Håret med lågporositet. Saker du borde veta

Håret med lågporositet. Saker du borde veta

Här finns en myt att krossa: hårt överlappande hårfjäll är inte alltid ett tecken på friskt hår. Det är också falskt att håret med lågporositet inte kräver att man får ordentlig vård som tillfredsställer deras behov. Uppenbarligen har varje hårporositetstyp sina "demoner" som är karakteristiska egenskaper som gör att en viss hårtyp skiljer sig från den andra. Dessutom måste det en gång för alla inse att dåligt matchande vård försämrar hårets tillstånd oavsett typ. Hur kan du känna igen att ditt hår är lågporöst? Hur tar man hand om håret med lågporositet på rätt sätt? Tack vare den här artikeln kommer du att lära dig allt du bör veta om hårer med lågporositet.

Håret med lågporositet: Profil

Din hårstruktur är kompakt eftersom dess nagelband överlappar varandra väldigt hårt och omfamnar hårstrået tätt. Felaktig vård eller en fullständig avsaknad av det kan störa denna hydrolipidbalans på ett ögonblick och försvaga håret avsevärt. En annan karakteristisk egenskap hos håret med lågporositet är dess motståndskraft mot styling, vilket leder till dess höga ohanterbarhet. Det är svårt att ta hand om sådana hårstrån på rätt sätt eftersom alla de närande ämnen som du försöker förse dina hårstrån med genom att applicera kosmetika inte är tillräckligt kraftfulla för att penetrera så kompakta hårstrukturen. Istället byggs de upp på hårets yta. Detta resulterar i överbelastat hår och överdriven talgproduktion.

Dessutom råkar håret med lågporositet vara tungt och platt eftersom de flesta hårvårdsprodukter i kombination med överskott av talg (fettigt hår) tynger stånden. Dessutom är denna typ av hår ofta påverkad av mjäll. Hårbotten behandlas ofta med starka och aggressiva rengöringsmedel som intensifierar seborré, medan hårtoppar - behandlade med samma schampo - börjar bli mer och mer uttorkade. Precis som alla andra typer behöver hårer med lågporositet skydd från den skadliga verkan av yttre angripare såväl som från överdriven vattenförlust som avdunstar från de inre hårstrukturerna.

På grund av att det är tjockt, starkt och ganska styvt är det svårt att styla håret med lågporositet. Kort sagt, det tenderar att återgå till sitt naturliga utseende ganska snabbt. Dessutom tar det lång tid för håret med lågporositet att lufttorka efter tvätt. Det orsakas av hårets förmåga att absorbera mer vatten som senare förblir gömt bakom det slutna  lagret som, som nämnts ovan, är typiskt för denna hårporositetstyp. Det betyder dock inte att håret inte kan bli uttorkat – och detta problem gäller särskilt hårtopparna. Håret med lågporositet saknar ofta volym eftersom det är lätt att överbelasta det. Dessutom gör överskottet av talg att det blir fet nästa dag (eller till och med samma dag) efter tvätt. Sist men inte minst så drabbas denna hårtyp av mjäll oftare än andra hårtyper.

Hårvård för lågporositshår

Lyckligtvis har håret som är lågporöst också sina goda sidor. Utan tvekan är det förvånansvärt motståndskraftigt mot skador så olika frisör procedurer förstör det inte lika snabbt som andra hårtyper. Dessutom är håret med lågporositet friskt, starkt, slätt, tjockt och glänsande till sin natur. Sådana hårstråna behöver inte utsättas för intensivvård som håret med högporositet, till exempel. I det här fallet bidrar mängden hårvårdsprodukter som appliceras inte till hårets kvalitet. I ljuset av detta, låt oss analysera hur och vad som ska användas för att ta hand om håret med lågporositet.

