10 viktiga hårrelaterade frågor och svar som kanske överraskar dig

10 viktiga hårrelaterade frågor och svar som kanske överraskar dig

När det gäller skönhet verkar vi ofta vara nyfikna på bokstavligen allting. Ibland beter vi oss som ett barn som ställer för många frågor: det är då som flödet av alla möjliga variationer när det gäller näring, frisyrer, hårvård och allt det där börjar. Naturligtvis är det en bra praxis för oss att ta reda på så mycket som möjligt om vårt hår, vår hud och våra naglar eftersom det innebär att vi gör vårt bästa för att ge dem vad de behöver.

Jag slår vad om att du också är nyfiken och vill veta allt om hårvård. Finns det några frågor som fortfarande är obesvarade? Ta reda på om du redan har tagit itu med nedanstående frågor - förklaringarna kan verkligen överraska dig. Här finns inte så uppenbara svar på ganska uppenbara frågor. Att inte känna till dem är som att inte veta något om hårvård. Njut av det!

10 viktiga hårrelaterade frågor och svar som kanske överraskar dig

1. Hårgalningar tenderar att använda babyschampo. Varför och bör vuxna använda kosmetika för barn?

Man tror att babyschampon är exceptionellt skonsamma och att de tar hand om hårbotten och är fria från irriterande ämnen (syntetiska ämnen, parabener och SLS). Dessutom tar vi till babyschampon när vi råkar överanstränga antingen vårt hår eller vår hårbotten. Det är sant att babyschampon har en känslig verkan, rengör försiktigt och hanterar hår som kräver särskild uppmärksamhet definitivt bättre.

Dessa känsliga kosmetika för barn har dock sin mörka sida och är tyvärr inte helt utan brister. Saken är den att deras sammansättning innehåller spår av närande ämnen, vilket kan uppmuntra till trassel och dessutom rengör de inte håret tillräckligt. Om du vill satsa på skonsam hårvård bör du därför begränsa komedogeniska och tunga hårstylingprodukter. Försök också att ta till ett starkare schampo med starkt rengörande egenskaper en gång i veckan. En annan bra lösning är att applicera hårbottenpeeling och kombinera det med håroljebehandling. När allt kommer omkring vet naturliga oljor hur man lämnar hårbotten helt ren och återställer dess balans.

2. Är det möjligt att reparera kluvna toppar?

När du shoppar ser du ofta produkter med en text som "reparerar kluvna toppar", men det är bara ett klassiskt exempel på försäljningssnack. Tyvärr kan man inte reparera kluvna toppar med någonting. Det finns inget underbart lim som kan binda ihop de kluvna topparna. Det enda man kan göra i den här situationen är att få håret trimmat hos en frisör eller fortsätta att skydda det dagligen genom att applicera en naturlig olja eller applicera ett speciellt serum som bekämpar kluvna toppar. Tack vare detta får själva undersidan av håret skydd och kommer inte att försämras överdrivet. I klartext kan man förebygga kluvna toppar, stoppa dem eller bromsa dem, men man kan inte vända det oåterkalleliga. Om dina hårtoppar tenderar att spricka kan alltså endast trimning rädda dem.

3. Är det sant att det är bättre att inte färga håret när man är gravid?

De blivande mödrarna vägrar konsekvent alla möjliga kemiska ingrepp i håret, inklusive hårfärgning. Det beror på att de flesta människor delar en djup övertygelse om att hårfärgningsämnen på något sätt kan påverka det ofödda barnet. Ingenting kan vara längre från sanningen!

Forskningen om absorption av pigment och färgämnen krossar den utbredda myten om att hårfärgning skulle vara farlig eller skadlig. Innan du besöker en frisör kan du alltid gå till din läkare för att fråga nyfiket om frågan om hårfärgning under graviditeten. En annan idé för alla blivande mammor är att färga håret med naturliga färgämnen som till exempel henna.

