Världens hår. Del 5: Hårvård i nordamerikansk stil

Världens hår. Del 5: Hårvård i nordamerikansk stil

En antropologisk resa på jakt efter skönhet och originella sätt att ta hand om håret har lett oss till Nordamerika – det är där håret... verkligen har en röst! En karakteristisk kontinent full av mångfald och härliga, oöverträffade växter. Forntida recept regerar bredvid moderna produkter, medan frisören väljs efter hårtyp och ... dess etniska rötter.

Många anser att Nordamerika är ... en hel värld fast i ett nötskal. Mångfalden av kulturer, forntida civilisationer, nationer och uppsättningar av övertygelser framträder genom kreativiteten när det kommer till skönhetsvård. Allt från de dämpade, fulla av harmoniområden i Kanada, genom den härliga prakten och mångfalden i Amerikas förenta stater, till de färgglada, fulla av hemliga blandningar Mexiko och hela natten dansar heta Kuba - i Nordamerika har håret otroliga möjligheter att njuta av sin skönhet.

HÅRVÅRD I OLIKA VÄRLDSHÖRN DEL 5 – NORDAMERIKA

Vad kan vi lära oss av kvinnorna i Mexiko, Kanada och USA?

Kuba är ett land känt för dans och sång, ett land där du inte bara kan se den passionerade kärleken för musik. Det fantastiska håret hos kubanska kvinnor kommer från särskild hårskötsel, under vilken extrakt från träd och buskar av endemisk natur används (det betyder att de inte finns någonstans utanför Kuba). Denna ö är en skattkista bestående av korkpalmträd  och jaguey - ett laurel släktträd som har imponerande, luftrötter och en mängd olika förskönande och konditionerande egenskaper. En annan värdefull växt  är ficus från familjen Moraceae -  den producerar mjölkjuice, som används vid framställning av medicinska och kosmetiska produkter - särskilt de som är avsedda för hårvård och styling. Den innehåller ett stort antal tanniner, harts, vaxer, protein och flyktiga oljor, så det tar utmärkt hand om håret i ett varmt, hårovänligt klimat.

Kubaner älskar oljehårbehandlingar - de använder ofta sin "inhemska" olja som kommer från Roystonea regia,  allmänt känd som kubansk kunglig palm.  Oljan anses där vara ett kraftfullt vapen mot slitsamma väderförhållanden eftersom den skyddar håret och hårbotten från brännande sol och UV-strålning. Hårolja används mycket oftare än i Europa, eftersom höga temperaturer ökar behovet av en intensifierad hårvård.

● Korallextrakt  (havspiskextrakt) är helt ovärderligt när det kommer till skönhetsvård - Kuba, som en av de få områdena i världen, kan skryta med att de har en sådan stor mängd koraller. Dess extrakt är värdefulla i kosmetika och blir ofta komponenterna i anti-åldring krämer samt masker och schampon avsedda för mogen hårvård. Korall är källan till pseudopterosin - en av de mest effektiva ingredienserna som har som roll att återfukta och föryngra både hud och hår. Korallextraktet har också starka antiinflammatoriska egenskaper, så det är idealiskt för vård av hårbotten.

● Pouteria sapota (mamey Zapote) - Detta är en stor, oval frukt handplockad från det vintergröna trädet med apelsinkött och en stor svart sten. Kubaner älskar att äta detta till frukost eftersom det är lika näringsrikt som en banan är. Den smakar som avokado, banan och pumpa och är populärt i hela Centralamerika.

Kvinnor på Kuba har blivit helt förälskade i dess fantastiska effekter och applicerar därför villigt på håret (i form av en mask, ett balsam eller till och med schampo). Pouteria förekommer i överflöd av antioxidanter, inklusive betakaroten och levererar en uppsättning vitaminer: C, A och B, samt mineraler: koppar, kalium, kalcium, magnesium och järn.

Kanada är känt för sin vackra, orörda, oklanderliga och varierade natur. Flaggan är inte utan anledning prydd med ett lönnlöv – lönnsirap är stoltheten i Kanada. Det är landet med det näst största geografiska området. De skogstäckta områdena i Kanada sträcker sig upp till 310 miljoner ha. Kan detta resultat berätta om Kanadas kärlek till natur och naturvård? Vad använder de för att ta hand om sin skönhet, hår och hårbotten? Det visar sig att de har något att skryta om.

