De mest populära hårmyterna. Hur ska man INTE ta hand om håret?

De mest populära hårmyterna. Hur ska man INTE ta hand om håret?

Finns det en kvinna som skulle tacka nej till vackert, friskt, starkt hår? I jakten på skönhet testar vi olika medel men vi tror fortfarande på så många hårmyter. Kolla in de mest populära lögnbaserade hårvårdstipsen. Finns det ett korn av sanning i någon av dem?

Vi kan göra mycket för att få våra frisyrer att förbluffa med glans, längd och elasticitet. Men tyvärr skadar vi dem ofta efter råd som kommer från opålitliga källor.

Om att sova med vått hår fungerar för din vän, betyder det inte att ditt hår inte går sönder som en konsekvens. Det är bäst att du hittar ett bättre sätt att dra ner på föning. När allt kommer omkring är vått hår mycket mer benäget att skadas.

Sammantaget, vilka populära hårvårdstips bör du glömma för gott?

15 HÅRVÅRDSMYTER

MYT NR. 1

Att tvätta för ofta gör att man tappar håret snabbt.

När håret börjar falla av för mycket, skyller många drabbade på de enklaste aktiviteterna som att tvätta. En frekvent hårtvätt som påstås utlösa håravfall, orsaka torrhet och förvärra allmäntillståndet är en utbredd och ihärdig myt.

Det är inte alls sant! Egentligen är rätt hårtvättsrutin i kombination med en mild hårbottenmassage och med en lämplig tvättprodukt ett sätt att förbättra ditt hårs utseende. Genom att tvätta dagligen främjar du blodflödet, renar hår och hårbotten, förstärker lökar och påskyndar följaktligen (och tvärtemot myten) hårväxten.

Men det finns en bit sanning i myten. Om du ofta använder olämpliga produkter med hårda tvättmedel kan det faktiskt göra att för många hårstråna faller ut.

MYT NR. 2

Håret vänjer sig vid kosmetika.

En tro på att håret vänjer sig vid produkter är en av de vanligaste myterna som dyker upp i reklamfilmer. För att uppmuntra oss att köpa mer kosmetika får varumärken oss att tro att vi verkligen behöver ett nytt schampo eftersom det vi använder inte längre fungerar, eller hur?

Du ska veta att varken ditt hår eller hårbotten vänjer sig vid kosmetika. Ämnen fungerar på samma sätt hela tiden, närande, återfuktar, reparerar. Intrycket av att en kosmetika inte längre fungerar är inte konsekvensen av att vänja sig vid den - det är resultatet av att håret har förbättrats. Med andra ord, ett givet balsam eller schampo fyller inte längre sin roll eftersom det redan har fyllt det och fixar ditt hår. Allt som allt är det dags att du gör ändringar i din hårvård!

MYT NR. 3

Ju mer balsam du applicerar, desto bättre.

Denna populära hårvårdsmyt hänvisar till nästan alla typer av kosmetika: balsam, masker, schampon, oljor. Vi tror felaktigt att mängden av en produkt leder till bättre effekter - vi tror att vi levererar mer näringsämnen på detta sätt. Tyvärr är det inte sant.

När du applicerar en produkt måste du följa instruktionerna för användning! Om tillverkaren mäter att en droppe är tillräckligt för medellångt hår, häll inte en kopp balsam på ditt huvud. Att applicera mer produkt än vad som anges i bipacksedeln kommer inte att uppgradera effekten eller få den att arbeta mer intensivt. Det gäller även ett annat misstag vi tenderar att göra, nämligen att vi applicerar balsam i hårbotten när det tydligt står att en produkt är designad för hår.

Du varken påskyndar effekterna eller sparar pengar – istället slösar du massor av produkter och – framför allt – tynger håret, täpper till hårsäckarnas utlopp och plåster hårbotten.


MYT NR. 4

Att trimma hårtoppar gör att håret växer snabbare.

Hårväxt orsakas av korrekt uppdelning av celler i hårsäckar - närande ämnen kommer in i hårsäcken och syntetiseras till keratin. Det spelar ingen roll om du klipper ner dina hårtoppar eller inte - det har ingen inverkan på hårväxten. Alla väsentliga processer sker i hårbotten.