4. Kan klor som används för att sanera simbassänger få mitt hår att bli... grönt?

Det är förvånande, men det är faktiskt sant. Man behöver inte vara Anne Shirley för att ha grönt hår. Om du ofta besöker en swimmingpool och om ditt hår är blont (från mycket ljust till medium) har du förmodligen redan märkt att vattnet ger ditt hår en annan nyans. Här är orsaken: Innan du lägger skulden på klor, inse att det inte är detta ämne som är ansvarigt för att din hårfärg förändras utan de metalloxider i en lösning som används för att rengöra simbassänger. Tänk bara på Frihetsgudinnan som genomgår en gradvis syresättning och år efter år blir den mer och mer grön, i stället för att förbli brun.

Det är uppenbart att metallerna blir kvar på håret och byggs upp mellan nagelbanden - detta är lätt att märka på ljusa hårstrån. Lyckligtvis är denna process helt reversibel. Det man måste göra i en sådan situation är att ta till ett rengörande schampo som tvättar bort metallerna som sitter mellan hårets nagelband.

5. Kan jag låna ett hårbalsam av min bästa vän och vara säker på att det kommer att fungera likadant på mig?

Du kan aldrig vara säker på detta eftersom håret är unikt. Var och en av oss har en annan "hårkod" som är unik, precis som ett fingeravtryck. Därför kan samma balsam, även om man har samma hårtyp (t.ex. fint, färgat, torrt osv.), ge olika effekter hos två till synes likadana personer.

Det mest tillförlitliga kriteriet som definierar hårets typ och kondition är porositet. Hur mycket keratinskiktet är upphöjt avslöjar en hel del om hur en viss kosmetika kommer att påverka håret och vilka behov håret har. Om man är medveten om porositetsnivån blir det lätt att göra håret närande, starkt och glänsande. Men som nämnts ovan finns det inte två identiska hårtyper, därför kan även den mest perfekt anpassade produkten, till exempel en naturlig olja, fungera snabbare på ditt hår än på en mer krävande väns hår.

6. Kan solen skada håret?

Du har säkert redan märkt att ditt hår ändrar färg efter att ha varit på stranden. För att förtydliga: håret har en tendens att bli ljusare när det utsätts för solen. I de flesta fall är det bara enskilda hårstrån som blir ljusare men det händer ibland att hela håret ändrar färg synligt. Denna naturliga blekmedel är solen, och för att vara mer exakt - UV-strålning som tyvärr förstör hårets pigment och berövar hårets yttre lager av proteiner och fuktbindande ämnen.

Denna solens balayage skadar håret avsevärt - den leder till uttorkning, orsakar sprödhet och stör hårets struktur. Hur skyddar man håret från denna typ av skador?

När du planerar att tillbringa många timmar i solen bör du välja en hatt som skyddar hårbotten och hårrötterna. Använd hårprodukter med UV-skydd, vilket naturliga oljor erbjuder. Under sommaren bör du fortsätta att utsätta ditt hår för oljebehandling och applicera oljor på hårstråna några gånger om dagen. De kommer inte bara att skydda ditt hår mot solen utan även mot saltvatten. Spraybalsam är en annan bra idé att använda sig av, särskilt de som inte behöver resas av och som är lätta att applicera. Bland dem kan du säkert hitta bi-fasbalsam som består av kisel- och oljefas.

7. Fungerar hårpiller?

Håret kräver utan tvekan ständig näring. För att fungera ordentligt behöver hela kroppen kontinuerligt tillföras essentiella fettsyror, vitaminer och mineraler. När det gäller håret har det fattat tycke för biotin, även känt som vitamin B7, samt aminosyror (alanin, cystein, lysin, glutaminsyra, metionin, arginin). För att få ett friskt och starkt hår rekommenderas att man ger det näring både inifrån och utifrån. Därför är hårpiller förnuftigt, men det måste stödjas med speciella hårprodukter som förstärker och skyddar håret utifrån. Endast på detta sätt kan du ge håret professionell och effektiv vård.

