De vanligaste sjukdomarna i hårbotten. Orsaker och typer

De vanligaste sjukdomarna i hårbotten. Orsaker och typer

Obehaglig klåda i hårbotten och håravfall är problem som ofta orsakas av sjukdomar i hårbotten. Lär dig de vanligaste sjukdomarna som även kan drabba dig, och lär dig hur du behandlar dem effektivt för att kunna njuta av hälsosamt och vackert hår.

Sjukdomar i hårbotten håller på att bli ett vanligt hälsoproblem. De drabbar personer i alla åldrar och beror ej på kön. De uppstår eftersom hårbotten är ganska unik och definitivt annorlunda från andra delar av vår hud. Den är enkel att känsliggöra och är en perfekt miljö för utveckling av olika infektioner. 

Varför blir hårbotten infekterad?

En av hårbottens egenskaper är ett stort antal receptorer och en ännu större mängd utsöndrat talg i jämförelse med andra kroppsdelar. Den håriga hårbotten är en ganska varm miljö - ett perfekt område för utveckling av svamp och mikroorganismer.

Därutöver finns det definitivt en högre känslighet i hårbotten - medfödd eller till följd av negativa yttre faktorer. Denna egenskap gör det väldigt enkelt att irritera hårbotten samt svårt att bota inflammation. 

Om du lägger till dålig återfuktning orsakad av frekvent användning av högt rengörande och uttorkande schampon tillsammans med en brist på ordentlig näring och allergier ... då visar det sig att hårbotten är den del av vår hud som är mest mottaglig för olika sjukdomar. 

Vilka sjukdomar i hårbotten kan diagnostiseras? 

Vi vet redan att hårbotten kan utsättas för en rad olika sjukdomar. Vilka är dessa mer specifikt? Det är värt att lära sig de vanligaste sjukdomarna i hårbotten, så att det i framtiden kommer att vara enklare att fastställa ett möjligt problem och införa en lämplig behandling.

De vanligaste problemen i hårbotten omfattar: svampinfektion, seborroiskt dermatit, psoriasis i hårbotten, mjäll, pediculosis och alopeci med olika förlopp.

Hur behandlar man sjukdomar i hårbotten?

Behandlingsmetoderna beror på den sjukdom vi behöver behandla. Vissa produkter kommer hjälpa att motverka mjäll, medan andra används för att bli av med löss. I varje fall är det värt att rådgöra med en trikolog eller dermatolog för att välja rätt behandlingsmetoder.

Dock kan du särskilja ett antal regler som är värda att inkludera i daglig vård för samtliga fall. Sjukdomar i hårbotten försvagar samt irriterar den betydligt, därför är det en bra lösning att lindra dessa irritationer och förse huden med allt den behöver - vitaminer, mineraler, fettsyror, fuktbevarande medel. Hur gör man det?

  1. Se till att förse hårbotten med optimal återfuktning, den kan inte vara för torr.
  2. Använd endast skonsamma schampon för tvätt av hår och hårbotten.
  3. Undvik saker som kan irritera, exempelvis kosmetika med alkohol, kosmetika för styling.
  4. Dra ner på hårföning, plattning och styling med värme. 
  5. Ersätt syntetisk kosmetika med naturliga oljor.

När det gäller oljor så är det värt att komma ihåg att, ifall de används rimligt och i enlighet med rekommendationerna, så kommer de hjälpa att ta hand om hårets och hårbottens hälsa. Att välja rätt naturlig olja är det rätta steget inom daglig vård eftersom det stödjer behandlingen av sjukdomar i hårbotten. Den mest rekommenderade oljan för hårbotten, som stärker hårrötter, förebygger håravfall, botar mjäll, minskar oljigt hår samt accelererar dess tillväxt, är ricinolja.

De vanligaste sjukdomarna i hårbotten

PEDICULOSIS CAPITIS (Infestation av huvudlöss)

Detta är ett problem som påminner många om sina skolår. Uppenbarligen är skolor det enklaste stället att infekteras med löss, en sjukdom för vilken människolusen är ansvarig - en liten insekt som livnär sig på blodet i hårbotten. Det första steget i behandlingen av huvudlöss är, tyvärr ... hårklippning. Därefter bör läkemedelsbehandling användas, t.ex. i form av schampo med permetrin. En av de effektiva redskapen som hjälper dig att bli av med löss är en elektrisk kam. Dock så kan du såklart också vända dig till hemmagjorda metoder för att bli av med löss (t.ex. eteriska oljor, vinäger, rosmarinsköljningar) samt försäkra dig om en ordentlig hygien.

MYKOS (Svampinfektion)

Överdrivet håravfall, såväl som flagnande, klåda och bränna är de första symtomen på mykos i hårbotten. Anledningen till detta är svamp som särskilt anfaller personer med nedsatt immunitet. Viktigt är att svampinfektioner inte endast påverkar huden utan även själva håret. I händelse av denna sjukdom i hårbotten är det väldigt viktigt att agera direkt efter att ha upptäckt de första symtomen, eftersom behandlingen av mykos på så sätt blir enklare.

Mykos i hårbotten har flera varianter:

  • Trichophytosis - visar sig som mörka fläckar och partiellt håravfall, vilket resulterar i kala, kliande fläckar på huvudet; 
  • Microsporosis - visar sig som fläckar på huvudet likt de nämnda ovan, med det sprider sig mycket snabbare än andra typer av denna sjukdom; 
  • Favus - visar sig som en förlust av merparten hår samt gul exfoliering av huden, vilket inte endast kliar utan också har en väldigt obehaglig lukt. 