Framförallt finns det ett korn av sanning i myten – om du har hårtoppar klippta regelbundet kan ditt hår verka längre och det beror inte på att det växer i snabbare takt. Det beror på att håret inte går sönder i topparna och är helt enkelt friskare.

MYT NR. 5

Att plocka ett grått hår är ett lysande sätt att bli av med det.

Det finns några myter om grått hår. En säger att ett grått hår som man drar ut ersätts av ett nytt hårstrå som har normal färg. Andra människor, å andra sidan, säger att två hårstrån kommer att växa i stället för det du plockade. Vad ska vi tro då?

Sanningen är att det inte har någon effekt att dra i ett grått hår: grå sträng varken försvinner eller växer tillbaka i större antal. En hårsäck bär bara ett hårstrå så det är bara ett hårstrå som växer tillbaka och det blir grått också - gråhet är konsekvensen av förlusten av förmågan att skapa pigment i celler som får håret att växa. En hårsäck som har gett ett grått hår kommer aldrig att gå tillbaka till den tidigare färgen.

MYT NR. 6

Frekvent borstning ger håret glans.

Får en hårborste håret att växa snabbare och öka glansen eller fungerar det tvärtom? Det beror på om du vet hur man borstar håret ordentligt. Sanningen är att för energisk eller frekvent borstning med fel tillbehör kan orsaka skada. Om du vill undvika hårbrott, öppna hårfjäll och kluvna toppar, välj en kam eller borste som är rätt för ditt hårtyp och tillstånd.

I vissa fall kan en borste faktiskt öka blodflödet i hårbotten, vilket gynnar hårets tillstånd och utseende, men du måste komma ihåg att vara försiktig när du borstar.

MYT NR. 7

Delade toppar kan fixeras med serum.

Vissa reklamfilmer lovar att binda ihop kluvna toppar igen. Det är definitivt en myt - att klippa bort skadade toppar är det enda sättet att bli av med dem.

Sanningen är att det inte finns några kosmetika som kan limma ihop kluvna toppar igen. Ingen mask, balsam, serum eller olja kommer att göra det. Vissa produkter lämnar bara ett klibbigt lager, till exempel silikoner, vilket gör att hårtopparna ser slätare och friskare ut. Men allt är utseendemässigt.

Går det överhuvudtaget att fixa kluvna toppar? I allmänhet är det inte det. Även om det finns procedurer som Olaplex som återuppbygger disulfidbindningar i håret och levererar essentiellt keratin, beror effekten på hur trasiga dina hårtoppar är.


MYT NR. 8

Att färga håret när man är gravid är farligt.

Jag är säker på att många gravida kvinnor har hört att de inte får färga håret eftersom det kommer att skada barnet. Det är en riktigt populär myt. Massor av tester har genomförts för att undersöka pigmentets absorption och effekten av en hårfärgning på det utvecklande barnet. Det har visat sig vara ofarligt. Gravida kvinnor kan fritt färga håret, särskilt när de väljer naturliga ammoniakfria färgämnen som innehåller växtpigment.

MYT NR. 9

Naturliga kallpressade oljor gör håret fett medan mineralolja har en konditionerande effekt.

Du kan ta ytterligare en portion myter medan du bläddrar igenom tips om hur du använder oljor i hårvård. Hur fungerar ingredienserna egentligen och vad är resultatet av naturliga oljor vis a vis mineraloljor kamp?

För det första gör naturliga oljor inte håret fet om du använder rätt mängd och appliceringsmetod. En olja som passar ditt hårs tillstånd och typ varken smörjer eller tynger ner håret, men den slätar ut, skyddar, låser in fukt, tämjer flyktigt, pumpar upp glans och ger elasticitet.

Å andra sidan har mineralolja ingen konditioneringsförmåga. Istället kommer det sannolikt att lämna dig med irritation i hårbotten och uttorkat eller tyngt hår. Mineralolja har en stor nackdel - det är inte en naturlig kosmetika, det är en biprodukt från petroleumdestillation. Det ger en ytlig effekt, en tillfällig glans och ett smidigt hår. Dessa effekter varar bara till nästa tvätt.

MYT NR. 10

Du måste kamma ut håret medan det fortfarande är blött.