● Chokeberry (Aronia) -  växten är redan känd över hela världen, men dess mest framstående sorter växer i hela de jungfruliga regionerna i Kanada - där den kom ifrån till Europa. Denna växt visade sig vara en växt med stora krafter. Chokeberry-frukten och juice extraheras anses vara den starkaste källan till antioxidanter. Detta är ett av de mest föryngrande ämnena - den har anti-rynk, stärkande och regenererande egenskaper. Chokeberry är ofta en del av ansiktskrämer och specialiserade kosmetika som är avsedda för hårvård. Den innehåller kraften hos olika mineraler och mikronäringsämnen, medan den höga koncentrationen av antioxidanter rekommenderas inte bara i kosmetologi utan även i profylax mot cancer. Höga mängder vitamin P (Bialflonoider) skyddar hårbotten från bakterier, svampar och jäst och skyddar håret mot gifter som kommer från miljön. Detta är inte slutet på den rikedom av mycket värdefulla ämnen som chokeberry innehåller. Den är också känd på grund av dess höga koncentrationer av B-vitaminer, liksom vitamin K, C och E. De balanserar processer i kroppscellerna, uppgraderar hårstrånas utseende och tillstånd. Aronia kan också skryta om att den innehåller en otrolig mängd av mineraler: järn, kalcium, koppar, bor, mangan och jod, fosfor, kalium och zink. Chokeberry är en riktig multivitaminboost för både hår och hårbotten.

● Rapsolja - är en annan stolthet i Kanada. Rapsolja tillhör en familj som består av raffinerade oljor som är idealiska i köket som också har kallpressade, naturliga med förskönande och hälsosamma egenskaper. Rapsolja är idealiskt för hår som har medium och hög porositet - det återfuktar och regenererar håret, gör det elastiskt och bekämpar övertorkning av hårbotten. Dessutom är den också lämplig för applicering på ansiktet - den absorberas väl och skapar inga problem vid tvätt. Det jämnar ut hårets skikt och (vilket är av stor betydelse för kanadensare) skyddar mot negativ påverkan av yttre faktorer samt höga och låga temperaturer.

● Kanadensisk hästgräs (erigeron canadensis) - är en årlig växt som växer också runtom Europa, men den skördas eller odlas inte, för enligt majoriteten är den ... ett ogräs. Extraktet är en liten växt med väldigt fina blommor och är en idealisk ingrediens för schampon och balsam för de som har fet hårbotten. Det har antiinflammatoriska egenskaper, hämmar seborré, läker sår och har en tonande effekt på huden.

Mexikanska kvinnor anses vara de lyckliga - aztekerna och mayaerna har fört vidare kunskapen om att de fick kunskap om gamla örter, växter och frukt från, som har väldigt starka helande och förskönande egenskaper. Denna urgamla tradition är fortfarande närvarande i mexikanernas nutida liv. Kvinnor har mycket att välja mellan - många växter och örter med stora krafter stöder dess hårvård dagligen. Här är de mest värdefulla:

● Kaktus - det finns ingen brist på detta i Mexiko, det är helt säkert. Jätteväxter med ett ogynnsamt utseende erbjuder förskönande, hälsosamma och regenererande egenskaper. Kaktus stimulerar hårväxten och hämmar håravfall, ger näring och vitaliserar perfekt, regenererar hårbotten och upprätthåller en lämplig nivå av återfuktning, vilket ökar elasticiteten. Mexikaner använder gärna mycket kaktusjuice i håret, eftersom det gör utseendet till det bättre genom att rengöra hårbotten perfekt, lyfta upp håret från rötterna, stärka strukturen och förbättra glansen.

