Världens hår. Del 3: Afrikansk hårdvård

Världens hår. Del 3: Afrikansk hårdvård

Vad kan vi lära oss av kvinnor som lever i Marocko, Egypten eller Kenya?

Afrika är en speciell kontinent. Det karakteristiska klimatet gör att man behöver intensivare skönhetsvård. Håret har det inte lätt med tanke på det tuffa afrikanska klimatet. Varje dag förvandlas den tropiska torkan till bitter kyla. En het, regnfri sommar följs av en regnig vinter. På den andra delen av kontinenten bidrar regn året runt till att göra håret upproriskt i det fuktiga, tropiska klimatet. Hur ska man ta hand om håret under sådana ofördelaktiga förhållanden? Det är ett måste att ta hand om sitt utseende. Skönhetsvård har karaktären av en ritual. Afrika har visat sig vara en guldgruva av naturliga, unika och världsberömda växter som är ett kraftfullt vapen mot det ogynnsamma klimatet för håret. Hur tar kvinnor i Afrika hand om sitt hår?

HÅR I OLIKA HÖRN AV VÄRLDEN DEL 3 - AFRIKA

Egyptiska kvinnor har i alla tider varit berömda för att ta väl hand om sitt utseende. Egypten är platsen varifrån många tillförlitliga recept och hudvårdsprodukter (mjölk, honung, ockra), liksom de första smink- och kroppsprodukterna (Kohl, egyptisk jord), kommer.

Egyptiskt trädextrakt är en av de mest populära hårvårdsprodukterna. Dess vårdande egenskaper och "vilja" att överleva i det tuffa, heta klimatet är imponerande. Det egyptiska trädet kan lagra vatten och andra näringsämnen i det vidsträckta rotsystemet vilket möjliggör att det kan överleva utan regn i upp till två år!

Egyptiska kvinnor har blivit förälskade i extraktet från fröna från det egyptiska trädet eftersom de har otroliga, förnyande egenskaper och återfuktar extremt skadat hår effektivt.

Det egyptiska trädextraktet innehåller rikligt med alla ämnen som är viktiga för att återställa och återuppbygga håret. Det förstärker svaga hårstrån, förebygger klyvning och regenererar från rötterna till topparna. Tack vare extraktet kan de egyptiska kvinnorna stoltsera med ett friskt och välskött, strålande hår. Samtliga hårprodukter kan berikas med extraktet - schampo, oljor, masker, balsam och krämer. Detta förnyande vegetabiliska komplex tränger in i hårstrået, fyller på med keratin och förseglar fjällskiktet, vilket gör håret friskare och vackrare.

Hibiskus är ytterligare en mycket omtyckt, hårförskönande ingrediens i Egypten. Den ingår i familjen av malvaväxter, vilka har förskönande, nyttiga och regenererande egenskaper. Hibiskus är rikt på polyfenoler, antocyaniner, flavonoider och C-vitamin i en hög koncentration. Egyptiska kvinnor värderar extraktet från hela växten. Såväl blommor som blad är rika på karotener medan fröna är fyllda av omättade fettsyror. Hibiskus spreds för hundratals år sedan genom faraonerna som uppskattade dess antibakteriella och hälsosamma kraft och drack en blandning som kallas Karkade.

Hibiskuste och hibiskusextrakt uppskattas i hårvård för att bibehålla friska hårstrån, stärka hårlökarna och förbättra hårets utseende genom att transportera en fullständig uppsättning regenererande ingredienser till de inre hårstrukturerna. Den olja som utvinns ur hibiskusfröna är också högt värderad. Den är en rik källa till antioxidanter, polyfenoler, naturliga AHA-syror och flavonoider.

Kenya är världsberömt för att vara ett intensivt föryngrande medel för hår och hud. Sheaträdens frukter plockas för hand och används för att framställa sheasmör som är en av de bästa produkterna för hårvård. Närmare bestämt är det en fast olja som övergår till att bli flytande vid cirka 40 grader.

