Världens hår. Del 1: Asiatisk hårvård

Världens hår. Del 1: Asiatisk hårvård

Vackert hår är en sorts svag punkt för alla världens kvinnor - oavsett längd- eller breddgrad. För de flesta kvinnor handlar det bara om en ren vilja att ta hand om håret och om ett sätt att uttrycka sig. För andra har hårvård en rituell aspekt eller bidrar helt enkelt till att skapa en identitet inom en stam. Det händer också att vissa behandlingsmetoder för hårvård bestäms av idiosynkratiska religiösa krav. Oberoende av orsaken är det alltid håret som står i centrum: dess utseende och hälsa. Det är verkligen fantastiskt hur mycket vi kan lära oss om denna fråga från kvinnor som lever i olika delar av världen. Vill du veta hur ritualer för hårvård ser ut i alla världsdelar? Fortsätt att läsa artikeln. Den kommer säkerligen att framstå som en verklig inspirationskälla för dig.

Hår i olika hörn av världen - del 1 - Asien

Vad kan vi lära oss av hinduiska, japanska eller ryska kvinnor?

Hur kinesiska kvinnor tar hand om sitt hår - Yin Yang, vackert doftande kaprifolier och kraftfull ginseng

Kinesiska kvinnor är berömda för att ha häpnadsväckande hår, och de behandlar själva frågan om hårvård mycket seriöst. Hemligheten bakom det vackra håret är användandet av en stor mängd örter i kombination med hårvård inspirerad av de två motstående krafterna yin och yang. Enligt den första kraften behöver håret stöd som bör tillföras utifrån. I korthet handlar det om att ge håret näring i kombination med de hårlökar det växer ut från. Den andra kraften, den motsatta modellen, har att göra med "giftig värme" som breder ut sig över hela kroppen. Denna värme representerar inflammation som till exempel kan orsakas av en obalanserad kost. Om någon av krafterna, vare sig det är yin eller yang, störs behöver de få omedelbar och lämplig vård, helst med hjälp av ämnen som är kända sedan länge.

 • hijiki - en typ av brunalger (oftast förekommer de i pulverform som antingen behöver blandas med vatten eller bryggda örter; de tillsätts ofta som en naturlig komponent i många kosmetiska produkter). Hijiki är rik på fibrer, järn, magnesium och kalcium. I princip kan torra alger blötläggas i vatten, rinna av och mixas med hjälp av en stavmixer för att uppnå en pasta som man kan applicera på håret efteråt (en slags hårmask).
 • vetegräs - det innehåller en enorm mängd vitaminer och mineraler. Det kinesiska folket uppskattar inte bara vetegräs för sina förskönande egenskaper, utan även som en del av en välbalanserad kost. Som bevis innehåller vetegräs rentav 30 gånger mer vitamin B1 och kalcium än mjölk samt några gånger mer C-vitamin och karoten än spenat. Generellt sett använder kinesiska kvinnor vetegräs både som kosmetika och som tillsats i vitamindrycker. Dessutom kan saft som utvinns ur vetegräs användas för att tvätta håret eller som balsam för hårbotten. Det blandas ofta med andra värdefulla växtämnen, t.ex. i kombination med pulveriserade hijiki-alger. Sist men inte minst används vetegräs ofta för att ta bort gift från hår och hårbotten.
 • vild liguster - detta är en växt som hör till oljeväxterna; extraktet främjar hårväxten. Detta ämne stimulerar också yin, så det tillför energi, stärker hårlökarna och stimulerar blodcirkulationen i hårbotten.
 • kaprifol - denna blommande klätterväxt, som doftar ljuvligt, är mycket populär i Kina. Den finns tillgänglig som balsam och hårtvättsmedel. Ämnet tillsätts ofta i naturliga hårvårdsprodukter eftersom kaprifol tillför mer än bara en härlig doft till håret. Denna växt har också förmågan att ge håret lätthet, smidighet och glans.
 • ginseng - roten från ginseng är en riktig höjdare, inte bara inom skönhet utan framför allt inom det omfattande området för välbefinnande. Det kinesiska folket behandlar denna växt med respekt eftersom den är ett av de ämnen som innehåller kraftfulla föryngrande egenskaper och motverkar cancerceller. Dessutom främjar ginseng-extrakt proteinsyntesen, vilket även är viktigt för hårets förnyelse (stimulerar blodcirkulationen i hårbotten, förstärker hårets matrix). Dessutom räknas det till gruppen med de mest kraftfulla antioxidanterna. Det är värt att nämna att ginseng innehåller saponiner, även kända som ginsenosider, glykosider, vitaminer (B1, B2, C), proteoglykaner - panaxaner och aminosyror. Avslutningsvis bidrar det direkt till hårets självförnyelseprocesser och saktar ner åldrandet av hårbotten som saknar smidighet.
 • pilörtsrot - denna växt är i Kina känd som Fo Ti (He Shou Wu). Kinesisk medicin klassificerar pilörtsrot till ämnen med kraftfulla stärkande och föryngrande egenskaper. Om man applicerar pilörtsrot i håret förbättrar den dessutom hårlökarnas livskraft och bibehåller hårbottens pH-värde (den balanserar talgproduktionen och minskar seborré). Dessutom är växten bra på att rengöra hårbotten och stärka den naturliga hydrolipidbarriären.

