Hårvårdsprodukter som finns i ditt skafferi: Oljor, jäst, honung och annat

Hårvårdsprodukter som finns i ditt skafferi: Oljor, jäst, honung och annat

Fortsätt läsa för att lära dig hur olika hemgjorda hårvårdsprodukter som framställs av dina matförråd påverkar hårstråna och för att ta reda på vilka ingredienser som är värda att använda för att ge rätt vård till ditt hår.

Medveten hårvård i hemmet är ett enkelt och billigt sätt att förbättra strängarnas tillstånd. Det är förmågan att använda sig av de enklaste lösningarna.

Att skapa din egen hårvårdsprodukt med hjälp av ingredienser som finns i ditt kök är som att beröva apotekskosmetik från de ämnen som potentiellt kan skada ditt hår (parabener, alkoholer, ftalater, silikoner etc.) - och detta bör göras för dina stråns skull.

Passar hemgjord kosmetika för ditt hår?

Visst behöver du inte använda dem när du använder hårvårdsprodukter som Nanoil håroljor som endast innehåller naturliga ämnen som levererar en välgörande verkan på hårets strukturer. Det är dock en bra idé att, åtminstone då och då, införa något nytt i dina hårvårdsritualer. Försök med andra ord att applicera omväxlande professionella hårvårdsprodukter och hemmagjorda masker tillsammans med hårsköljningar. Ditt hår kommer att vara tacksamt för en sådan mångfald!

Ta reda på vilka produkter som du normalt sett förvarar i köket som kan flyttas till badrummet för att skapa dina hemgjorda hårvårdsprodukter.

De bästa naturliga oljorna för håret

Obestridligen är oljor de absoluta favoriterna när det gäller hårvård i hemmet. De är naturliga källor till viktiga ämnen som fettsyror, fosfolipider och vitaminer.

Låt oss låta oss inspireras av naturen och utnyttja de möjligheter som erbjuds av över hundra olika vegetabiliska oljor, som faktiskt används flitigt i kosmetika. De flesta av dem kan lätt hittas i våra skafferier för att till exempel användas som bas för en hemlagad hårmask.

Bekanta dig med matoljor som kan användas för håroljebehandling!

  1. Olivolja - i 72 procent består denna olja av dyrbar oljesyra. Dessutom innehåller den följande vitaminer: A, E, D och K. Tack vare dem är olivolja så bra på att fylla håret med vatten och förhindra dess förlust. Dessutom ger denna naturliga olja näring åt håret, tar hand om det och gör hårstråna glänsande. Om du bestämmer dig för att applicera olivolja på hårbotten kan du förutom att den lugnar irritation och minskar eventuell inflammation.
  2. Sötmandelolja - den doftar underbart och innehåller dessutom värdefulla ämnen som fettsyror, mineraler samt vitamin A, D, E och B-gruppen. Den kan användas för att olja hela hårlängden med eller för att skydda endast hårspetsarna. Sötmandelolja stöder hårets regenerering, ger näring och upprätthåller fukt. Egentligen kan du tack vare sötmandelolja minska hårets sprödhet eftersom detta naturliga ämne gör håret mer elastiskt och lämnar det glansigt.
  3. Kokosolja - det är en utmärkt källa till mineraler och vitaminer, men den måste dock appliceras med omtanke. För att förtydliga är detta en ganska tjock och tung olja som många hårtyper inte tål bra. Ändå kan kokosolja, om den appliceras på rätt sätt, leverera fukt till håret, förhindra proteinförlust, definiera lockar, underlätta bekämpning av mjäll och begåva håret med glans.
  4. Linfröolja - en av få oljor som är erkänd för att erbjuda en jämn balans av omega-3 och omega-6-fettsyror. Förutom dem innehåller den en ganska hög koncentration av E-vitamin, proteiner, kalium och zink - som är ett mycket viktigt kemiskt element för håret. Att behandla håret med linolja är ett enkelt sätt att få starkare, mer elastiska och synligt slätare hårstrån.
  5. Arganolja - Marockanskt guld som definitivt används oftare i kropps- och hårvård än i matlagning, trots att den är ätbar. Denna olja är rik på E-vitamin, essentiella fettsyror och växtsteroler. Faktum är att doften av arganolja är den egenskap som många människor finner lockande, men denna oljas välgörande verkan är ännu mer extraordinär än bara dess doft. Kort sagt, arganolja förnyar håret, slätar ut det, skyddar mot höga temperaturer och kluvna toppar, underlättar hårstyling, minimerar negativ inverkan av UV-strålning och behandlar effektivt klåda i hårbotten.
  6. Solrosolja - innehåller fyra avgörande, när det gäller hårvård, vitaminer: retinol (A), tokoferol (E), kalcitriol (D) och vitamin F. Just dessa vitaminer är eftertraktade av uttorkat och supertorrt hår som söker omedelbar förstärkning. Solrosolja hjälper till att fylla på håret med vatten, stöder regenerering och ökar hårets elasticitet.
  7. Plommonfröolja - är en källa till betakaroten, antioxidanter och omega-fettsyror. Den är erkänd som en underbar olja att behandla håret med eftersom den är exceptionellt snabbabsorberande och inte lämnar håret överbelastat. Istället skyddar den hårstråna mot aggressiva yttre faktorer, förser håret med vitaminer och återfuktar det.
  8. Macadamiaolja - här hittar vi en sällsynt förekommande omega-7-fettsyra som faktiskt är en huvudbeståndsdel av mänskligt talg som produceras av hårbotten. Tack vare detta kan macadamiaolja föryngra håret, förbättra dess skick, förhindra vattenförlust och ge näring. Dessutom är macadamiaolja användbar vid hårstyling eftersom den påskyndar torktiden och förstärker effekterna av hårfärgning.
  9. Senapsolja - denna allmänt använda i matlagning Hinduolja med flera egenskaper kan framgångsrikt implementeras i hårvård. Den innehåller fem mineraler (bland annat selen och zink), omega-syror och ett vitaminkomplex. Den är erkänd för sina hårväxtaccelererande egenskaper. När senapsolja gnuggas in i hårbotten ger den näring åt hårlökarna, stärker dem och bromsar håravfallet.
  10. Druvkärneolja - det är en universell hårolja som uppvisar lugnande egenskaper. Den underlättar regenerering, hjälper till att bekämpa mjäll och behandlar fet hårbotten. Druvkärneolja skyddar också håret mot solen.

