Tvätta håret utan kommersiellt schampo. Vad handlar "No Poo"-metoden om?

Tvätta håret utan kommersiellt schampo. Vad handlar "No Poo"-metoden om?

Fräscht hår utan schampo. Är det ens möjligt? Det verkar som att det är lätt att säga upp sig från ett kommersiellt schampo eftersom det finns många alternativa metod för att tvätta håret. Lär dig fördelarna med att rengöra hår med No Poo-metoden.

Innan det händer igen att du sträcker dig efter ett hårschampo utan omtanke eller innan du börjar få panik när du märker att du nyss kört på det, läs den här artikeln.

Skadar schampo håret?

Allt oftare diskuterar och ifrågasätter ämnet schampo användning och dess skadlighet. När allt kommer omkring innehåller denna hårvårdsprodukt i de flesta fall aggressiva rengöringsmedel som SLS (Sodium Lauryl Sulfate) och SLES (Sodium Laureth Sulfate), som är billiga syntetiska tvättmedel. De är de ämnen som ansvarar för effektiv rengöring. Dessutom gör de ett kommersiellt schampo lödder på ett behagligt sätt.

Tyvärr är det här fördelarna slutar och där nackdelarna börjar eftersom de anjoniska tvättmedlen som syntetiska schampon innehåller:

 • ta bort hydrolipid barriären från hårbotten och torka ut den,
 • orsaka irritationer, rodnad och klåda,
 • störa talg och oljiga körtlar,
 • kan störa syra-basbalansen i hårbotten,
 • leda till utveckling av olika hudåkommor t.ex. mjäll,
 • kan leda till att håret blir tunnare och försvagas.

Inget schampo, vilket är "No Poo"-metoden

Inte alla schampon är så dåliga eftersom du trots allt kan hitta hårrengöringsprodukter med bra sammansättning och skonsamt tvättmedel. Ändå kan du aldrig vara för försiktig, därav No Poo-rörelse. Vad handlar det om?

No Poo, som är ett slagord som kommer från Engelska "no-shampoo", är, som namnet antyder, att tvätta håret utan att använda ett syntetiskt schampo. Huvudsyftet med denna metod är att begränsa eller avsevärt minska antalet skadliga rengöringsmedel i daglig hårvård. Överraskande nog är det inte så enkelt - det knepiga med den här metoden är att hitta rimliga alternativ så No Poo-metoden med schampo kommer att vara effektiv.

Många tror att det inte finns något som kan ersätta ett vanligt schampo. Ändå ökar det i popularitet att tvätta hår genom att använda No Poo-metoden i takt med att antalet människor som följer den växer. Vad använder de istället för schampo?

Schampoalternativ. Vad ska man tvätta håret med?

Vet du vad du kan använda istället för ett kommersiellt schampo för att göra ditt hår rent? Denna endast till synes begränsade No Poo-metoden öppnar många sätt för hårvård eftersom det finns många alternativ till vanlig hårtvätt. Här finns de mest populära.

TVÄTTA HÅRET MED BALSAM

Alla som är bekanta med olika metoder för hårtvätt vet att håret endast kan tvättas med balsam. Denna metod (även kallad co-wash) rekommenderas till dem vars hår är torrt, skadat eller lockigt - ett balsam innehåller endast skonsamma rengöringsmedel som främst syftar till att lämna hårstrån konditionerade. Samtidigt rengör denna produkt håret utan att lämna det torrt eller frissigt. Ändå kan detta sätt att inte tvätta hår med schampo förstärka problemet med fet hårbotten. Dessutom bör det inte utföras oftare än 2-4 gånger i veckan.


TVÄTTAR HÅR MED OLJOR

En ganska spännande metod är att tvätta håret med oljor, vilket faktiskt inte är så utbrett. Ändå är det värt att testa den här metoden eftersom feta oljor är otroligt bra på att samla upp andra feta föroreningar och – tack vare denna egenskap – rengöra hårbotten och hår. Det finns dock en fråga som uppstår, nämligen hur man tar bort olja från huvudet? Teoretiskt, om vi använder en liten mängd av en absorberande olja (t.ex. jojoba, inca, inchi eller mandel), så behöver vi inte skölja ur den eftersom den inte lämnar håret överbelastat. Men ibland kan du behöva emulgera den med ett balsam.