Hur hinduiska kvinnor vårdar sitt hår - olja, henna och Ayurvedas hemligheter

De hinduiska kvinnorna grundar sin hårvård och sin kärlek till sig själva på uråldrig, traditionell medicin som kallas Ayurveda. Denna medicins hemligheter finns nedtecknade i den heliga boken som innehåller uråldriga tips och recept för både medicinska och kosmetiska syften. Det är just denna bok som de hinduiska kvinnorna utnyttjar mest - de betraktar Ayurveda som ett slags skönhetsorakel. Alla recept som denna medicin tillhandahåller verkar på ett förträffligt sätt - det räcker med att titta på det vackra, glänsande håret hos kvinnorna som lever i Indien.

 • kokosnötsolja - Denna olja är det centrala i Indien när det gäller riktig hårvård. Kokosolja betraktas som en grundläggande ingrediens och används sällan ensam. Hindukvinnor anser att kokosolja fungerar bättre när den kombineras med ört- eller blomsterextrakt, som har förmågan att förstärka oljans verkan. När kokosoljan dessutom blandas med vegetabiliska extrakt uppstår en slags ogenomtränglig blandning som inte bara förskönar, förstärker och skyddar håret utan också accelererar dess tillväxt och reparerar hårets inre strukturer (den når hårets matrix). Därför förekommer kokosolja ofta i form av en urlakning där andra dyrbara vegetabiliska extrakt läggs i blöt. Tack vare detta tillvägagångssätt finns alla värdefulla ämnen kvar i kokosoljan.
 • amla - även känt som indiskt krusbär. Amla-träden är högväxta och frukterna är aningen större än de europeiska krusbären, men båda växternas färg och struktur liknar varandra. Däremot skiljer sig de båda växternas egenskaper åt. Amla anses exempelvis vara ett utmärkt botemedel mot tunnare och svagt hår som inte vill växa. Amla förstärker dessutom hårlökarna och främjar blodcirkulationen i hårbotten. Det är även värt att nämna att amla tillför en värmande effekt, stärker energin och påverkar hårbottens celler. Som ett resultat av detta stimuleras även hårlökarna så att de börjar fungera bättre och mer effektivt. Detta resulterar i snabbare hårväxt.
 • brahmi - en annan kraftfull, förskönande och läkande ört som hör till Ayurveda. Hinduiska kvinnor använder brahmi genom att blanda den med naturliga oljor och applicera dem direkt i håret och främst i hårbotten. Den här örten passar bra för mörkt hår eftersom den förstärker den naturliga färgen på hårstråna. Brahmi förebygger dessutom uttunning, stöder hårcellernas förnyelseprocesser, bekämpar mjäll och skyddar håret mot skador.
 • bringaraj - malda blad av Eclipta Alba tillsätts förutom i oljor även i alla typer av rengöringsmedel, balsam, schampo och salvor. Faktum är att bringaraj hjälper håret väl om den appliceras på hårstråna vid oljebehandling av håret. Om bringaraj används i denna form förstärker den hårbotten, stimulerar hårlökarna, bidrar till att de blir mer förankrade i hårbotten och förhindrar överdrivet håravfall.
 • hennablad - det är en gåva som många kvinnor över hela världen älskar. Henna är ett alternativ till färgämnen och andra kemiska produkter som är avsedda för hårfärgning. Det är naturligt och säkert och skadar inte håret. Hindukvinnor menar att henna inte bara förstärker hårfärgen utan också förbättrar hårets skick. Även de som inte är intresserade av att byta hårfärg fortsätter därför att applicera henna för att ge håret glans, jämna ut det och hjälpa det att återställa ett friskt skick. På det hela taget kan henna färga håret, vårda hårstråna och förbättra deras tillstånd.
 • indisk syrén (neem) - ett träd som enligt Ayurveda är helt fantastiskt. Detta träd är nästintill heligt för hinduiska kvinnor eftersom både oljan som utvinns ur denna växt och de kammar som tillverkas av dess trä ökar hårväxten, gör håret tjockare och förhindrar överdrivet håravfall. Det är värt att påpeka att neemoljans kraft är så pass stark att man måste späda ut den med andra oljor, till exempel kokosolja eller mandelolja, för att förhindra irritation. Dessutom är indisk syrénolja utmärkt för att desinficera hårbotten och bekämpa mjäll. Den ökar också blodcirkulationen och reglerar hudens pH-värde. Oljan kan förstärka håret från lökarna och främja en snabbare tillväxt. Beträffande en kam gjord av neemträ så anses den vara ett oemotståndligt hårredskap eftersom den masserar hårbotten under användningen. Sist men inte minst anser hinduiska kvinnor att neemkammen påskyndar hårväxten och förstärker hårstråna.