● Avokado - det anses inte helt utan anledning vara en slags supermat - avokado har ett överflöd av vitaminer och värdefulla fettsyror. Det är en av de viktigaste livsmedelsprodukterna i Mexiko. Det används ofta i köket för kulinariska ändamål, men människorna i Centralamerika använder det inte bara i form av guacamole. Den eteriska oljan extraheras från grön avokado och är det perfekta botemedlet för skadat hår, som behöver regenerering och förnyelse. Avokadoolja är en lätt, väl absorberad olja som är en riktig vitaminbomb för håret (den har så många som sju vitaminer som är nödvändiga för bra hår och hudvård). Den kan användas för hår med både medium och hög porositet eftersom den har starka hårregenererande och antioxidant egenskaper.

● Candelilla vax - (euphorbia cerifera) - det är en av de tätaste oljorna som vanligtvis används i kosmetika. Mexikaner använder den som en salva för torkade och spruckna delar av kroppen, och som ett botemedel mot hårtopparna, och på så sätt får håret ett maximalt skydd mot skador. Candelillavax ger perfekt näring för håret och är en mycket effektiv mjukgörare, innehållande ett antal kolväten, harts, fettsyror och estrar. När det appliceras på håret släpper det omedelbart ut håret och tämjer hårstråna som inte är sammarbetsvilliga. Det bör dock användas med måtta, eftersom candelillavaxet är extremt svårt att tvätta bort.

● Pitaya - även känd som drakfrukt vars form är oregelbunden och har en ganska ovanlig sammansättning. För folket i Mexiko är det en söt och utsökt delikatess med hälsosamma och stärkande egenskaper. Den har också använts i kosmetika under lång tid - det har starka antioxidantegenskaper, vilket innebär att det saktar ner åldringsprocessen och skyddar mot oxidativ stress. Pitaya har sitt värde, starkt föryngrande egenskaper till betalains - mikroskopiska föreningar som, förutom kosmetiska egenskaper, fungerar som ett stöd i kampen mot diabetes och cancer. Pitaja, vilket betyder drakfrukt och den vimlar också av vitaminer, inklusive C-vitamin, riboflavin, vitamin B (nödvändigt för bra hårväxt), niacin och tiamin. Den innhåller också många mineraler (kalcium, järn, fosfor). Dess närvaro i hårvårdsprodukter ökar dess prestige och säkerställer en mer intensiv regenerering.

● Papaya - känd i Mexiko i århundraden, det vill säga från Mayas tid. Den användes ofta vid behandling av sår, eftersom den regenererar huden på ett perfekt sätt. Idag används den inte bara som läkemedel utan också som ett pålitligt kosmetiskt medel. Papaya rengör huden perfekt, det är en ingrediens i enzymskal (inklusive de för hårbotten) och en helt hårförtrollande ingrediens i schampon och balsam. Papaya stärker och återfuktar håret, återuppbygger och lagrar kollagen och påverkar därmed hårets och hudens struktur positivt. Mexikaner värderar papayamassa för dess starka föryngrande och regenererande egenskaper: den innehåller mycket vitaminer: C, A, K, E och ett antal B-vitaminer som spelar en viktig roll för hårets korrekta tillväxt och utseende. Dessutom innehåller den också järn, fosfor, kalium, natrium, zink, kalcium och magnesium och dessa mineraler är viktiga för hår och hud.

Fikonkaktus (Opuntia ficus-indica) -  är en ovanlig kaktussort, med platta löv och exotiska apelsinblommor. Den juice som erhålls från prickig päron innehåller en rik komposition som är full av vitaminer och mineraler, flavonoider, organiska syror och betalainer. Mexikaner använder det gärna som ingrediens i hårmasker. Fikonkatus förekommer också i schampon och konsumeras i form av kosttillskott, eftersom det har bevisats ... ha viktminskande egenskaper.

Fikonkatus innehåller inte bara fruktkött och juice - slem erhålls från dess löv, vilket är en kraftfull komponent i hår och ansiktsmasker (mexikaner använder ofta samma, nyplockade slem från fikonkatus och applicerar den på hår och hud). En annan bra produkt extraherad från denna ovanliga kaktus är oljan, som har starka, bioaktiva föryngrande och regenererande egenskaper. Den används ofta i form av ett ansiktsserum och som en olja för hårolja.