TVÄTTAR HÅRET ENDAST MED VATTEN

Den mest ögonbrynshöjande No Poo-metoden är att använda inget annat än bara vatten (en metod som kallas 'water only'). Är hårtvätt utan att använda kosmetika eller naturliga ämnen effektivt? För i tiden brukade folk tvätta håret i flodvatten och ingen klagade över att ha mjäll, fett hår eller märka de första tecknen på skallighet. Men dagens vatten är hårdare och klorerat, och håret är belagt med andra typer av föroreningar - gifter, avgaser och överskott av seborré är svåra att ta bort med bara vatten. Ändå kan du inte klandras för att du försöker. Att tvätta håret genom att bara använda vatten kommer säkert inte att göra dig någon skada, och kan göra att du kan fräscha upp det, till exempel mellan ordentlig hårtvätt.

TVÄTTAR HÅR MED TVÅL

När vi diskuterar ämnet No Poo hårtvätt kan vi inte glömma att nämna tvål. När allt kommer omkring kan naturliga bartvålar användas inte bara för att rengöra kroppen utan även håret. Vilka typer av tvålar bör en anhängare av No Poo-metoden sträcka sig efter?

 • Kaliumhydroxid tångtvål - det här är en kombination av kaliumsalter, glycerin, citronsyra och annat, men den är berövad på syntetiska färgämnen, dofter och konserveringsmedel. Det är antiseptiskt, påskyndar regenerering och är lättlösligt i vattnet. Är  riktigt bra på att rengöra håret.
 • Oljebaserad tvål – detta är tvål baserad på olivolja (som Castilla-tvål eller Marseille-tvål) eller en blandning av oljor (som svart afrikansk tvål gjord av kokos- och palmolja i kombination med sheasmör och kakaoträdsfrön). Den uppvisar antibakteriella och smörjande egenskaper, därför rekommenderas oljebaserad tvål för att tvätta mjällbenäget hår.
 • Örttvål – detta är vegetabilisk tvål gjord av utvalda örter som bläckfisk, åkerfräken, kardborre, kamomill, nässlor eller häxvatten. Denna typ av tvål fungerar bra som ett rengöringsmedel för fett hår och irriterad hårbotten.
 • Svaveltvål - den är berikad med 3-5% svavel som visar starka antibakteriella och anti-seborré egenskaper. Den användas för att tvätta fett hår. Dessutom är det erkänt som ett naturligt och hälsosammare alternativ till ett mjällschampo.

TVÄTTAR HÅR MED BIKARBONAT

En ganska kontroversiell metod för att inte tvätta hår med schampo är att rengöra hårstråna med bikarbonat. Naturligtvis har denna metod lika många anhängare som motståndare. Det är dock värt att inse att detta hemlagade schampo inte är svårt att förbereda - allt du behöver göra är att kombinera bikarbonat med vatten. Nu kan du applicera blandningen på håret och fortsätta massera in den i hårbotten i 2-3 minuter. Skölj med ljummet vatten. Bikarbonat är perfekt för att rengöra, desinficera och fräscha upp. Dessutom är det antibakteriellt.

OBSERVERA!

Bikarbonats pH är basiskt, vilket kanske inte verkar vara fördelaktigt för naturligt sur hårbotten - hårets pH kommer att störas. Av den anledningen bör varje hårtvätt med bikarbonat följas av sur hårsköljning.

TVÄTTAR HÅR MED BRYGGER

När man diskuterar ämnet naturlig hårtvätt måste det finnas en speciell plats för olika typer av brygger som effektivt kan användas som syntetiska schampoalternativ. Saken är dock att hitta växter som innehåller saponiner, vilket är ett naturligt tvättmedel som frigörs under inverkan av värme. Några är malört, nässlor, ringblomma, aloe, lakrits, bockhornsklöver, vallört, murgröna, johannesört, yerba mate (järneksläktet), ginseng, lin, svart spiskummin och flera till.