Hur japanska kvinnor vårdar sitt hår - kameliaolja, tsubaki-olja och bambuextrakt

För japanska kvinnor är själva kärnan i korrekt hårvård en ren hårbotten. För dem är det inte möjligt att ha friskt hår utan att hålla huden i hårbotten ren. Inte undra på att den japanska skönhetsmarknaden kryllar av skrubbar för hårbotten, rengöringsmasker för hårbotten och naturliga oljor som inte bara stärker hårlökarna utan också tar hand om hårbotten. Tack vare detta blir blodcirkulationen i hårbotten inte störd och cellerna blir ständigt syresatta. Till följd av detta får håret bra fäste och blir bättre på att absorbera alla aktiva och närande ämnen. Det är möjligt att rengöra hårbotten antingen genom att använda olika sorters specialschampon, vars verkan är baserad på naturliga ämnen, eller genom att applicera en speciell skrubb för hårbotten. Det huvudsakliga rengörande medlet i många japanska hårprodukter är pulver som framställs av lava från vulkaner. Japanska kvinnor använder dessutom gärna oljor i håret. De populäraste ämnena som används för oljebehandling av håret är kameliaolja och tsubaki-olja. När man talar om japanska skönhetsrutiner bör man nämna att kvinnorna eftersträvar att undvika solen. Varför gör de det? I korthet anser de att håret inte förtjänar att exponeras för skadlig UV-strålning; dessutom är ett vitt, nästintill blekt ansikte bättre på att dölja tecken på åldrande. Japanska kvinnor älskar dessutom alla tänkbara hårinpackningar/stärkande medel innehållande örter och blommor, som är ansvariga för att stärka håret och förebygga uttorkning. Värt att nämna är också att japanska kvinnor inte anser att alkohol som tillsätts i kosmetika är en skadlig ingrediens. De anser faktiskt att alkohol värmer upp hårbotten och ökar dess upptagningsförmåga (huden kan transportera näringsämnen snabbare till de inre hårstrukturerna). Dessutom leder Japan utvecklingen inom hårtrender - enhörningshår, sjöjungfruhår och alla typer av utsmyckningar som fästs i håret, inklusive Kanzashii (omsorgsfullt skapade utsmyckningar som flätas in i flätor och andra typer av frisyrer). De populäraste ämnena för att försköna håret är:

 • tsubaki-olja - utvinns från en växt som producerar riktigt ljuvliga blommor. Det sägs att ingen vet när blomman slår ut och när den dör. Den olja som utvinns ur denna växt betraktas som ovärderlig. Tsubaki sugs snabbt upp av hårstråna och kan ta sig in i hårets inre strukturer. I grunden är denna olja perfekt för att vårda tungt och tjockt hår med låg porositet. Den ger håret lätthet, mjukhet och glans. Denna olja har också förmågan att balansera talgproduktionen.
 • kameliaolja - detta är en annan fantastisk olja som är älskad av japanska kvinnor. Den innehåller rikligt med vitaminer (A, B, E) som ansvarar för att förstärka håret och förhindra överdrivet håravfall. Kameliaolja har dessutom ett mycket karakteristiskt ämne som endast innehas av denna växt. Effekten kan sägas motverka åldrande, vilket betyder att det är en kraftfull antioxidant som fördröjer att håret blir grått och förhindrar att det blir tunnare.
 • isodon trichocarpus-extrakt - benämns i Japan som kuro-bana hikiokoshi. Den här lilla växten har nässelliknande blad och fina, violetta blommor som liknar klockor. Extrakt som fås från denna växt kan snabba på hårväxten, stimulera hårlökarna och främja cellernas självförnyelseprocesser.
 • sophora angustifolia - extraktet från denna växt är tjockt som honung. Det vårdar håret perfekt. Det är dessutom till stor nytta när det blandas med naturliga oljor eller om det används som en hårmask (det ger håret en lamineringsliknande effekt). Sophora angustifolia främjar dessutom blodcirkulationen i hårbotten och vårdar huden i hårbotten.
 • bambuextrakt - Japansk hårvård bygger på de extrakt som erhålls från skott och stjälkar från bambu. Dess fantastiska doft och dess ännu mer fantastiska, kraftigt föryngrande egenskaper gör att det är en viktig komponent i schampon, balsam, krämer, oljor, hårmister, masker, kroppssmör ... bambuextrakt tillsätts i så gott som alla typer av skönhetsprodukter. Faktum är att bambuextrakt tillför näring till håret, förstärker dess struktur, bidrar till att håret håller sig fräscht längre och bekämpar torrhet och strävhet hos hårstråna.

Hur koreanska kvinnor vårdar sitt hår - hårinpackningar, aloe och perfekt ren hårbotten

Medan japansk hårvård utgår från en perfekt ren hårbotten är koreanska kvinnor nästintill besatta av denna metod för att vårda håret. Rengöring av hårbotten är en behandling som kan utföras hemma eller hos en frisör. Koreanska kvinnor brukar använda alla möjliga hårinpackningar som finns, och dessa produkter förutsätter att hårbotten är ren (detta förbättrar hårinpackningarnas effekt). Det koreanska klimatet är dessutom varmt och ganska kvavt, och därför betraktas en sådan rengöring av hårbotten som ett bra sätt att vårda håret. Av denna anledning tvättar koreanska kvinnor sitt hår ofta. Kvinnorna anser att håret bör tvättas så ofta som det behöver, och det bästa sättet att göra detta är att fokusera på hårbotten i synnerhet. Därför brukar koreanska kvinnor rengöra hårbotten väldigt ofta och massera den noggrant. Det intressanta är att de anser att schampo inte bör användas lägre än till öronen. En annan skönhetsprodukt som denna grupp kvinnor föredrar är hårserum - det är en produkt som använts i stor omfattning och varit populär i Korea i århundraden och som nu långsamt börjar erkännas i andra delar av världen. Denna produkt kan appliceras på hårtopparna eller på de särskilt skadade delarna av håret. Hårbotten, hårlökar och hårrötter bör behandlas med en hårinpackning som innehåller örter. Hårserum kallas i Korea för "essence" och är inte bara ett rekordstort medel inom hårvård utan även inom ansikts-, hand- och fotvård.

 • aloe - den är en riktig skönhetsstolthet för koreanska kvinnor. Den allra bästa formen av aloe är gel som utmärks av att det absorberas snabbt. Det kommer från växter som växer på Jeju-ön - Koreas renaste, mest oförorenade områden. Jeju-ön kallas även Kärlekens ö eftersom den är vacker, romantisk och ren, utan rök och gifter, oförorenad, som varken rymmer fabriker eller trafikbuller. Den Aloe som växer på denna ö bibehåller alla dess värdefulla, vårdande egenskaper. Koreanska kvinnor tycker om att applicera aloe i form av serum (essence) i ansikte och hår, och de lägger till den i medel för hårmassage och kokosolja för att genomföra en oljebehandling av håret. Som tidigare nämnts är aloe i gelform den bästa: det rinner inte ner i ansiktet, är allsidigt och effektivt. Hur påverkas håret av aloe? För det första innehåller den en mängd värdefulla vitaminer (A, C, E och B) samt folsyra, aminosyror och mineraler som kalcium, natrium, kalium, järn, magnesium, krom, zink, mangan, koppar och fettsyror. För det andra ger den fukt åt hår och hårbotten, mjukgör hårstråna, lugnar hårbotten, lindrar alla möjliga irritationer, främjar blodcirkulationen, jämnar ut håret och stärker hårlökarna.

