10 Gyllene regler gör att hålla din hy ung och hälsosam

10 Gyllene regler gör att hålla din hy ung och hälsosam

Förmodligen finns det ingen kvinna i världen som inte drömmer om att ha en vacker hy full av lyster. Inte undra på att vi lägger så mycket tid på ansiktsvård. Sorgligt nog är huden i ansiktet känslig och har humör, vilket skapar många problem. Ibland kan något som verkar helt obetydande göra huden irriterad och röd väldigt länge. 

Finns det något som kan förhindra en sådan huvudvärk?

Den rätta hudvården för ansiktet

Hälsa och skönhet i ansiktet beror mestadels på hur vi återfuktar och vårdar det dagligen. Det enda sättet att göra hyn perfekt är att använda rätt hudvårds-metoder och ha rätt skönhetsrutin. 

Endast när den konstant får rätt näring har huden möjlighet att märkbart öka sin livlighet. När den skyddas mot sol och andra skadliga faktorer blir huden hälsosam och fri från missfärgningar. När rätt fukt bibehålls blir huden glansig, elastisk och len. Varje sak vi gör varje dag har stor effekt på huden. 

Olika hudtyper

Innan vi sträcker oss efter någon ansiktskräm eller micellärkräm behöver vi svara på en fråga: "Vad behöver min hy?" Endast genom att matcha rätt vård till rätt hudtyp garanterar vi att lyckas, och det här betyder en anpassad plan. 

Här är en handfull tips om hur du kan ta hand om huden med fokus på olika typer.

  • NORMAL HY - behöver naturlig och skonsam kosmetika som inte förstör hudens tillstånd, men också bibehåller rätt fuktnivå, när och skyddar mot solen. 
  • TORR HY - behöver mycket återfuktande produkter som kan både fylla på hyn med vatten och låsa in fukt i huden för att förebygga dunstning. I det här fallet fyller produkter med hyaluronsyra, urea, ceramider och oljor rätt funktion. 
  • OLJIG HY - trots sitt utseende behöver inte den här hudtypen torkas ut eftersom starka rengöringsprodukter paradoxalt nog kan göra att den oljiga huden utsöndrar mer talg. Det som spelar roll här är regelbunden och skonsam rengöring med leror kombinerat med medveten återfuktning. Dessutom hjälper det att försöka återställa hudens pH och ta hand om hudens talgkörtlar. 
  • BLANDAD HY - visar sig vara den mest krävande när det kommer till återfuktning eftersom den kräver att man kombinerar olika rutiner för olika hudtyper: torrt och oljigt. I de områden där huden är oljig behöver du ta kontroll över talgkörtlarna och motarbeta den ohälsosamma glansen, och i de torra områdena behöver du återfukta intensivt. 

Förutom dessa fyra grundläggande hudtyper finns det även känslig, finnig och mogen hy. Hudproblem såsom atopisk dermatit eller fina linjer kräver särskild omvårdnad och förändrad rutin för återfuktning för att lösa och eliminera särskilda hudproblem. 

10 Grundläggande regler för hudvård

Självklart, trots sina skillnader, behöver varje hudtyp utsättas för särskild omvårdnad såsom återfuktning, solskydd, borttagning av döda hudceller etc. Vad bör man ha i åtanke när det kommer till daglig hudvård för ansiktet?

1. Sminkborttagning är grunden

Det värsta vi kan göra mot vårt ansikte är att hoppa över att ta bort sminket innan vi går och lägger oss. Natten är då vår hud regenererar och gör sig redo för en ny dag. Kosmetika och även rester av dem kan täppa igen porer och störa huden. Med detta sagt är det extremt viktigt att ta bort sminket ordentligt och låta huden återuppbygga sig själv helt fritt. 

Oljor för sminkborttagning

Ett effektivt och bra alternativ till micellärkräm är naturlig arganolja som till och med tar bort vattenfast smink och samtidigt ger näring till den känsliga huden runt ögonen. Samma behandling ges till ögonfransar och bryn. 