Schampo för hår med låg porositet

Ett schampo som används för att tvätta håret med lågporositet bör mestadels hantera överskottet av talg och orenheter som snabbt samlas på denna typ av hår. Kom dock ihåg att trots att det är starkt och motståndskraftigt är det en dålig idé att sträcka sig efter ett intensivt renande schampo som innehåller SLS och parabener för att tvätta håret med lågporositet. När allt kommer omkring irriterar en sådan produkt och utlöser allergiska reaktioner i hårbotten och lämnar den uttorkad vilket följaktligen leder till problemet med överdriven talgproduktion.

För att tvätta håret med lågporositet, använder ett schampo som är sammansatt av naturliga ämnen som samtidigt hjälper till att reglera oljiga körtlars arbete och lämnar håret både starkare och lyft vid rötterna. Dessutom bör en sådan produkt inte endast bestå av rengöringsmedel utan också av fuktgivande. Leta därför efter schampon som innehåller följande ingredienser: panthenol, mjölksyra eller hyaluronsyra. Ett matchande schampo ger ohanterligt håret med elasticitet, släthet och mjukhet.

Balsam för hår med låg porositet

Det är så att närande hår med låg porositet är en utmaning. De flesta apoteksbalsam går mer mot att överbelasta denna typ av hår. Faktiskt, när det kommer till hårvård med låg porositet, kan du avstå från att applicera balsam och masker för att istället fokusera på hårolja i kombination med örtvård. Man måste inse att hår med låg porositet inte gillar att utsättas för en alltför hög dos proteiner - det gör håret matt och styvt vilket hindrar ytterligare styling. Sådant hår tolererar inte heller överskott av mjukgörare, särskilt de som kan ligga kvar på hårets yta och överbelasta det (notera: mjukgörare läggs till hårbalsam med oljor som är avsedda för hår med medelhög och hög porositet). Lanolin och glycerin rekommenderas inte heller för att behandla hår med låg porositet.

Hår med låg porositet gillar minimalistiska lösningar men det behöver också en fuktboost och detox, därför bör du använda de kraftfulla Nanoil Masks. En gång i veckan, rensa håret på produktuppbyggnad och talg med aktivt kol och vit lermask eller återfukta dem med den intensivt fuktgivande marina algmasken.

Oljor för håret med lågporositet

Håret med lågporositet passar ihop med oljor och smör som tillhör en så kallad icke-torkande grupp, vilket innebär att deras molekyler är relativt små och tillverkade av mättade fettsyror. Stora molekyler kan inte penetrera denna tätt överlappande sköld av hårfjäll av håret med lågporositet, därför kan de inte göra något mer än att överbelasta håret. Lätta oljor balanserar inte bara sebumproduktionen och lämnar hårbotten ren, utan gör också hårståna lättare så att de lätt lyfts vid rötterna. Resultat? Glans och ljust hår, ren hårbotten utan spår av mjäll eller seborré. Ett perfekt verktyg att arbeta med håret med lågporositet är Nanoil - skapat med väl utvalda komponenter (inklusive några småmolekylära oljor) som ger håret rätt vård och ett fantastiskt utseende.

