Bitande vind, torr luft inomhus, att hålla håret gömt under en mössa - det tycks inte vara särskilt bra för håret. Vi är alla bekanta med statisk frissighet, oljig hårbotten, brist på volym, uttorkning, skadat hår (toppar), ostyriga hårstrån. Hur bör man vårda sitt hår på vintern?
Vintern är inte (alls!) en årstid som är vänlig mot håret. Oriktig hårvård försämrar både inre och yttre hårstrukturer på ett mycket påtagligt sätt, inklusive hårlökarna. Detta beror på att håret utsätts för hastiga och ganska drastiska temperaturförändringar: iskall luft utomhus och torr, uppvärmd luft inomhus - det är ingen bra kombination för ditt hår.
Att ha på sig en hatt och en halsduk eller att gömma hårstråna under en polotröja leder inte till det önskade resultatet när det gäller hårvård. Håret blir nedtyngt och tappar volym, hårbotten berövas lämpligt blodflöde, håret blir flottigt och halsduken gör att hårtopparna klyvs. Till följd av detta blir din frisyr inte längre livskraftig eller vacker. Hur återskapar man hårets glans, spänst och styrka för att undvika skador under den hårda vintern?
Kalla dagar medför mycket fetare hår, vilket beror på att du har på dig en varm mössa. Håret hålls inte fräscht medan hårbotten störs av ett överskott av talg eftersom talgkörtlarna jobbar mer intensivt. För att behålla volymen i håret får du gärna tvätta det varje dag: välj ett milt, balanserande naturligt schampo.
Man slipper mössfrisyren om man sprejar lite torrschampo vid rötterna, t.ex. innan en viktig dejt. Produkten lyfter rötterna, ökar volymen och förhindrar överdriven talgutsöndring. Det viktigaste är att du inte låter det bli en vana. När du använder torrschampo rekommenderas det att du tvättar håret nästa dag.
Om du vill rädda håret från den torra luften måste du ge det tillräckligt med fukt. Denna regel gäller både hårlängderna och hårbotten som tenderar att tappa återfuktning på grund av den överhettade luft som avges av värmeelement och hårfönar. Under vinterhalvåret förlorar håret snabbt vatten och dess fjällskikt blir upphöjt. Som en konsekvens av detta blir det mer utsatt för skador.
Att tillföra fukt är grundläggande för hårvård - bortsett från en balanserande produkt, välj också ett fuktgivande schampo (många schampon för fettigt hår innehåller också ingredienser som återfuktar hår och hårbotten).
Micellära hårprodukter är nytänkande och passar utmärkt för vintern. Många av dem renar hårbotten på ett skonsamt sätt, utan att göra den torr. Fuktgivande hårmasker/balsam och hårbottenbehandlingar med örter är ett mycket bra val, eftersom de lugnar en irriterad hårbotten och håller kvar fukten.
Om ditt hår skriker efter fukt kan du gå till frisören och ge det en ångbehandling som snabbt ger näring. Man bör göra sitt bästa för att bibehålla effekten så länge som möjligt - håroljebehandling hemma ger den starkaste förbättringen. Utför den minst en gång i veckan.
Utöver att regelbundet använda ett balanserande schampo säkerställer håroljebehandling en ostörd balans i hårbotten. Unika egenskaper hos naturliga oljor gör att hårbotten hålls ren och fri från överflödigt talg.
Om håret är extremt flottigt behöver det produkter som verkar intensivt. Det räcker inte med ett balanserande schampo för att bli av med överflödigt talg. Om du brottas med det här problemet bör du genomföra en exfoliering av hårbotten en gång i veckan (köp en färdig skrubb eller tillverka en egen med hjälp av naturliga oljor). Skrubben avlägsnar inte bara talgöverskottet utan befriar dig också från produktansamlingar, olika gifter och orenheter. En exfoliering förbättrar blodflödet, tillför syre till hudcellerna och stimulerar hårlökarna för en snabbare hårväxt. En skrubb är dessutom ett utmärkt botemedel mot platt, nedtyngt hår - en lätt hårbottenmassage lyfter upp rötterna för en trevlig volymökning.