Kvinnor i Kenya applicerar sheasmör på hud och i hår, och använder det också för spädbarns känsliga hud. Smöret är framför allt känt som en av de kraftfullaste antioxidanterna. Vid regelbunden applicering jämnar det ut fina linjer, förhindrar att håret blir tunnare och att det blir grått. Sheanötsträd odlas i många regioner i Afrika, men Kenya överträffar dem med den högsta kvaliteten på sheasmör.

Tack vare sheasmöret blir håret glansigt, livskraftigt och ungdomligt. Det ger näring, skyddar håret och regenererar det tack vare dess mångfald av fytosteroler, antioxidanter (shea innehåller hela 9 antioxidantföreningar), allantoin och A-, E- och F-vitaminer (essentiella fettsyror). Sheasmör reglerar fuktnivån i hår och hud på ett perfekt sätt, ger håret spänst, slätar ut hårstråna, stärker hårlökarna och förebygger samtidigt håravfall.

Madagaskar är en tropisk ö som är berömd för att ha det största antalet baobab-träd. De kvinnor som bor på den här exotiska ön associerar dem främst med en livsomvälvande hud- och hårolja som utvinns ur fröna från världens största träd.

Oljan från baobabfrön är ett allsidigt ämne som utvinns ur det (enligt den afrikanska tron) långlivade trädet. Den innehåller omättade omega-6- och omega-9-fettsyror samt A-, E- och D-vitamin. Oljan återställer, skyddar och förstärker hårets struktur. Baobabfröolja är ett tips för torrt, sprött och skadat hår: den ger tillbaka spänst och glans, och skyddar mot starkt solljus och vind.

● Marockos flytande guld - Arganolja

Marockanska kvinnor har känt till arganolja i tusentals år. Dock hade ingen förväntat sig att den skulle bli så populär. Idag odlas arganträd på en global nivå. Arganolja, även känd som Marockos flytande guld, är bland den bäst säljande hud- och hårvårdsprodukten.

Arganolja används för att olja in och öka hårets glans. Den gör att kvinnor kan slippa problemet med svagt, torrt och strävt hår, skyddar mot den obarmhärtiga, afrikanska solen och förhindrar hårskador. Den innehåller mängder av E-vitamin, de essentiella fettsyrorna omega-6 och omega-9, flavonoider och karotenoider. Arganolja stärker hårlökarna intensivt och hindrar hårstråna från att falla ut genom att regenerera hårsäckarna.

● Rhassoul (eller ghassoul) lera - marockansk lera

Marocko är inte enbart känt för massproduktionen av arganolja. I Atlasbergen utvinns också en av de värdefullaste kosmetiska lerorna - som är älskad av de marockanska kvinnorna.

Denna marockanska lera är känd som ghassoul eller rassoul (det sistnämnda namnet kommer från verbet "rassala" - "tvätta"). Leran fungerar inte enbart som en utmärkt hårmask, utan passar också bra för att tvätta hår och kropp tack vare dess milda löddrande egenskaper. Den är utmärkt för att avfetta och fräscha upp hår och hårbotten. Med hjälp av rassoul blir håret glansigt, mjukt och volymfyllt. Den är utformad för alla hårtyper men passar bäst för tungt, oljigt (vanligt i tropiskt afrikanskt klimat) hår, eftersom den suger upp talg.

Den marockanska lermasken avlägsnar överflödigt keratin som har en tendens att byggas upp i håret om du använder den för mycket. Det innebär att regelbunden användning av ghassoul-leran motverkar att håret klyvs och håller hårstråna rena, vilket leder till en hälsosam tillväxt.