● Chilipeppar - den grundläggande ingrediensen i mexikansk mat har oändliga ovärderliga kosmetiska egenskaper. Det visar sig att chili redan var känd för aztekerna och Maya - i kombination med kakao kallades den för "gudarnas dryck", som saktade ner åldrandet, ökade vitaliteten, ökade blodcirkulationen, förbättrade humör och tankeprocesser och som även fungerade som avgiftningsmedel. För mexikaner är chilipeppar en hemlig ingrediens som påskyndar hårväxten och stimulerar hårrötterna att fungera. Chili i kombination med oljor och gnidande i hårbotten förbättrar mikrocirkulationen, syresätter huden och stärker cellulär metabolism. Tack vare denna funktion blir håret starkare, det slutar falla ut och växer även snabbare.

● Guava - lika sur som en jordgubbe, lika krämig som en banan, lika saftig som ett äpple med en lite söt eftersmak som kan liknas med dadelfrukt - i Mexiko betraktas den som en välsmakande och stark antioxidant med regenererande egenskaper. Tonåringar använder guavajuice för att lindra symtomen av akne, den ger också en perfekt näring till fett hår och ger lättnad till irritation i hårbotten. Guava reglerar inte endast talgnivån utan säkerställer också en tillräcklig grad av återfuktning av håret och hårbotten och hämmar dess åldrande samtidigt som man förhindrar förlust av vitalitet.

USA - ett land där människor uppfyller sina drömmar om jämlikhet, frihet, rikedom och berömmelse. Betyder det att drömmarna om att ha fantastiskt hår har chansen att även gå i uppfyllelse? Det visar sig att ett etniskt rikt land närmar sig bra hårvård på ett professionellt sätt: Afrohår har sina egna specialister och ordentligt orienterade frisörsalonger, medan tjockt, lågt poröst hår av asiatiska invånare också får särskild vård. För att vara mer exakt: varje hårtyp kommer att hitta sin egen plats här.

Amerikaner har också en svag punkt: det är europeisk hårvård - det finns speciella salonger som bara erbjuder behandlingar med de populära funktionerna på den gamla kontinenten.

Amerikanska kvinnliga invånare sträcker sig också ivrigt efter traditionella, kända och använda recept som används fram till idag av indianer. Följande lista presenterar de mest populära, naturliga ämnena med lysande effekter i hårvården.

● Bomull (bomullsfröolja) - känd och odlad i USA i årtionden, värderas också för dess kosmetiska egenskaper. Det starkaste hårförstärkande ämnet är bomullsfröolja (som namnet antyder) som är extraherad från dess frön. Den är perfekt för vård av torrt och skadat hår, som saknar elasticitet och vitalitet. Den regenererar sprött hår och skyddar topparna perfekt. Bomullsfröolja är känd för dess mjukgörande egenskaper och balanserar hydrolipidbarriären i hårbotten, vilket förhindrar övertorkning och irritation i hårbotten.

Majs - en annan dyrbar kosmetisk olja är den som kommer från majsbakterier. USA är en ledande leverantör av majs och produkter som kommer från den. Labyrintolja innehåller en mängd av vitaminer (C, A, K, D, E och de från grupp B), liksom mineraler (kalium, natrium, kalcium, järn, magnesium och zink) och värdefulla fettsyror (oljesyra och linolsyra). Eftersom koncentrationen av E-vitamin i labyrintolja är dubbelt så hög som i olivolja är det det bästa botemedlet för att göra hårets utseende till det bättre. 

● Soja - en av de viktigaste grödorna som odlas i USA. Soja används ofta i livsmedelsindustrin, och oljan extraherades då den ansågs vara en av de bästa. Det fungerar perfekt i köket, medan den kallpressade och oraffinerade värderas högt i kosmetika. Sojabönolja är en viktig ingrediens i anti-åldrande profylax; Den innehåller mycket vitaminer och mikroelement och är också full av protein - viktigt i hårregenereringsprocessen. Sojaolja förhindrar fuktförlust, skyddar håret från höga temperaturer (stark sol, värme från hårtorken). Amerikanska medborgare hittar ofta extrakt av sojabakterier i hår- och ögonfransvårdsprodukter - det stärker hårbotten kraftigt och förbättrar hårväxtprocessen.