2. Ordentlig ansiktsrengöring

Sminkborttagning är inte tillräckligt. Förutom kosmetika finns det dussintals andra orenheter som samlas på våra ansikten - damm, gifter, överflödig talg, avgaser etc. De måste också tas bort innan du sover eftersom de skapar en perfekt miljö för bakterier att växa om de stannar kvar på huden, vilket oundvikligen leder till akne. 

Rengöring med olja

Helt rätt, du kan använda gel, skum eller tvål för att tvätta ansiktet. Dock kan du även välja en mer naturlig metod med bättre ingredienser såsom ricinolja som har bakteriedödande egenskaper. Den här oljan är helt lämplig för att rengöra ansiktet och hjälper talgkörtlarna att fungera som de ska igen.

3. Tonifying av ansiktet

En annan viktig del av ansiktsvård är att hålla koll på pH-nivå - den bör varken vara för syrlig eller basisk. Tråkigt nog stör de flesta rengöringsprodukterna hudens naturliga pH-nivå, och därför behöver vi göra allt vi kan för att återställa den. De bästa produkterna för att göra detta är ansiktstoners. Allt du behöver göra är att svepa tonern med en bomullsrondell över ansiktet, och det var det, färdigt. 

4. Hudvård för huden runt ögonen

Särskild omsorg bör ges till det känsliga området av hud runt ögonen, som måste vårdas försiktigt även innan man börjar med rätt hudvård. Huden under ögonen är mycket tunn och känslig för åldrande - rynkor runt ögonen är de första rynkor som uppkommer och alla problem såsom påsar och mörka ringar får oss att se äldre ut. Med detta sagt är det mycket rekommenderat att applicera ögonkräm och dutta försiktigt istället för att gnugga. 

Olja för huden runt ögonen

Om du tycker om naturlig hudvård kan du sluta använda vanlig ögonkräm och byta ut dem mot det naturliga alternativet som är till exempel mandelolja. Endast en droppe som duttas ut i huden gör huden elastisk, ljusare och återfuktad.

5. Fukt först

Vatten spelar den största rollen inom hudvård utan tvivel. Därför bör ordentlig hudvård baseras mest på återfuktning. Och detta kan göras i två steg. Först genom att ge huden vatten med krämer eller masker med humektanter, och sedan genom att förebygga avdunstning genom att behandla huden med oljor som är effektiva nog att de återuppbygger hudens naturliga hydrolipid-barriär. Något som är viktigt är att varje hudtyp behöver fyllas på med vatten konstant - och den här principen gäller även för oljig och irriterad hy. 

6. Intensiv näring

Förutom återfuktning behöver huden i ansiktet få rätt näringsämnen som håller den elastisk, glansig och vacker. För cellförnyande behöver huden vitamin A och E, mineraler (zink och silikon) och även substanser såsom kollagen, koenzym Q10, hyaluronsyra och ceramider. Allt detta kan ges till huden genom att applicera en bra ansiktskräm eller serum varje dag. 

Ansiktsserum

Du kan använda ansiktskrämer och masker men bara serum ger en riktigt intensiv effekt. Du kan antingen använda naturlig version av serum - mjukgörare som har anti-åldring egenskaper (skönhetsoljor t.ex. jojobaolja som balanserar huden tack vare den liknande strukturen som mänsklig talg) - eller ett professionellt ansiktsserum från Nanoil som innehåller de finaste, högkoncentrerade, starkt närande ingredienserna - de kommer att förbättra skönheten i din hud. Så vänta inte längre och anförtro huden till proffsförstärkare.

DIY olje-ansiktsmask

Olja såsom macadamiaolja är perfekt att använda som en sorts ansiktsmask. Blanda denna naturliga olja med lera, yoghurt, honung eller citronjuice och låt blandningen ligga på ansiktet i minst 15 minuter. 