Hårtopparna tar skada snabbast - detta är den del av håret som har varit med oss längst. De hinner därför bli skadade till följd av ogynnsamma väderförhållanden, felaktig hårvård och oregelbunden klippning. Det är det del av håret som blir torrt, tappar färg och går sönder snabbast. Hårtopparna är ofta oerhört frissiga och det är i just denna hårdel som skadorna på de inre strukturerna börjar.
Det allra bästa du kan göra är att klippa hårtopparna regelbundet och använda ett speciellt serum för att skydda dem från torr luft och tuffa temperaturer. Utöver silikonbaserade produkter uppfyller naturliga oljor denna roll - förutom att de skyddar håret på utsidan (genom att lämna en mikroskopisk hinna som skyddar mot skador) stärker de också de inre hårstrukturerna och förhindrar att hårtopparna klyvs.
Hårlökarna är hårets viktigaste del - om deras tillstånd försvagas faller håret lätt ut ur hårsäcken. Till råga på allt hämmas hårväxten. Hårstråna kan bli svagare och mer benägna att skadas. När en mössa, frost och uppvärmd luft gör det svårt för ditt hår bör hårvården huvudsakligen baseras på att man tillämpar håroljebehandlingar. Naturliga oljor masseras in i både hårlängder och hårbotten för att främja deras arbete, ge näring åt hårets matrix och tillföra många värdefulla vitaminer, fytosteroler, flavonoider och nyttiga omega-fettsyror. Håroljebehandling är den bästa och mest effektiva hembehandling du kan ge din frisyr.
Ostyriga hårstrån - ett hot på vintern som många kvinnor strävar efter att bekämpa. Oftast drabbar det skört, tunt hår men det förekommer ändå att tjockt, tungt hår förlorar kampen mot torr luft, mössor eller tvättmedel som i hög grad ökar statisk elektricitet i håret.
Om dina hårstrån ständigt rör sig i olika riktningar och hårborstning bara gör det hela värre kan du prova ett schampo som är berikat med naturliga oljor (köp en färdig produkt eller tillsätt en eller två droppar av en naturlig olja till ett vanligt schampo).
En särskilt utformad hårspray som motverkar statisk elektricitet är ett annat bra val. Den ger bäst effekt när du sprayar den på insidan av mössan och på halsduken och försiktigt fuktar hårborsten innan du borstar håret. På tal om hårborstar kan de också orsaka statiska hårstrån. Ersätt den i så fall med en bredtandad träkam - på så sätt håller du statisk elektricitet borta, samtidigt som du tar hand om ditt hår och masserar hårbotten.
Volym (närmare bestämt bristen på volym) är det främsta problemet som du troligen kommer att ställas inför på vintern. För att behålla volymen i ditt hår kan du använda dig av några beprövade knep. Hårbottenmassage ska utan tvekan prioriteras - t.ex. den massage du utför när du applicerar håroljebehandlingar. Det ger inte bara näring till hårlökarna utan lyfter också hårrötterna och ger håret fyllighet och volym.
Att föna håret upp och ner är också en bra metod. När hårstråna fortfarande är lite fuktiga använder du en mild stylinglotion - som är naturlig och fri från syntetiska ämnen.
Ditt hår kommer också att se bra ut när du använder en hemgjord linfrögel. För att undvika att håret tyngs ner på vintern kan du använda ett lätt balsam och schampo. På så vis kan du vara säker på att ditt hår får rätt vård och att produkterna inte rubbar balansen i hårbotten.
När håret kommer i kontakt med hårda väderförhållanden blir det svagare och skadas snabbare - det är förståeligt. Det är synd att ditt hår på vintern, även när du åker hem till en uppvärmd plats, inte får någon chans att vila eftersom torr och överhettad luft också gör det besvärligt för håret.