Koreanska kvinnor är verkligen mycket stolta över sitt tjocka och prydliga hår. De mest fördelaktiga frisyrerna i Korea är de som lyfter fram skönheten i glänsande och starka hårstrån. Därför är det inte konstigt att det varken är populärt med ett så kallat kontrollerat kaos i håret eller boho i det här asiatiska landet. Koreanska kvinnor bär i stället släta och prydliga frisyrer som kan förbluffa andra med sin glans och perfekta form.

Hur ryska kvinnor vårdar sitt hår - Propolis, cederträ och sibirisk tall

Ryssland är ett land med enorma vidder, därför kan vi räkna med att ryska kvinnor hanterar ämnet hårvård på olika sätt. Självklart är förfarandet för att skämma bort håret starkt förknippat med den region i landet som de bor i. Däremot är det överraskande att nästan alla hårvårdsmedel innehåller samma ingredienser, och dessa är:

 • cederolja - utmärkt för att behandla försvagat hår som tunnas ut. Den främjar blodcirkulationen, hjälper hårlökarna att arbeta mer effektivt och påskyndar hårväxten. Denna olja är dessutom en värdefull källa till proteiner, som är en av hårets viktigaste byggstenar. Cederolja kan dessutom användas för håroljebehandling för att läka torra och skadade hårstrån. Ryska kvinnor blandar ofta cederolja med antingen andra naturliga oljor eller med äggula och applicerar det sedan i håret. Värt att poängtera är att cederolja kan ge en alltför stark verkan på hårbotten om den inte blandas ut med andra naturliga ämnen.
 • sibirisk tallolja - detta är en mycket dyrbar olja som betraktas som ikonisk i Ryssland. Den framställs från fröna från den sibiriska tallen. Oljan är kompakt och har en mycket hög koncentration av proteiner. Dessutom innehåller sibirisk tallolja en mängd vitaminer från B-gruppen som bidrar till att stärka hårets stam och ansvarar för att ansamla svavel i hårets matrix. Denna olja främjar dessutom hårväxten.
 • jäst - har använts i Ryssland i århundraden för hårvård. Det innehåller rikligt med vitaminer från B-gruppen, mineraler (kalium, selen, koppar, magnesium, zink, järn och fosfor) samt tyrosin, arginin och cystein som är viktiga aminosyror för hela kroppen. Generellt sett ger de en mycket kraftfull förstärkande verkan och medverkar till att förbättra hudens, hårets och naglarnas skick. Avslutningsvis är jästmasker för ansikte och hår en av de mest populära i Ryssland.
 • propolis - även känt som bikitt. Propolis består till cirka 40 % av vaxer som bildar ett skikt av ett naturligt skyddsfilter runt hårstrået. Blomsterpropolis är perfekt för hårvård på vintern eftersom det skyddar mot låga temperaturer. Det påskyndar läkningsprocesserna, förnyar vävnader och lindrar irritationer i hårbotten. Propolis betraktas också som ett utmärkt skydd mot gifter och luftföroreningar, och den skyddar överhuden mot svamp, blastomyceter och svåra former av mjäll.
 • havtorn - kallas ofta för den "ryska ananasen" bland olivväxterna. Denna kvistiga buske, som når upp till 6 meter i höjd, producerar orangefärgade frukter med kärnor. Frukterna utgör källan till havtornsolja som används flitigt av ryska kvinnor för att behandla sitt hår med. Växten är en värdefull källa till vitamin C, K, P, E, folsyra och mättade fettsyror. Utöver detta innehåller vanlig havtornsolja även makro- och mikroelement (de viktigaste är mangan, järn och borum). Den förstärker håret och har en antiinflammatorisk verkan, gör håret slätt och stänger hårfjällen. Dessutom har den en lugnande och antiseptisk verkan, så det är ett perfekt ämne för att behandla en fet hårbotten. Havtornsolja räknas som ett av de mest populära naturliga ämnena som används inom hårkosmetik.

Berätta gärna vad du tycker om artikeln.


Kommentarer: #0


Skriv din kommentar. Kommentaren publiceras när en moderator har godkänt den.
Hårmask med keratin
Ricinolja
Arganolja
Värmeskyddande spray
Jojobaolja
Ansiktsserum med C-vitamin
Integritetspolicy

Vår hemsida använder cookies, även tredjepartscookies för externa verktyg. Om användare inte godkänner, kommer enbart nödvändiga cookies att användas. Du kan ändra dina inställningar i webbläsaren när du vill. Ger du samtycke till användning av alla cookies?

Integritetspolicy