Naturligtvis kan du experimentera lite eller ge ett försök till en av två mest populära idéer om att tvätta håret med miljövänliga brygder.

 • Tvålnöt (såpbär) - att förbereda en tvålnötsbryggning är lätt och tar bara tid. Häll 7-8 nötter i 0,5 liter vatten och låt koka i 5 minuter. När den har svalnat, häll bryggan i en flaska och skaka den för att generera lödder. Nu kan du fortsätta med att tvätta ditt hår och hårbotten med tvålnötsbryggan. Det är värt att inse att denna tvålnötsbrygd bör sitta på håret i minst några minuter.
 • Soapweed brygd - liknande egenskaper delas av soapweed roten. För att förbereda det behöver du 2 skedar soapweed som måste täckas med 2 glas vatten. Fortsätt koka i 5 minuter och låt det svalna. Denna typ av brygd kan användas som ett vanligt schampo för att tvätta hår och hårbotten med.

ANDRA HEMMETODER

Trots de mest populära No Poo-metoderna finns det dussintals idéer om hur man ersätter ett syntetiskt schampo. Nedan hittar du listan över de metoder som förekommer oftast på internetforum och i hårvårdsguider.

 • Tvätta håret med mjöl – vanligt mjöl är en källa till saponiner, som är skonsamma tvättmedel som kommer direkt från naturen. Mjölet kan användas för att skapa ett hemmagjort torrschampo, och när det kombineras med vatten (3-4 skedar mjöl för 125 ml varmt vatten) får du en hårkräm. Vilket mjöl är bäst att tvätta håret med? Generellt är det värt att satsa på rågmjöl, grahamsmjöl, majsmjöl, bovetemjöl och havremjöl.
 • Tvätta håret med lera – leror är naturliga ämnen kända för sina rengörande egenskaper. Du kan inte bara använda dem för att förbereda en ansiktsmask utan också en hårrengörande mask som utan ansträngning absorberar orenheter från hårstråna. Du kan använda alla typer av leror som måste kombineras med vatten och hålls masseras in i hårbotten i flera minuter. Håret kommer att vara rent efter att du sköljt ur leran.
 • Tvätta håret med äggula - även om ett äggschampo är populärt är det bara få som vet att en sådan produkt kan förberedas hemma. Bara ett ägg, citronsaft från en halv citron och några skedar av din favoritolja/balsam är allt som behövs. Det hemgjorda äggschampot är klart efter att ha kombinerat alla ingredienser. Att tvätta håret med äggula är inte bara effektivt utan det delar också ömsesidiga egenskaper med regenererande mask. Men överanvändning av denna metod kan ge oönskade effekter eftersom äggula är rik på proteiner som kan visa sig skadliga för håret om de används i överskott.
 • Tvätta håret med lut - som ett schampoalternativ kan du också vända dig till en blandning av aska och vatten, som är lut, som är erkänt som ett miljövänligt rengöringsmedel. Visserligen kan det låta som en bisarr idé att tvätta håret med aska, men det är verkligen effektivt. Hur förbereder man lut? Snabbversionen kräver att träaska blandas med vatten för att få en krämliknande konsistens; när det masseras in i hårbotten fungerar det som ett schampo. Om du har mer tid kan du fylla 2/3 av en behållare med aska, tillsätta vatten, kombinera och lägga åt sidan. Efter 3 dagar kommer du att märka att en tvålvätska samlats på toppen, vilket är den vanliga läggningen du ville få.
 • Tvätta hår med Shikakai - Shikakai är ett hårtvättpulver som erhålls från hinduiska nötter (Acacia concinna) som ärrikt på naturliga saponiner. Du kan köpa det online, men det är värt att uppmärksamma produktens kvalitet och ursprung. Att tvätta håret med Shikakai kräver att pulvret blandas med vatten eller aloe gel. När konsistensen är rätt kan du applicera blandningen på huvudet, massera in och skölj. Den här typen av schampo rengör inte bara utan tar även hand om mjäll och lämnar håret mjukt och studsande.
 • Tvätta håret med feminin tvätt – en vanlig feminin tvätt är hårbottenvänlig och skonsam eftersom den inte innehåller tvättmedel. Det kan användas som ett alternativ till kommersiella schampon, speciellt eftersom det löddrar riktigt bra.