8. Kost och hår. Hur påverkar vegetarianism och veganism hårets tillstånd och utseende?

En välbalanserad kost är naturligtvis kärnan i en sund organism. När det gäller veganer och vegetarianer är det ett allvarligt problem att hårets tillstånd ofta tydligt försämras. Till och med hårväxten bromsas avsevärt trots att denna grupp människor förser sina kroppar med vitaminer och mineraler genom att konsumera grönsaker och frukt. Personer som följer vegansk och vegetarisk kost drabbas dock ofta av kollagenbrist (fisk är en av de mest värdefulla källorna till detta protein). För att kompensera för denna förlust rekommenderas ett tillskott av kisel - det har funktionen att skapa nya keratinbindningar och är känt för att återställa hårets fina utseende. Ett annat värdefullt alternativ till kollagen är ayurvediskt Boswellia-extrakt.

9. Hur skiljer sig hårvårdsprodukter för kvinnor och män åt?

Kosmetika för män syftar till att tillfredsställa olika behov och har en helt annan sammansättning, inklusive doften, som tillgodoser den manliga kroppens behov. Man måste inse att mäns och kvinnors hud skiljer sig åt. Två viktiga karakteristiska egenskaper som bör nämnas är att manlig hud är tjockare och åldras långsammare. Dessutom är mäns vårdprodukter ofta mångsidiga och enkla att använda. Och detta gäller även hårvårdsprodukter. Mäns hår är ofta tjockare och styvare, ofta lågporöst. På senare tid har det blivit en trend att odla skägg. Att ta hand om det är utan tvekan strikt kopplat till applicering av speciella oljor. En av de bästa är Nanoil för hår med låg porositet. Den vet hur man skämmer bort hår och hud som skägg och mustasch växer fram ur. Varför är det så viktigt att fokusera på skägget? Det handlar inte bara om visuella och estetiska aspekter. Det visar sig att män ofta drabbas av follikelinflammation och follikulär keratos. På grund av androgenpåverkan är män dessutom benägna att drabbas av så kallad androgenetisk alopeci samt seborrheiska sjukdomar. Därför rekommenderas män att välja kosmetika som svarar mot deras behov som är strikt kopplade till manlig vård.

10. Vänjer sig håret vid schampo och balsam? Hur ofta ska jag byta ut produkterna?

Om ett visst schampo eller balsam uppfyller dina behov finns det ingen anledning att ersätta det med andra kosmetiska produkter. Det är en myt att håret vänjer sig vid en kosmetika så att den slutar att påverka hårstråna som den brukade göra. Den exakta anledningen till att håret slutar reagera på ett kosmetiskt medel beror på förändrade årstider, klimatförhållanden, hormoner, tillskott och mat som vi äter. Som en följd av detta kan håret behöva andra ämnen än vad det brukade göra före förändringarna.

Det händer också att håret behöver en noggrann rengöring av hårbotten eller starkare näring. I sådana fall är det bättre att kontrollera om dina schampoprodukter uppfyller hårets behov. Hårvård måste tillfredsställa det som håret längtar efter. Ibland kan bara en liten förändring leda till en betydande förbättring. Det kan till exempel räcka med att lägga till några droppar av en naturlig olja i ett balsam för att berika din dagliga hårvårdsrutin med ytterligare ämnen.

Om du märker att ett schampo som du har använt inte fungerar bra för dig, tänk efter och fokusera på ditt hårs behov och dess nuvarande skick. Anpassa sedan hårvårdsprodukterna till dina behov.

Om du råkar använda många stylingprodukter, välj ett rengörande schampo. Under vintern är det värt att välja ett fuktgivande schampo och ett balsam som berikar håret med vatten. Om du ofta färgar ditt hår bör du komma ihåg att behandla hårstråna med ett vitamintillskott i form av en närande hårmask.

Berätta gärna vad du tycker om artikeln.


Kommentarer: #0


Skriv din kommentar. Kommentaren publiceras när en moderator har godkänt den.
Hårmask med keratin
Ricinolja
Jojobaolja
Arganolja
Värmeskyddande spray
Ansiktsserum med retinol
Integritetspolicy

Vår hemsida använder cookies, även tredjepartscookies för externa verktyg. Om användare inte godkänner, kommer enbart nödvändiga cookies att användas. Du kan ändra dina inställningar i webbläsaren när du vill. Ger du samtycke till användning av alla cookies?

Integritetspolicy