Oljor och kosmetiska smör rekommenderas för håret med lågporositet

 • Kokosolja - dess molekyler är små så att den inte tynger håret med lågporositet. Oljan ökar elasticiteten, ger näring och jämnar ut håret. Kokosoljans struktur liknar proteiner som människokroppen är uppbyggd av. Detta ämne ger näring och skyddar hårfibrerna genom att ge det vitalitet, studs och glans. Dessutom innehåller denna olja naturligt solskydd - SPF 10. Macerat gjord av kokosolja och tahitiska gardenia blommor kallas Monoi - en blandning som är känd för att vara bra på att fylla på håret med vatten och lämna det elastiskt och mjukt.
 • Babassu oil - en lätt olja från den icke-torkande gruppen som matchar håret med lågporositet precis perfekt. Den intensifierar hårets elasticitet, lämnar hårstråna mjuka och glänsande. Den når lätt inre hårstrukturen där den regenererar och skyddar hårstråna. Babassu slätar ut håret, underlättar trassel och styling utan att överbelasta. Slutligen bekämpar denna olja kluvna toppar.
 • Arganolja - en av de högt värderade oljorna i världen. Tack vare sin exceptionella sammansättning, tjänar den alla hårporositetstyper. Arganolja är erkänt som ett kraftfullt håroljningsmedel eftersom det skyddar håret mot både mekaniska och värmeskador. Den uppvisar antioxidativa egenskaper som ökar hårets vitalitet och glans.
 • Ricinolja - en av de vanligaste skönhetsoljorna. Extraherad från Ricinus communis-bönor, den tjänar håret med lågporositet riktigt bra. Denna olja har ovanliga egenskaper: den stimulerar hårtillväxt, förhindrar håravfall och regenererar hårsäckar. Ricinolja lämnar håret glansigt och hjälper behåller den naturliga hårfärgen. 
 • Sheasmör - pressat från nötter från det afrikanska sheaträdet. Den uppvisar mycket närande egenskaper. Sheasmör skapar en skyddande skikt längs hårets längd som motverkar problem med fuktförlust. Samma funktion skyddar håret mot smuts, smog, rök och stads föroreningar. Sheasmör gör håret glänsande, elastiskt och slätas ut. Sist men inte minst är detta naturliga ämne känt för att vara en av de starkaste antioxidanterna.
 • Cupuacusmör - skapas från frön som kommer från ett träd i Amazona och kan lämna håret effektivt återfuktat. Dessutom ger cupuacusmör lindring till irriterad hårbotten och lämnar håret vitaliserat och elastiskt. Slutligen gör detta smör håret glansigt och förhindrar frizz.

Vad är andra saker som håret med lågporositet gillar?

Förutom passande oljor, som i det här fallet ska uppfattas som ett av de viktigaste ämnena som används för att ta hand om håret, är det värt att ta sig till hårbottenskrubb, örtdestillat och hårbotten balsam. Sådana produkter innehåller en rad ämnen av växt ursprung som hanterar hypersekretion av sebum. Dessutom ger de mycket naturliga substanserna ordentlig vård till tungt och platt håret med lågporositet. Hur använder man örter för att ge håret med lågporositet rätt vård?

 • Åkerfräken - en ovärderlig källa till växtsteroler, organiska syror, mineralföreningar och kiseldioxid. Det minskar hårets sprödhet, motverkar mjäll, ökar hårets motståndskraft och skyddar mot hårbotteninfektioner och mykos. Åkerfräken förebygger också seborré.
 • Nässla - är känt för att avsevärt förbättra hårets kondition. Eftersom det är en källa till många värdefulla mineraler, saktar det ner håravfall och påskyndar dess tillväxt. Dessutom minimerar nässlan problem med fetthår och eliminerar effektivt mjäll.
 • Sibirisk tall - den rengör hårbotten, befriar den från kvarvarande döda hudceller och ansamling av hårvårdsprodukter. Dessutom förhindrar keratin överbelastning i hårrötterna så att den motverkar skörhet. Det kännetecknas av hög koncentration av proteiner, vitaminer från B-gruppen (förstärker hårstrået) och vitamin E (kraftig antioxidant).
 • Rosmarin - den intensifierar hårets glans, slätar ut hårstrån, förbättrar blodflödet i hårbotten och påskyndar hårväxten avsevärt. Dessutom skyddar rosmarin hårbotten mot de sjukdomsframkallande mikroorganismer som är ansvariga för utveckling av mjäll.
 • Eukalyptus - det bekämpar mjäll, lindrar hårbottenklåda, balanserar sebumproduktionen och påskyndar hårbottens självregenererande processer. Andra fördelar med denna växt är följande: den bekämpar virus, ökar blodflödet i hårbotten, stimulerar hårsäckar och lämnar hårrötterna fräscha.
 • Kardborre - det har funnits ovärderligt när det kommer till hårvård. Det innehåller en mycket hög koncentration av svavel som är en av hårets grundläggande beståndsdelar. Kardborre förbättrar hårets utseende och tillstånd, ger näring åt det, bekämpar mjäll, rengör hårbotten och begränsar håravfall.
 • Björk - det är bra på att förstärka håret. Den verkar antiseptisk, reglerar oljekörtlar genom att begränsa seborré, bekämpar mjäll, saktar ner håravfall och lugnar hårbotten inflammationer.
 • Salvia är enstark beståndsdel i hårbottenbalsam. Denna ört rekommenderas för att hantera överdrivet håravfall. Det ökar blodflödet i hårbotten och tar en aktiv del i kollagenproduktionen som påverkar hårets elasticitet och hälsa. Salvia stimulerar celldelning och tätar blodkärlen. Dessutom hanterar den här styvhet genom att göra hårstrån mjuka.
 • Mynta - ett underbart remedium för platt och tungt hår som snabbt blir fett. På grund av mynta blir håret mer hanterbart och håller sig fräscht längre. Denna ört underlättar absorptionen av närande ämnen i huden och uppvisar antibakteriella egenskaper.