7. Solskydd

Du bör inte blunda för solskydd heller. Huden i ansiktet är skör och dåligt skyddad mot skadliga faktorer såsom UV strålar. Om vi inte ger huden rätt typ av vård (tex: genom att använda solkräm) kommer den åldras snabbare och kan få rynkor och missfärgningar. Vi glömmer ofta bort de facto att huden i sig själv inte har en barriär som är stark nog att hindra solens effekter (särskilt under sommaren när solen lyser starkt). 

Oljor: Naturliga UV filter

En stor majoritet av oljor kan användas som UV-filter eftersom de erbjuder SPF från 4-10. Den mest värdefulla är hallonfröolja vars SPF ligger i mellan 28 och 50, och morotsfröolja som erbjuder SPF 38-40 (SPF-värdet beror på ursprunget och utvinningsprocessen).

8. Systematisk exfoliering av döda hudceller

Vad kan vi annars göra förutom att återfukta, nära och skydda hyn mot solen? Jo, vi kan exfoliera döda överhudsceller med en enzympeel eller skonsam skrubb (detta inkluderar hemgjorda skrubbar såsom de som består av oljor och havregryn). Hud som inte har ett lager av död hud på sig kan regenerera fortare, är lenare, har jämn ton och absorberar substanser bättre. Sist men inte minst stimulerar en ansiktsskrubb blodflödet i hyn. 

9. Massage och ansiktsyoga

För att boosta blodflödet så att alla celler får syre kan du regelbundet massera ansiktet eller göra ansiktsyoga. Det första alternativet går ut på att massera olika delar av ansiktet med cirkulära rörelser med fingrarna. Ansiktsyoga däremot fokuserar på att stimulera blodflödet, röra musklerna i ansiktet och göra huden mer elastisk genom att göra särskilda ansiktsrörelser och uttryck. Till exempel kan massage och ansiktsyoga hjälpa till att behandla en dubbelhaka och lyfta hud som saknar elasticitet, om vi gör det rätt. 

Massage med oljor

För att få bättre resultat bör massage göras med oljor. Till exempel, när man börjar med massage, fungerar avokadoolja mest intensivt, och fördelarna med den här behandlingen är definitivt bättre på grund av extra näringsämnen. 

10. Detaljer som är lika avgörande

Som den sista regeln för ordentlig hudvård är det värt att nämna de övriga detaljerna som verkar oviktiga men som faktiskt har en mycket stor påverkan på hur huden mår. Nedan kan du finna faktorer som influerar ansiktet. 

  • Att tvätta händerna innan du applicerar skönhetsprodukter i ansiktet är mycket viktigt; detta förhindrar bakterier från att överföras från händerna till ansiktet.
  • Att klämma, riva på eller röra finnar bör undvikas eftersom detta kan leda till inflammering. 
  • Handdukar för ansiktet och örngott bör bytas ut mot rena sådana regelbundet för att undvika kontakt med bakterier. 
  • När det kommer till handdukar för ansiktet är det rekommenderat att lära dig rätt sätt att torka ansiktet på. Gnugga inte handduken mot ansiktet utan dutta varsamt huden. 
  • Man bör inse att en balanserad diet är otroligt viktigt för hudvård. Trots allt är det här så vi tar hand om huden inifrån. 

Berätta gärna vad du tycker om artikeln.


Kommentarer: #0


Skriv din kommentar. Kommentaren publiceras när en moderator har godkänt den.
Hårmask med keratin
Ricinolja
Jojobaolja
Arganolja
Värmeskyddande spray
Ansiktsserum med retinol
Integritetspolicy

Vår hemsida använder cookies, även tredjepartscookies för externa verktyg. Om användare inte godkänner, kommer enbart nödvändiga cookies att användas. Du kan ändra dina inställningar i webbläsaren när du vill. Ger du samtycke till användning av alla cookies?

Integritetspolicy