 

Ägg - Fördelar med majonäs i hårvård

En viktig beståndsdel i alla typer av maträtter (utom veganska maträtter, förstås) är ägg. Detta är en oansenlig ingrediens som hjälpte våra mormödrar och gammelmödrar att upprätthålla ett bra hårtillstånd, vilket vi numera försöker åstadkomma med hjälp av en rad dyra hårvårdsprodukter. Vilka egenskaper har ägget och varför är majonnäs ett intressant alternativ till en hårmask?

Ägget döljer faktiskt en hel del vitala och viktiga ingredienser - proteiner som håret är gjort av, svavel som är nödvändigt för att skapa så kallade disulfidbroar och eliminera mjäll samt vitaliserande biotin (H-vitamin). Detta gör att ägg appliceras på håret:

  • bekämpar mjäll
  • förebygger skört hår
  • stärker håret i hela dess längd
  • förhindrar håravfall
  • gör håret lent, mjukt och glänsande

Övertygelsen om att majonäs är ett alternativ till hårmask som är värt att prova ska inte tas bokstavligt. Den majonnäs som finns i en butik kommer inte att göra mycket när det gäller hårförbättring. Istället bör du blanda ett ägg med en utvald olja för att skapa en hemlagad håräggsmask, som faktiskt är likadan i sammansättning som vanlig majonnäs.

Öka hårets fuktighet med honung

Utan tvekan är vård av torrt hår en stor utmaning. Lyckligtvis kan vissa ämnen som finns i köksskåpen göra denna uppgift betydligt enklare - särskilt honung som är ett naturligt, sött och näringsrikt ämne. Den innehåller följande mikroelement: kalium, klor, fosfor, magnesium, kalcium, järn, molybden, mangan och kobolt samt vitaminer: A, B1, B2, B6, B12, C, folsyra, pantotensyra och biotin.

Vilka egenskaper gör honung till ett potent medel som kan förbättra hårets tillstånd avsevärt? Vad gör att honung är värt att applicera på håret oavsett om det späds ut med vatten eller i form av en hårmask som beståndsdel?

De viktigaste är dess fuktgivande egenskaper tack vare vilka honung tjänar torrt hår bäst. Den förser inte bara hårets inre strukturer med vatten utan på grund av sin hygroskopiska natur låser den in vattnet där! Dessutom är honung en potent antioxidant och är antiseptisk, ger näring åt håret och förstärker det genom att minska sprödhet och begränsa gallring och mjäll.

Rolig fakta om honung

Visste du att en av honungens beståndsdelar är hydroperoxid, vilket är ett ämne som är mer känt som väteperoxid (om det används i 3 % koncentration, förstås)? Det är därför du kan märka att ditt hår blir ljusare om det behandlas med honung!