En viktig del av information om hårvård med lågporositet gäller exakt hårbotten rengöring, som ofta är fet. Av den anledningen bör du en eller två gånger i veckan sträcka dig efter antingen en hårbottenskrubb eller ett speciellt schampo med exfoliering medel. Denna typ av produkter kommer med malda frön (främst mandel), rengörande enzymer som reglerar hårbotten, vulkaniska leror eller/och avgiftande kol. Produkter avsedda för intensiv rengöring innehåller också vårdande ämnen som till exempel urea som återfuktar hårbotten samt andra ingredienser som förebygger seborré och lugnar kliande hårbotten.

En annan fråga som påverkar håret med lågporositet är dess okontrollerade förlust. Det kan vara förvånande att så starkt hår som verkar vara väl förankrat i hårsäckarna faller av så överdrivet mycket, särskilt när de drabbas av seborré. Detta tillstånd förvärras när håret kontinuerligt spärras från tillgången till frisk luft orsakad av applicering av tung hårprodukter. Denna komedogena egenskap hos hårvårdsprodukter försämrar hårsäckens tillstånd som, som en konsekvens, glider bort från dess follikel. Därför är det så viktigt att rengöra hårbotten regelbundet och öka blodflödet i hårbotten.

Håret med lågporositet – saker att undvika

Främst, avstå från att använda superstarka hårstylingsprodukter som kan tynga ner håret (geler, vaxer och hårstylingkräm), oljor vars molekyler är relativt stora och de som innehåller omega-3 och -6 fettsyror - de rekommenderas i hårvård med hög porositet. Dessutom tål håret med lågporositet inte tungt, fullt av proteinbalsam eftersom sådana produkter kan göra håret ännu styvare. Överskottet av mjukgörande medel kommer inte att visa sig vara fördelaktigt för volymbrist hår heller, varför du bör hålla dig borta från lanolin och glycerin. Av samma anledning är det inte en bra idé att behandla håret med lågporositet med tunga silikoner som sitter kvar på håret och berövar det mjukhet.

Hårporositet har sina särdrag som berättar mycket om tillståndet hos hårstråna och definierar vilken typ av vård som ska ges till dem. Därför, om du vill ha vackert och friskt hår, ta reda på vilken porositetstyp ditt hår är och behandla det därefter. När du lyckas svara på alla dina behov av hårtyp kommer du att märka en otroligt snabb förbättring av hårets utseende. Du kommer snabbt att njuta av att ditt hår är friskt och fantastiskt.

Berätta gärna vad du tycker om artikeln.


Kommentarer: #0


Skriv din kommentar. Kommentaren publiceras när en moderator har godkänt den.
Hårmask med keratin
Ricinolja
Värmeskyddande spray
Arganolja
Jojobaolja
Integritetspolicy

Vår hemsida använder cookies, även tredjepartscookies för externa verktyg. Om användare inte godkänner, kommer enbart nödvändiga cookies att användas. Du kan ändra dina inställningar i webbläsaren när du vill. Ger du samtycke till användning av alla cookies?

Integritetspolicy