Fördelarna med växtbaserade destillat avslöjas. Vilket örtdestillat ska du välja för att förbättra huden?

Fördelarna med växtbaserade destillat avslöjas. Vilket örtdestillat ska du välja för att förbättra huden?

De lindrar irritationer, hjälper huden att regenerera och utföra självförnyelseprocesser på rätt sätt - det är så här växtbaserade destillat fungerar. Men är de tillräckligt kraftfulla för att ersätta ansiktsvatten och lotioner? Vad är det som gör att örtdestillat är effektiva när de används i hudvårdssyfte? I dag upptäcker vi hemligheterna bakom växtbaserade destillat. Lär dig de mest populära växtbaserade destillaten och deras fördelar.

Det var inte så länge sedan som bara ett fåtal hörde talas om dem, men i dag utgör örtdestillat (t.ex. fuktgivande sådana) för många människor en integrerad del av den dagliga hudvårdsrutinen. Även om örtdestillat har tagit kosmetikaindustrin med storm finns det fortfarande människor som inte vet vad örtdestillat egentligen är och hur man använder sådana produkter på rätt sätt. Det är hög tid att ändra på detta och upptäcka alla de fördelar som erbjuds av växtbaserade destillat.

Vad är ett örtdestillat?

Vad är örtdestillat? Det är samma sak som: blomvatten, örtvatten, hydrolater/hydrosoler, eteriska vatten - det finns flera namn som ges till denna enda helt naturliga kosmetika.

Växtdestillatens naturlighet beror på framställningsmetoden. Det enklaste sättet att förklara vad örtdestillat är är att förklara dess ursprung. Örtdestillat är en sidoprodukt av framställningen av eteriska oljor - extraktionsprocessen av örter genom ångdestillation. När de en gång betraktades som värdelösa är deras enastående hud- och hårförbättrande egenskaper i dag mycket uppskattade världen över.

Kul fakta!

Ordet hydrolat har sitt ursprung i franskan, där hydro står för vatten och lait för mjölk.

Växtdestillat för hudvård

Naturliga örtdestillat som används för hudvård skiljer sig inte mycket från de destillat som används för att förbättra håret, som faktiskt är mer kända som hårhydrolater.

De är vattenhaltiga och har en riktigt subtil arom. Självklart är det växten som ett visst örtdestillat utvinns från som avgör hur det luktar. Trots att de är färglösa finns det vissa hydrosoler som kan särskiljas genom sin karakteristiska nyans, och detta gäller till exempel rosmarinvatten, salviavatten eller kanelvatten.

Ändå bör man inse att ett bra örtdestillat - det du vill behandla huden med - måste vara fritt från tillsatser: inga färgämnen, syntetiska aromer, konserveringsmedel. Ju enklare formeln är, desto bättre är den för vår ansiktshud.

Örtdestillat vs. ansiktsolja

Örtdestillat eller ansiktsolja? Istället för att undra vilken naturprodukt som passar din hud bäst och vilken som ger bättre resultat i den dagliga hudvårdsrutinen bör du använda dig av båda!

Hydrosoler är lättare och tränger in i huden snabbare för att leverera fukt till de djupaste hudlagren. Å andra sidan är deras effekter mindre tydliga. Naturliga oljor i sin tur är mättade med essentiella fettsyror och kan förhindra vattenförlust. De effekter som levereras är definitivt mer dramatiska. Tillsammans skapar de en duo som klarar speciella uppgifter!

Oljor som du kan kombinera med örtdestillat bör vara helt naturliga, kallpressade och oraffinerade. Arganolja, mandelolja och jojobaolja gör det bästa valet, men de är naturligtvis inte de enda oljor du kan ta till.

Hur använder man örtdestillat & skönhetsolja duo på rätt sätt?

Även om det kan verka ganska besvärligt för vissa att kombinera båda ämnena, går det bra att applicera örtdestillat och -oljor på huden. Det finns några möjligheter att prova.