Jäst för hårväxt

De senaste månadernas hit inom hårvård är användning av jäst för att få hårstråna att växa snabbare. Vissa människor har druckit det, andra har använt det som huvudingrediens i masker eller hårbottenbalsam. Oavsett användningsmetod är resultaten ganska lika - accelererad hårväxt, långsammare hårförtunning och ett vackert hårutseende. Dessutom förbättrar jäst hårets kondition vilket översätts till friskare, starkare och glänsande hårstrån.

Både ovan nämnda och andra egenskaper hos jäst beror på ett stort innehåll av biotin, aminosyror (arginin, tyrosin, cystin) som utgör hår, vitaminer i B-gruppen och mineraler (zink, selen, koppar, kalium, kalcium, krom och fosfor). Kort sagt, hår som behandlas med jäst blir friskare, starkare och fullt av naturlig glans.

Mjöl i stället för torrschampo

Ett ganska spännande ämne som kan finnas i ett köksskåp är... mjöl. Till exempel potatisstärkelse. Många är inte medvetna om att det kan användas som ett alternativ till torrschampo, som ansvarar för att göra håret fräscht på ett kick.

Potatisstärkelse är bra på att absorbera fukt och överskott av talg, vilket är anledningen till att den kan lämna håret fettfritt och voluminöst. Om dina strån är mörka måste du vara försiktig när det gäller mängden mjöl som appliceras. För att förtydliga, du bör inte applicera för mycket mjöl för att undvika att skapa den där dammiga vita looken på ditt hår. Det bästa sättet att lägga mjöl på håret är att använda en fluffig puderborste för att stämpla hårbotten med. På slutet bör du använda fingrarna för att skölja håret vid rötterna och följa upp med kamning.

Tvätta håret med bakpulver

I eko-omsorgens era kan vi märka att no-shampoo hårtvätt för närvarande ökar i popularitet. Hur gör man det för att rengöra håret väl och befria hårbotten från orenheter, talg och kosmetikarester?

Ett intressant alternativ är att använda bakpulver för att tvätta håret med. Detta är ännu ett ämne som finns i köket och som är värt att implementera i den dagliga hårvården. Bakpulver uppvisar starka rengörande egenskaper och har inga problem med att avlägsna rester av masker, balsam, oljor och andra hårstylingprodukter. Det lämnar håret fräscht och avgiftad.

Man måste dock vara medveten om att bakpulverets reaktion är alkalisk så det sänker hårets och hårbottens pH-värde. Av den anledningen bör ett schampo med bakpulver åtföljas av en hemlagad sur hårsköljning.

Hårvård med grönsaker och frukter

Kärnan i dagens matpyramid, som är grönsaker och frukt, kan också användas som hårvårdsprodukter för hemmabruk. En banan som ingen vill äta, blekt persilja eller skalat lökskal - släng dem inte! De kan tjäna ditt hår som en mask eller en hårsköljning.

Vilka grönsaker, frukter och örter bör användas som hemgjorda hårvårdsprodukter? Lär dig de mest populära och upptäck deras egenskaper på egen hand. Att ta reda på vad man kan åstadkomma tack vare en obemärkt ingrediens som står till vårt förfogande är trots allt rent roligt!

  1. Banan - den enklaste hårmasken är en gaffelmosad mogen banan som blandas med yoghurt, favoritolja eller aloejuice. Håret gillar denna exotiska frukt eftersom den innehåller en hel del proteiner som är viktiga för en god hårväxt.
  2. Citron - en obligatorisk ingrediens som läggs till i många hårkrämer och hårsköljningar är citronjuice som oftast gör håret markerat. Den uppvisar även andra egenskaper: behandlar vitaminbrist (C, B-grupp och folliknande syra) samt mineralbrist (zink, kalium, mangan, kalcium). Citronsaft ger strängar glans och bromsar hårblekningsprocessen.
  3. Avokado - det är en frukt som är rik på vitaminer (avokado kallas sju vitaminoljan), mineraler och fettsyror. Tack vare dem ger avokado näring, förhindrar vattenförlust och disciplinerar håret. Dessutom innehåller den klorofyll, som är ett grönt pigment som visar antioxidativ verkan.
  4. Persilja - detta är en ingrediens som erbjuder många tillämpningar när det gäller hårvård. Persiljajuice påskyndar hårväxten och lämnar strängar betydligt förstärkta. Dessutom innehåller persilja massor av vitaminer därför är det en bra idé att använda dessa gröna blad för att förbereda en närande cocktail, en hårsköljning eller ett hårbottenbalsam. Den är exceptionellt rik på C-vitamin. För att förtydliga kan 100 g persilja innehålla till och med 160 mg av detta vitamin.
  5. Svart rädisa - hårskönhetsbehandlingar för hemmet med svart rädisor rekommenderas för dem vars hår behöver en enorm energiboost. Denna grönsak stärker hårlökarna och stimulerar hårväxten. Hårbottenbalsam med svart rädisa rekommenderas också som ett preparat med antiseptiska, antiseborrhiska och antiskällande egenskaper. För att uttrycka det på ett annat sätt är svart rädisa erkänd för att vara ett effektivt botemedel mot alla krämpor som hårbotten kan drabbas av.
  6. Lök - även en till synes vanlig lök kan lindra inflammationer, stärka håret och påskynda dess tillväxt. En hemgjord hårsköljning med lökskinn är en enastående teknik för att färga håret utan att använda färgämnen. Kokt och lämnad över natten kommer lökskinnet att frigöra allt värdefullt som det kan erbjuda tillsammans med pigmentet som mörknar strängarna.
  7. Vitlök - även om doften av vitlök effektivt kan avskräcka många människor från att använda den för att konditionera håret med, är dess välgörande verkan som levereras till håret värd att erkänna. Kort sagt kan vitlök stimulera accelererad hårväxt och förebygga skallighet. Av den anledningen kan vissa människor överväga att gnugga in vitlök i hårbotten som ett effektivt sätt att förbättra hårets utseende.

