera masken på hår och hårbotten, skölj ut den efter 20-30 minuter och använd ett milt schampo.

Hemgjord Aloe-baserad hårmask

  • 2 skedar Aloe juice eller gel
  • 2 skedar kokosolja
  • 2 skedar honung (valfritt)

Blanda alla ingredienser (kokosoljan är ganska fast, så värm upp den lite så att den blir mer flytande). Låt masken sitta i håret i cirka 30 minuter och skölj sedan ur den och tvätta håret noggrant.

Hemgjord linfröbaserad hårmask (linfrögel)

Linfrögel är den enklaste gör det själv-hårmasken att göra. Häll lite varmt vatten över 4 skedar linfrö. Ju längre håret är, desto mer gel och frön behöver du för att täcka hår och hårbotten jämnt. Ställ blandningen åt sidan för natten. När du vaknar är din linfrögel redo att användas. Låt fröna rinna av (använd gärna fröna för att exfoliera huden) och applicera gelen på hårlängder och hårbotten. Linfrömasken fungerar lite som en hårlamineringskur för håret. Du kan uppgradera effekten genom att blanda gelen med honung, en kallpressad olja, hyaluronsyra eller citronsaft.

Hemgjorda hårmasker - vad kan du lägga till för att berika dem ännu mer?

Det finns gott om recept för gör det själv-hårmasker och behandlingar. Allt beror på uppfinningsrikedomen och fantasin hos den som gör dem. Många berikar sina hårmasker med eteriska oljor, växthydroler, örtinfusioner, naturlig lera eller flytande vitaminer. Om du är nybörjare på hårmasker bör du dock börja med att använda några få ingredienser för att veta om ditt hår gillar en viss behandling och enkelt utesluta obehagliga ämnen.

Berätta gärna vad du tycker om artikeln.


Kommentarer: #0


Skriv din kommentar. Kommentaren publiceras när en moderator har godkänt den.
Hårmask med keratin
Ricinolja
Jojobaolja
Arganolja
Värmeskyddande spray
Ansiktsserum med retinol
Integritetspolicy

Vår hemsida använder cookies, även tredjepartscookies för externa verktyg. Om användare inte godkänner, kommer enbart nödvändiga cookies att användas. Du kan ändra dina inställningar i webbläsaren när du vill. Ger du samtycke till användning av alla cookies?

Integritetspolicy