 1. Hydrosol före olja - rengör först ansiktet, använd ett örtdestillat och förebygg sedan uttorkning av huden genom att sprida en skönhetsolja över ansiktet.
 2. Hydrosol med olja - häll en skvätt olja och örtdestillat i handflatan, kombinera båda produkterna och gnugga in blandningen i huden och ge ansiktet en kort massage.
 3. D.I.Y. bi-phase lotion - blanda olja med örtdestillat (2:1) och häll blandningen i en flaska; skaka före varje användning, häll på en bomullsrondell för att torka ansiktet med den.
 4. D.I.Y. ansiktsmask - använd vald olja och örtdestillat som bas för att skapa en ansiktsmask (eller skrubb förutsatt att du tillsätter några slippartiklar) med honung, aloe, yoghurt, avokadokött osv.

Vilka är fördelarna med att applicera örtdestillat i ansiktet?

Utan tvekan är örtdestillat en skönhetsprodukt som Moder Natur har gett oss. På senare tid har vi börjat uppskatta sådana gåvor oftare eftersom vi blivit mer medvetna om de fördelar som naturlig hudvård erbjuder.

Definitivt är den största tillgången hos växtbaserade destillat deras neutrala pH-värde, därför är det så lätt för dem att spela i samklang med vår hud och återställa balansen i den. De varken irriterar eller orsakar allergiska reaktioner. Vad de i stället gör är att bara ge lindring. Ändå är detta inte de enda fördelarna med att använda örtdestillat för hudvård. Vilka är alla andra egenskaper hos hydrolater?

Naturliga örtdestillat för ansiktet:

 • visar på förmågor att lugna huden
 • motverka inflammationer
 • minska rodnad och blemmor
 • tonifiera och återställa hudens naturliga pH-värde
 • har en antiförorenande och antioxidativ effekt
 • rengöra huden och bekämpa bakterier
 • lämnar huden fräsch och förbättrar fuktnivån

Det är uppenbart att de flesta av de ovan nämnda egenskaperna är strikt kopplade till de fördelar som erbjuds av den växt/ört som en viss hydrosol utvinns ur. Därför kan du förvänta dig att uppnå olika effekter när du använder olika blomvatten och örtvatten.

Vanliga hydrosoler och deras egenskaper

Nedan hittar du 10 mest populära örtdestillat som presenteras tillsammans med deras effekter på huden.

 1. Rosenvatten - återfuktar huden varsamt, jämnar ut den och förbättrar dess smidighet. Förutom det främjar rosenvatten sårläkning, förstärker blodkärlen, minskar rodnad och inflammationer (rosenvatten av högsta kvalitet erhålls från Damaskusrosen).
 2. Cistusvatten - uppvisar rengörande egenskaper, lämnar huden fräsch, drar ihop hudens porer, lyser upp märken efter akne, normaliserar huden samt förbättrar smidigheten och föryngrar.
 3. Lavendelvatten - är antiseptiskt, lindrar irritationer, minskar svullnader (t.ex. ögonsvullnader), ger huden näring och ger den en hälsosam ton. Dessutom är lavendelvatten en antioxidant och kan underlätta epidermis naturliga självförnyelseprocesser.
 4. Witch hazel-vatten - (allmänt känt som hamamelisvatten) behandlar vanliga hudproblem som akne, pormaskar och rodnad. Dessutom är det antibakteriellt, minskar kapillärerna, hjälper huden att regenerera sig och har en antiseptisk effekt.
 5. Grönt tevatten - innehåller tanniner som är föreningar som har antibakteriella egenskaper och antioxidativa polyfenoler. Det viktigaste är dock att grönt tevatten är känt för sina lugnande egenskaper, det hjälper till att bota solbränna och minskar trasiga kapillärer.
 6. Aloevatten - är en mycket effektiv fuktgivare som också kan föryngra huden på grund av att den uppmuntrar syntesen av kollagen och elastin, vilket är två proteiner som ansvarar för att upprätthålla hudens smidighet och fasthet.
 7. Hallonvatten - erkänd för sin stora hudföryngrande förmåga. Det slätar ut huden, fyller på den med vatten och tonifierar för att hjälpa den att bevara sin ungdomliga look. Utöver det gör hallonvatten det lättare för huden att regenerera och eliminera inflammationer. Det lämnar ansiktet skyddat.
 8. Rosmarinvatten - erbjuder följande hudfördelar: antioxidation, anti-ageing (i allmänhet föryngrar det), är antibakteriellt, antiseptiskt och antiinflammatoriskt. Dessutom sätter rosmarinvatten igång cirkulationen i huden, ger huden näring och förbättrar hudtonen.
 9. Kamomillvatten - det luktar inte bara som äng under sommaren utan behandlar även irritationer, slappnar av, lugnar, gör huden mjuk, återfuktad och ren.
 10. Opuntiavatten - är otroligt rik på C-vitamin, E-vitamin och provitamin av A, därför hjälper det huden att regenerera, föryngrar, hämmar oxidation, ger näring på djupet och motverkar för tidigt åldrande av huden. Sist men inte minst har opuntia-vatten också förmågan att ljusa upp huden.