● Ängskum (Limnanthes alba) har ytterligare ett vackert namn: präriepärla. Oljan erhålls från en ettårig växt och är en extremt stark antioxidant. Invånare i USA ser det som en ingrediens i kosmetika avsedd för hår- och ansiktsvård. Ängskum glädjer kosmetologer med dess egenskaper och dess blommor jämfördes med havsskum. Präriepärlan består av ett antal långkedjiga fettsyror och höga triglyceridkoncentrationer. Således fuktar det huden och håret perfekt, regenererar och ger näring, minskar rynkor, absorberar väl och överbelastar inte håret.

● Trollhassel (hammer Virginiana) är ett ämne som berömts för dess sammandragande, antiseptiska och antiinflammatoriska egenskaper. Häxhaselens naturliga livsmiljö är Nordamerika. Extraktet erhållet från barken har flera vårdande egenskaper. De viktigaste inkluderar desinfektion, astringent, anti-oxidation. Trollhassel används ofta i vården av fet eller hud med akne, och som en hydrolat masseras den in i hårbotten och håret för att balansera nivån av talg sekretion och hämma seborré. Häxhasel behandlar perfekt inflammation, irritation och sårbildning. Det är också en vanlig ingrediens i antiperspiranter eftersom det hämmar även svettning.

● Svart pilbarkextrakt (salix nigra) är det bästa botemedlet för fett hår, mjäll eller överdriven seborré. Svart pil är ett karakteristiskt drag i landskapet i de östra delarna av Nordamerika. Det fungerar antibakteriellt och ökar även förnyelsen av hudceller. Den används ofta i hud-, ansikts- och kroppsskrubb. Dess verkan jämförs ofta med salicylsyra, men den svarta pilen är effektivare och mer känslig: trots att den innehåller salicylat irriterar den inte huden.

● Serenoa repens, allmänt känd som sågpalmetto - detta är en växt som redan är känd för ursprungsbefolkningen i Amerika. Kvinnor värderade det särskilt högt för att det hämmar grått hår och förhindrar för tidigt håravfall. Den är idealisk för vård av moget, skadat, trött och känsligt hår. Sågpalmetto består av en mängd fettsyror (kaprinsyra, kapron och kaprylsyra, laurinsyra, myristinsyra, olja och palmitinsyra) och fytosteroler som säkerställer en bra nivå av hud- och håråterfuktning och har förmågan att stimulera kollagensyntes, så de stöder i hög grad vävnadsregenerering. Karnitin och liponsyra som finns i sågpalmetto hämmar inflammation i hårbotten och motverkar håravfall.

● Jojobaolja - Jojoba buskar är något som förekommer i Arizona, Kalifornien och de få områdena i Mexiko. Jojobaolja är ett flytande vax som innehåller en av de mest uppskattade ingredienserna i vård av hår och hud - squalane. Det här ämnet förekommer också i mänskligt talg - det är ansvarigt för rätt nivå av hudåterfuktning, undertrycker seborré och lugnar torr hud.

Jojobaolja är ett av de mest uppskattade kosmetiska ämnena - dess närvaro i hårvårdsprodukter höjer prestige för kosmetisk - jojoba är en av de mest perfekta ämnena för mjukgöring, och dess estrar är de mest hudvänliga ämnena. Jojobaolja absorberas lätt, det ökar hårets glans och förbättrar det perfekt skick. Dessutom överbelastar det inte håret.

Berätta gärna vad du tycker om artikeln.


Kommentarer: #0


Skriv din kommentar. Kommentaren publiceras när en moderator har godkänt den.
Hårmask med keratin
Ricinolja
Jojobaolja
Arganolja
Värmeskyddande spray
Ansiktsserum med retinol
Integritetspolicy

Vår hemsida använder cookies, även tredjepartscookies för externa verktyg. Om användare inte godkänner, kommer enbart nödvändiga cookies att användas. Du kan ändra dina inställningar i webbläsaren när du vill. Ger du samtycke till användning av alla cookies?

Integritetspolicy