Fröernas skönhetsskapande kraft

Tänk efter ett tag, eftersom ett litet frö kan ge upphov till en hälsosam växt betyder det att det måste innehålla en mängd värdefulla ämnen. Varför skulle du inte använda dem för att förbättra hårets hälsa och utseende?

  1. Linfrö - denna populära på nätet linfrö gel kan göras hemma genom att täcka fröna med vatten och låta dem ligga tills fröna blir större. Med denna enkla metod kan du få en hårmask som är rik på vitaminer, proteiner, fibrer och mineralsubstanser (järn, magnesium, kalcium och zink). Denna gel har sin popularitet att tacka för att den gör håret återfuktat, vilket gör att strängarna blir glänsande, utjämnade och stärkta. Dessutom påskyndar linfrögelen hårväxten och förebygger skallighet.
  2. Nigella sativa - eftersom fänkålsblomsolja också kallas för faraonernas guld måste den leverera nästan kunglig hårvård. Och det är så här svart kummininfusion fungerar, som faktiskt består av omättade fettsyror (ca 85 %). Tack vare detta förbättrar svart kumminfrön hårets kondition och ger det näring. Dessutom är fröna kända för att vara en potent antioxidant som också ger antiinflammatorisk och antibakteriell verkan.
  3. Bockhornsklöver - även om det luktar som hönssoppa fungerar bockhornsklöver som en trollstav som gör håret långt, starkt och vackert. Frön från denna legendariska ört innehåller saponiner, lecitin, vitamin A, B och C samt mineralsalter. De stimulerar proteinsyntesen och uppmuntrar hårets naturliga självregenereringsprocesser.
  4. Kaffe - naturligtvis kan det drickas på morgonen för att göra oss mer energiska, men även denna svarta dryck kan användas för att leverera energi till våra hårstrån. Kaffehårsköljning är den bästa energidrycken för hårbotten som ökar blodflödet, vilket följaktligen uppmuntrar snabbare hårväxt. Malda kaffebönor kan användas för att förbereda din hemgjorda hårbottenpeeling som hjälper till att avlägsna kosmetiska rester.

Vinäger hårsköljning

Och slutligen den sista ingrediensen att nämna som kan finnas i ett skåp - vinäger. Den är oersättlig både i köket och inom hårvård. Varför?

Hårsköljningar som innehåller ättika är det enklaste sättet att återställa rätt pH-nivå, stänga nagelbanden och göra håret slätt efter tvätt. Det bästa i det här fallet är äppelvinäger, alternativt annan fruktvinäger i kombination med vatten. Det är dock bättre att undvika att använda spritvinäger (den kan uttorkat hår och hårbotten) samt druv- eller vinäger (den kan lysa upp håret).

Berätta gärna vad du tycker om artikeln.


Kommentarer: #0


Skriv din kommentar. Kommentaren publiceras när en moderator har godkänt den.
Hårmask med keratin
Ricinolja
Jojobaolja
Arganolja
Värmeskyddande spray
Ansiktsserum med retinol
Integritetspolicy

Vår hemsida använder cookies, även tredjepartscookies för externa verktyg. Om användare inte godkänner, kommer enbart nödvändiga cookies att användas. Du kan ändra dina inställningar i webbläsaren när du vill. Ger du samtycke till användning av alla cookies?

Integritetspolicy