Kvinnor i Himba-stammen kan stoltsera med sin ovanliga och unika kropps- och hårvård. Denna etniska grupp är bosatt i regioner i Namibia. Himba-kvinnorna är kända för sin fantastiska skönhet. De otroligt vackra, långbenta och smala kvinnorna är välkända för sina ovanliga hud- och hårvårdsmetoder. De håller sig fräscha och skyddar sina kroppar mot det tropiska klimatet utan att använda vatten. Himba-kvinnorna lägger ner mycket tid på skönhetsbehandlingar. De använder en blandning av smör, aska, växter och ockra (ett pigment som gör att blandningen får en tegelröd nyans) på sin hud och i sitt hår. Blandningen kallas otjize - den gör inte bara huden slät och vacker utan skyddar också mot insekter, bakterier och skadliga solstrålar. Dessutom har otjize en kraftig, ört- och rökelseaktig doft som dröjer sig kvar länge på huden. Hur tvättar Himba-kvinnor sitt hår? Vatten är för värdefullt så därför används det inte. Den redan omnämnda röda blandningen har rengörande och desinficerande egenskaper. Dessutom använder de ett rökbad: glöden berikas med örter och kamfer och desinficerar både hud och hår.

Nigerianska kvinnor har också vissa hemliga ingredienser och ämnen som redan har blivit världskända. Mangosmör - som doftar underbart och utvinns ur mangofrön - är en av de populäraste. Mangosmöret är omtyckt för sina starkt närande ingredienser. Det kan användas både till huden och i håret. I den starka afrikanska solen är det ett perfekt ämne som skyddar hår och hud från uttorkning och UV-strålning.

Det mjukgör hårstråna på ett fantastiskt sätt, tillför glans och utgör en skyddande barriär mot överdriven solexponering. Mangosmör är milt och tynger inte ner håret. Det efterlämnar ett mikroskopiskt skikt på ytan som skyddar håret mot skador. När smöret appliceras i hårbotten fungerar det som ett antiseptiskt medel, får sår och irritationer att läka snabbare och balanserar talgutsöndringen i hårbotten.

Svart tvål, som kallas dudu osun eller camwood, är även en stolthet för nigerianska kvinnor. Rött sandelträ är huvudingrediensen - det har använts för hud- och hårvård. Den nigerianska, mörkbruna tvålen renar huden på djupet, och förebygger oljighet i hårbotten och hår utan att samtidigt störa hydrolipidbalansen. Dudu osun är berikad med mängder av naturliga extrakt för att förena deras kraft i en enda tvål: Aloe, honung, sheasmör, palmfrön och kakaobönsaska som avgiftar och renar huden. Dudu-tvål tvättar effektivt ur oljor ur håret efter håroljebehandling. Denna svarta tvål växer i popularitet världen över eftersom den avlägsnar vattenfast smink och samtidigt vårdar huden.

Längst ner på den varma kontinenten, i Sydafrika, finns träd som bär gula, plommonliknande frukter. Deras söta doft lockar till sig elefanter på samma sätt som kattmynta lockar till sig katter. Marulaolja, som utvinns ur fruktens frön, betraktas som ett kraftfullt elixir för ungdomlighet.

Marulaolja innehåller en hög koncentration av C- och E-vitamin - värdefulla antioxidanter som främjar förnyelsen av cellerna. Den reparerar håret på ett kraftfullt sätt och förebygger skador och för tidigt åldrande genom att svepa bort fria radikaler.

Marula är en starkt förnyande olja som skyddar håret från de starka solstrålarna, vilket säkerligen är viktigt i det tropiska klimatet. Om man applicerar den i hårbotten stärker marulaoljan hårlökarna och låter dem "rota sig fast" i hårsäckarna: håret får tillbaka kraft och ett gott skick, växer på ett hälsosamt sätt och faller inte ut. Oljan är också uppskattad för sina glansförstärkande och vårdande egenskaper.

Berätta gärna vad du tycker om artikeln.


Kommentarer: #0


Skriv din kommentar. Kommentaren publiceras när en moderator har godkänt den.
Hårmask med keratin
Ricinolja
Jojobaolja
Arganolja
Värmeskyddande spray
Ansiktsserum med retinol
Integritetspolicy

Vår hemsida använder cookies, även tredjepartscookies för externa verktyg. Om användare inte godkänner, kommer enbart nödvändiga cookies att användas. Du kan ändra dina inställningar i webbläsaren när du vill. Ger du samtycke till användning av alla cookies?

Integritetspolicy