Korrekt diagnos är det första steget till att införa rätt vård och behandling. Det är nödvändigt att använda preparat med svampdödande komponenter (vanligtvis oralt), saneringssalvor såväl som schampo med ketokonazol. Svampinfektion i hårbotten kräver också frekvent trimning samt ersättning av alla befintliga hårtillbehör såsom borstar, kammar, osv. 

MJÄLL

När man diskuterar sjukdomar i hårbotten är det omöjligt att inte nämna mjäll. Det är ett obehagligt problem som, tyvärr, drabbar allt fler människor. Ibland är det ett engångsproblem, men det kan ha en återkommande karaktär. Orsakerna till mjäll är också olika: från genetiska faktorer, stress- och hormonella sjukdomar, till misstag i daglig vård och ... svamp!

Det finns flera typer av mjäll:

  • Mjäll Relaterad till Torr Hud - den valigaste varianten, utan inflammation, visar sig som små, vita flagor av torr hud som lossnar och faller av;
  • Mjäll Relaterad till Oljig Hårbotten - det utvecklas ofta från torr mjäll, åtföljs av inflammation och klåda, visar sig som gula flagor på huden och fett hår;
  • Tinea versicolor - en svampinfektion i huden som visar sig som mörka eller gula missfärgningar på huden (inte nödvändigtvis bara på huvudet) och klåda;
  • Pityriasis rosea - drabbar ofta barn och ungdomar, det visar sig som små röda prickar på olika delar av kroppen, som försvinner spontant efter ungefär en månad;
  • Seborroiskt Mjälleksem - en variant av oljerelaterat mjäll behandlat som en allergi, vilket även åtföljs av seborré, utan gula hudflagor, men med vita och torra. 

Det enklaste sättet att bli av med mjäll är att använda schampon mot mjäll, men det är värt att komma ihåg att de kan vara beroendeframkallande. Så hur behandlar du mjäll? Det är bra att veta att hårvård för mjäll inte alls är en enkel uppgift. Mitt råd: det är bäst att gå till läkaren. 

SEBORROISKT DERMATIT

Det är en sjukdom i hårbotten som oftast nämns som en typ av mjäll. Varför? Eftersom en av symtomen på seborroiskt dermatit är stark exfoliering av huden. Det största problemet som är ett resultat av denna sjukdom är kronisk inflammation med en tendens att återkomma, såväl som att erytem och skorpor bildas på hudens yta. Vad som är intressant är att seborroisk dermatit är säsongsbunden - det är mer sannolikt att det uppstår under hösten och vintern. Därtill finns det ingen enstaka orsak till SD - sjukdomen är ett resultat av många förändringar inklusive hormonella, immunologiska samt externa (svamp, diet, hygien). 

PSORIASIS

En av de allvarligaste sjukdomarna i hårbotten är psoriasis. Detta är en autoimmun sjukdom vilket innebär att immunsystemet attackerar andra celler i kroppen. Psoriasis i hårbotten visar sig som rubbade processer för förnyelse och exfoliering av epidermis. Hudcellerna delar sig för snabbt, epidermis växer, och sedan flagnar den och bildar stora fjäll. Symtomen på psoriasis kan ej misstas för något annat. Tyvärr så är behandlingen för detta problem mycket svår - du kan inte använda några oljiga och tjocka preparat på ditt hår, endast läkemedel som ordinerats av en hudläkare samt speciella schampon. 

ALOPECI

Alopeci är ytterligare en allvarlig sjukdom i hårbotten. Självklart handlar detta främst om håravfall i allt för stora och okontrollerade mängder. De vanligaste orsakerna till hårlöshet omfattar stress, järn- och folsyrabrist, graviditet, kronisk sjukdom, användning av läkemedel, samt hormonella sjukdomar, t.ex. hypotyreos. 

Alopeci kan ha flera former:

  • Håravfall enligt mönster, kan vara manlig och kvinnlig (MPHL eller FPHL) - androgen alopeci - definitivt den vanligaste orsaken till håravfall (drabbar upp till 70% av män och 40% av kvinnor), vilket orsakas av ändringar i nivån av dihydrotestosteron;
  • Alopecia areata - en autoimmun sjukdom i hårbotten, där håret faller av i hela delar vilket lämnar kala områden;
  • Telogent effluvium - det orsakas ofta av försvinnandet av hårsäckar som ett resultat av hormonella sjukdomar, förgiftning, infektion eller bruket av särskilda droger;
  • Cicatriciell Alopeci - alopeci orsakad av kronisk inflammation, medfödda defekter, cancer eller mekaniska skador, där effekten är irreversibelt håravfall.

Antibiotikabehandling är den vanligaste behandlingen för alopeci. Du kan även använda hårampuller, örtsalvor för hårbotten, ansiktsmasker och naturliga oljor som, när de masseras in i hårbotten, återställer hårsäckarnas naturliga aktivitet samt stimulerar hårlökarnas funktion. 

Viktigt! Varenda enskild sjukdom i hårbotten kräver rådgivning med en trikolog eller dermatolog eftersom endast en specialist kan faställa typen, orsaken samt tillhandahålla den rätta behandlingsmetoden för sjukdomen!

Berätta gärna vad du tycker om artikeln.


Kommentarer: #0


Skriv din kommentar. Kommentaren publiceras när en moderator har godkänt den.
Hårmask med keratin
Ricinolja
Jojobaolja
Arganolja
Värmeskyddande spray
Ansiktsserum med retinol
Integritetspolicy

Vår hemsida använder cookies, även tredjepartscookies för externa verktyg. Om användare inte godkänner, kommer enbart nödvändiga cookies att användas. Du kan ändra dina inställningar i webbläsaren när du vill. Ger du samtycke till användning av alla cookies?

Integritetspolicy