En annan missuppfattning om hårvård. Det bör understrykas att man inte får kamma ut vått hår eftersom det är mycket mer benäget att skadas. Lockar gör ett undantag. Om du går för att kamma vått hår behöver du en bredtandad kam av hög kvalitet. Genom att göra det försiktigt kan du undvika skador. Men när det är möjligt, borsta håret när det är torrt.

MYT NR. 11

Det är omöjligt att påskynda hårväxten.

Att skära ner topparna inte ger någon tillväxthöjande effekt betyder inte att det är omöjligt att få håret att växa snabbare! Att påstå att ingenting kan göras åt takten i hårväxten är en annan myt.

Det finns faktiskt många sätt att stimulera snabbare hårtillväxt. Regelbundet utförd håroljebehandling, skrubbs och hårbottenmassage är till hjälp, liksom att ta till fettsyrarik mat, vitaminer (särskilt biotin), koppar och zink.

Ändå måste du komma ihåg att tillväxthastigheten har sina begränsningar som bestäms av våra gener. Det går inte att bara magiskt växa  5 tum på en vecka.

MYT NR. 12

Frisörsalongsprodukter vinner över kosmetika från apoteket.

Vissa människor tror att bara hårsalongs produkter är de bästa, vilket är ännu en bestående myt.

I verkligheten är professionella hårsalongs produkter inte överlägsen än de som finns i butikerna. Det är inte platsen som är viktig, det är ingredienserna. Massor av butiksprodukter har en verkligt värdefull sammansättning av näringsämnen som ger en naturlig, djupgående och långvarig effekt. Samtidigt är många proffsprodukter lika blandning av silikoner som ger en omedelbar, inte hållbar, effekt. Ha det i åtanke!


MYT NR. 13

Håret faller av för mycket eftersom det är för långt och tungt.

En av de konstigaste teorierna säger att ju längre och tyngre håret är, desto mer faller det av. Det är inte sant!

Uppenbarligen finns det olika orsaker till håravfall (från fel hårvård till hormonobalans eller genetik) men vikten och längden påverkar inte mängden hår du tappar. Hårets kondition är mycket viktigare - långt hår kan visa sig falla av mindre än kort skadat hår. Du behöver bara komma ihåg att ordentligt stärka lökarna i långt hår för att klara dem för att bära denna vikt.


MYT NR. 14

Om ett schampo inte löddrar så fungerar det inte.

Hur vet du ett kvalitetsschampo? Många tror att ett schampo som skummar effektivt tvättar och tar bort orenheter. Det är en annan utbredd myt att avslöja.

Egentligen behöver det bäst fungerande klargörande schampot inte skumma. Det är viktigt att det innehåller rätt tvättingredienser (inte för hårda för att undvika uttorkning av håret) och ämnen som kontrollerar talgkörtlarnas funktion, konditionerar hårbotten och återbalanserar dess pH. Intressant nog visar sig sulfatfria schampon ofta ge den bästa effekten, rengöra mest exakt.


MYT NR. 15

Ett schampo måste passa din hårtyp.

Så småningom, ännu en schampomyt. Kosmetikföretag har alltid fått oss att köpa schampon som matchar hårtypen: för skadat, tunt, burrigt, färgbehandlat hår, etc. Varför så? När allt kommer omkring är ett schampo avsett för rengöring av hårbotten.

Namnet "hårschampo" är lite missvisande. Du får inte välja ett schampo för din hårtyp – hårbottenrelaterade problem är viktigare. Om håret är fett måste det bero på störd funktion av talgkörtlarna i hårbotten. Om du besväras av mjäll måste det ha dykt upp svampar i hårbotten. Det är viktigt att du kontrollerar vilken typ av rengöring din hud behöver eftersom ditt hårtillstånd och utseende beror på hårbotten, faktiskt.

Berätta gärna vad du tycker om artikeln.


Kommentarer: #0


Skriv din kommentar. Kommentaren publiceras när en moderator har godkänt den.
Hårmask med keratin
Ricinolja
Värmeskyddande spray
Jojobaolja
Arganolja
Ansiktsserum med C-vitamin
Integritetspolicy

Vår hemsida använder cookies, även tredjepartscookies för externa verktyg. Om användare inte godkänner, kommer enbart nödvändiga cookies att användas. Du kan ändra dina inställningar i webbläsaren när du vill. Ger du samtycke till användning av alla cookies?

Integritetspolicy