Vilket örtdestillat ska man välja?

Vilket örtdestillat är bäst för att förbättra huden? Det finns inget entydigt svar på denna fråga. Du måste helt enkelt välja en hydrosol som svarar mot din huds behov. Nedan hittar du tips som hjälper dig att välja det perfekta örtdestillatet för ditt ansikte.

Det bästa örtdestillatet för torr hud

Det måste vara skonsamt vilket innebär att det inte ska uppvisa egenskaper som sammandragande utan leverera fukt. De bästa örtdestillaten för torr hud är: rosenvatten, citronvatten, jasminvatten, neroli och lotusblomvatten.

Det bästa örtdestillatet för känslig hud

Det ska lugna irritationer och ge ett bra hudskydd. De bästa örtdestillaten för känslig hud är: återigen rosenvatten, hallon- och aloevatten, jasminvatten samt lavendel- och kamomillvatten.

Det bästa örtdestillatet för fet/aknebenägen hud

En sådan hudvårdsprodukt ska hjälpa oljiga körtlar att fungera ordentligt (hantera hyperaktivitet), rengöra, vara antibakteriell och balansera hudens pH-värde. De bästa örtdestillaten för fet och aknebenägen hud är: häxörtvatten, cistusvatten, rosmarinvatten, jordgubbsvatten och kornblomsvatten.

Det bästa örtdestillatet för couperos hud

Istället för att öka blodflödet ska det lugna irritationer, ge huden lindring och göra kapillärerna starkare. De bästa örtdestillaten för couperosehud är: rosenvatten, grönt tevatten, opuntiavatten, limevatten och Helichrysum italicum-vatten.

Det bästa örtdestillatet för mogen hud

Självklart måste det ha en anti-age-effekt, återfukta, regenerera, förbättra hudens smidighet och skydda. De bästa örtdestillaten för mogen hud är: Damaskusrosenvatten, apelsinblomvatten, trollhasselvatten och opuntiavatten.

Hur applicerar man örtdestillat i ansiktet?

Det enklaste sättet att använda örtdestillat i hudvårdssyfte är att behandla det som ett alternativ till ansiktsvatten (särskilt när ansiktsvatten som du använder är tungt, innehåller alkohol och uttorkar huden!).

Hur gör man det? Det enklaste sättet att använda örtdestillat i ansiktet beror på att du klappar in det i huden efter ansiktsrengöring som utförs på kvällen. Bara en riktigt liten mängd hydrosol hjälper dig att återfukta huden och lugna irritationer. Om du märker att örtdestillatet inte helt har trängt in i huden efter en kort stund - alltså när huden inte har absorberat allt - kan du torka bort överskottet med en bomullspad. Det sista steget i den naturliga hudvårdsrutinen beror på att du applicerar en ansiktskräm som vanligt.

Berätta gärna vad du tycker om artikeln.


Kommentarer: #0


Skriv din kommentar. Kommentaren publiceras när en moderator har godkänt den.
Hårmask med keratin
Ricinolja
Värmeskyddande spray
Arganolja
Jojobaolja
Integritetspolicy

Vår hemsida använder cookies, även tredjepartscookies för externa verktyg. Om användare inte godkänner, kommer enbart nödvändiga cookies att användas. Du kan ändra dina inställningar i webbläsaren när du vill. Ger du samtycke till användning av alla cookies?

Integritetspolicy