Hårtvätt utan schampo  - Problem

Att konvertera till naturliga metoder för hårtvätt är utmanande. Även om det inte är lätt att säga upp sig från detta behagligt doftande schampo som ger dig intrycket av hyperrenhet, är det definitivt värt att försöka göra det. Vilka problem kan uppstå när du bestämmer dig för att tvätta håret med No Poo-metoden?

 1. Intrycket av att ha smutsigt hår - rengöringsmedel som ett syntetiskt schampo innehåller fungerar som sandpapper som tar bort allt från håret: rester av kosmetika, smuts, toxiner och till och med det naturliga lipidlagret. Ingen av de ekologiska hårtvättsmetoderna ger så drastiska resultat, därför efter att ha valt ett alternativt sätt att tvätta håret kan vi få intrycket att vårt hår inte är rent och ännu tyngre än normalt.
 2. Mindre hanterbart och inte så snyggt hår - majoriteten av kommersiella schampon innehåller ytterligare vårdande ämnen som ger håret mjukhet (t.ex. silikoner). Naturligtvis saknar naturliga alternativ sådana ämnen, så det ögonblick du avstår från att använda ett vanligt schampo kan ditt hår bli strävt, matt, svårt att reda ut och oregerligt. Ändå är detta bara en övergångsfas som slutar när hydrolipid balansen är normaliserad.
 3. Irritationer och mjäll - efter att ha ersatt ett syntetiskt schampo med något mer ekologiskt kan huden bli irriterad och påverkad av mjäll. Detta är konsekvensen av hårbottens tendens att producera enorma mängder talg som normalt togs bort med ett schampo, och nu ligger det kvar på huvudet. Detta är också en övergångsfas: mjäll, irritationer och fett hår kommer att glömmas bort kort efter att talgkörtlarna återställt sin balans och hydrolipid barriären återuppbyggs.
 4. Mer krävande sätt att tvätta håret - att tvätta håret med ett vanligt schampo tar bara några ögonblick eftersom det löddrar bra, det är lätt att fördela över håret och går snabbt att ta bort. Tyvärr gäller detta inte naturliga No Poo-metoder eftersom processen tar längre tid. Till exempel måste du förbereda ett hemgjort schampo (t.ex. bikarbonatblandning eller soapweed-bryggning) som inte löddrar bra och som är svårare att fördela jämnt i håret. Med tanke på detta kan No Poo hårtvätt ta längre tid än normalt.

Goda råd!

Bli inte avskräckt! Faktum är att perioden mellan att du slutar använda ett syntetiskt schampo och återställer balansen i hårbotten råkar vara nedslående men det är definitivt värt att gå igenom. Att tvätta håret utan att använda schampo är billigare, mer naturligt och ger håret långsiktiga fördelar. Ge det ett försök!

Berätta gärna vad du tycker om artikeln.


Kommentarer: #0


Skriv din kommentar. Kommentaren publiceras när en moderator har godkänt den.
Hårmask med keratin
Ricinolja
Arganolja
Värmeskyddande spray
Jojobaolja
Ansiktsserum med C-vitamin
Integritetspolicy

Vår hemsida använder cookies, även tredjepartscookies för externa verktyg. Om användare inte godkänner, kommer enbart nödvändiga cookies att användas. Du kan ändra dina inställningar i webbläsaren när du vill. Ger du samtycke till användning av alla cookies?

Integritetspolicy