Att skydda håret mot skador är en av de viktigaste delarna i hårvård på vintern. Naturliga oljor och håroljebehandling hemma ger bäst resultat, eftersom de verkar på flera olika sätt: de skyddar inte bara håret från utsidan utan reparerar även den inre strukturen och förstärker hårlökarna.
Det fungerar som bäst när du väljer den rätta oljan för ditt hårs porositet och tillstånd - du bör göra ett hårporositetstest på nätet och välja en lämplig blandning av oljor. En av de tre Nanoil-håroljorna är framtagen för hårvård på vintern, och är utformad för olika porositeter, hårtyper och hårskick.
Alkoholer som ingår i produkterna underlättar absorptionen. Alkoholer med långa kedjor är inte skadliga ens på lång sikt. Tyvärr innehåller de flesta produkter åtminstone en starkt uttorkande kortkedjig alkohol som medför uttorkning av håret och har en komedogen effekt på hårbotten vid regelbunden användning. Till den hår ogynnsamma gruppen hör alkohol denat, bensylalkohol, etanolalkohol och isopropylalkohol (IPA).
Tunga silikoner som finns i produkter fungerar som de "dåliga" alkoholerna och gör att hårbotten blir uttorkad och irriterad. När du handlar hårvårdsprodukter för vintern bör du undvika silikoner som simetikon, trimetikon eller trimetylsiloxysilikater.
Heta plattänger, luftflödet från en hårtork och den varierande torra och frusna luften... kan bli för mycket för ditt hår att hantera. Om du verkligen vill göra allt du kan för att hålla håret livskraftigt och undvika skador - använd plattång ibland eller avstå från det. Du räddar ditt hår från oåterkalleliga förändringar av dess struktur. Använd ett svalt luftflöde när du fönar håret - då tappar håret inte fukt och vatten. Dessutom kommer fjällskiktet att förseglas för ett fantastiskt strålande hår.
Denna aktivitet är förstås förbjuden oavsett årstid. Tänk dock på att invasiv handdukstorkning samt några månaders ofördelaktiga förhållanden (både inomhus och utomhus) medför hårskador dubbelt så snabbt. Hårdhänt handdukstorkning eller att gå och lägga sig med fuktigt hår kan leda till att håret går av och att det yttre keratinet skadas senare (vilket syftar till att skydda håret från skador och torrhet).
Det är definitivt värt att välja naturliga, växtbaserade hårstylingprodukter. När allt kommer omkring låter de dig styla en frisyr och ger samtidigt näring och skydd. Använder du däremot syntetiska mousser och hårsprayer i överflöd så belastar du och tynger ner ditt hår med kemikalier som kan orsaka uttorkning. En hårmousse, spray, gel eller kräm försämrar hårbotten och rubbar den naturliga cirkulationen.
Att gå och lägga sig med blött eller fuktigt hår (eller ännu värre - att gå ut med fuktigt hår) är ett lätt sätt att bli förkyld. Även håret blir väldigt lidande. Blött hår är mer ömtåligt och känsligt för skador; dess struktur förstörs snabbt. Hårfibrer är extremt svåra att återuppbygga.
De kan förstärka statisk elektricitet i håret, rycka i och dra ut hårstråna. Är du seriös när det gäller hårvård ska du välja rätt borste eller kam. En bredtandad träkam är en av de bästa du kan välja - den kammar håret, masserar hårbotten och ökar blodflödet och tillför därmed syre till hårlökarna.
Trots att allt för många tvättmedel och sköljmedel ger mössor och halsdukar en härlig doft och mjukhet kommer de inte att förbättra ditt hår. De flesta tvättmedel, sköljmedel och kapslar har samma elektriska laddning som hår. Så om du lägger för mycket energi på att tvätta dina halsdukar, mössor eller tröjor kommer ditt hår garanterat att bli statiskt och frissigt. För att undvika detta kan du välja antistatiska sköljmedel och minska användningen av tvättmedel när du tvättar.
Kommentarer: #0