Hudvård vid Badtid. Badning som ett Sätt att Få en Fantastisk Kropp

Hudvård vid Badtid. Badning som ett Sätt att Få en Fantastisk Kropp

Känner du till fördelarna med att ta regelbundna bad? Känn dig som Kleopatra och doppa din kropp i ett vårdande mjölk- och honungsbad eller ta hjälp av andra idéer för att ha en otroligt avkopplande badstund.

Efter en tuff dag förtjänar du definitivt en stund av avkoppling och nedvarvning. Och det finns inget annat sätt att göra detta möjligt än med badet - och det behöver inte vara en av de där exklusiva SPA-behandlingarna, utan bara ett vanligt bad hemifrån. Hemligheten är dock att välja rätt badtillsatser (t.ex. naturliga skönhetsoljor). Det är först då som badet ger de önskade resultaten i form av en lugnare kropp och själ. När allt kommer omkring älskar ju vår kropp bad, så varför skulle du inte göra det bästa av det!

Badning i Kulturen. Roliga Fakta!

Ett gammalt japanskt ordspråk lyder: "Ta ett bad, för det känns nästan som du är i himlen." Japaner ger badet en mycket metaforisk betydelse. På nyårsdagen tvättar de till exempel sina kroppar med kallt vatten för att öka sina chanser att nå framgång. I deras kultur symboliserar vatten inte enbart kroppslig rening utan även en andlig sådan.

I Azerbajdzjan finns det andra typer av ritualer som är förknippade med bad. Aserbajdzjanska folket badar i... råolja, som i själva verket anses vara ett universalmedel mot alla hudproblem. För Ungern är bad i termiska pooler en metod för en dagslång avkoppling, precis som för danskarna som förknippar bad med hygge.

Den mest seriösa inställningen till bad är dock den turkiska för vilken rengöringstraditionen Hammam är en slags metafysisk upplevelse - ett bad som tas i ett turkiskt badhus varar i några timmar och är uppdelat i ett antal steg, som vart och ett har en särskild betydelse.

Även människor som levde under antiken förstod kraften med bad. Den mest kända kroppsvårdsritualen var de bad som togs i åsnemjölk och honung. Man tror att en av dessa anhängare av mjölkbad var Kleopatra, som faktiskt tog dem regelbundet. Denna ritual var tänkt att bevara hennes ungdom och skönhet. Vad som är intressant är att de som förberedde bad åt Kleopatra behövde mjölk från 700 ston för att fylla ett badkar! När det gäller europeiska kejsarinnor tros Katarina den stora ha tagit bad i äggula, mandelolja, rosenvatten och... vodka!

Fördelar med Bad. Vad får Vi ut av Det?

I dag, sedan vi började inse de många användningsområdena och potentialen med denna behandling, rapporterar allt fler människor att de tar långa bad istället för snabba duschar. Om vi bara får möjligheten hoppar vi ner i badkaret för att unna oss denna fritid som är strikt kopplad till varmt vatten och aromatiska oljor. Men är det en bra sak att göra?

Att doppa kroppen i ett bad är i princip en metod för att slappna av och varva ner efter en lång och ansträngande dag. Denna enkla behandling kan avsevärt minska risken för depression eftersom den ger lättnad, hjälper oss att lugna ner och eliminerar efterverkningarna av en långvarig exponering för stress.

Dessutom bör bad inte enbart förknippas med ren njutning eftersom det också är en terapeutisk procedur. Att nedsänka kroppen i vatten med en viss temperatur hjälper t.ex. till att lindra muskelspänningar, hantera muskelkramper samt minska smärta i leder och huvud. Vissa människor jämför de effekter som åstadkoms genom att ta avslappnande bad med de resultat som uppnås genom helkroppsmassage.

Fördelarna med bad omfattar även att kroppen detoxifieras och förses med viktiga näringsämnen. Dessutom ökar denna behandling blod- och lymfflödet, vilket leder till att celluliter bekämpas och att kroppen till och med blir smalare.

Om vi vill undvika förkylning hjälper bad till att stärka immunförsvaret. När det gäller sömnstörningar sägs ett varmt bad bekämpa sömnlöshet genom att underlätta insomningen.

Sist men inte minst är en av de största fördelarna med bad den åldersbekämpande effekt som denna behandling medför. Antioxidanter i kombination med avkoppling i ett badkar räcker för att fördröja processerna för åldrande, de gör huden mer elastisk samt minskar missfärgningar, rynkor och andra tecken som tidens gång lämnar på våra kroppar.

Hur Förbereder Man ett Bad Hemifrån?

De goda nyheterna är att du inte behöver besöka ett SPA för att få ut det mesta av vad ett bad kan erbjuda dig. Ett sånt där avkopplande, föryngrande och uppiggande bad kan enkelt förberedas hemma.

Det säger sig självt att du behöver ett badkar, men det finns fler saker som krävs för denna skönhetsritual. Vad mer är värt att förbereda?

Badvatten

Utan vatten kan du inte förbereda ett bad - det råder inga tvivel om det, eller hur? I grund och botten skulle det vara bäst ifall vattnet inte var för hårt eftersom detta kan bidra till att försämra kroppens tillstånd. Du kan försöka filtrera vattnet, men som tur är kommer detta inte att vara nödvändigt. Temperaturen är det som är viktigast:

 • 21-27ºC - ljummet bad har en lindrande effekt
 • 34-37 ºC - varmt bad ger avslappning och nedvarvning
 • 38-42ºC - hett bad stimulerar blodflödet

Kosmetika för Bad

Ja, utbudet av badtillsatser kan vara överraskande. Du kan välja produkter genom att anpassa dem till dina hudbehov/din hudtyp eller genom att fokusera på att behandla särskilda hudproblem. Man bör dock vara medveten om att inga bubbelbad, salter, mjölk, kulor och andra liknande produkter kan mäta sig med naturliga örter och oljor - de enda som är fria från konserveringsmedel och syntetiska ämnen.

Hemmaspa. Vad Dör Du Inkludera i Badet?

Det enklaste sättet är utan tvekan att hälla bubbelbad i vattnet. Ibland är det dock inte värt att ta genvägar, och därför kan det visa sig vara otroligt fördelaktigt att förbereda ett bad med naturliga tillsatser. Faktum är att denna praxis ger dig fler möjligheter - de saker du tillsätter till badvattnet påverkar egenskaperna och effekterna av ditt hemmabad. Självklart kan du kombinera och blanda ingredienserna för att skapa ett bad som är skräddarsytt för dina behov.

Vad är värt att inkludera i ett bad för att vårda huden bättre?

Badoljor

De bästa bland naturliga badtillsatser är oljor som förstärker hudens naturliga hydro-lipidbarriär, håller en god fuktnivå, ger näring, mjukhet, släthet samt elasticitet. Självklart kan varje oljebad ha olika egenskaper, något som är strikt kopplat till vilken olja vi väljer för denna skönhetsritual i hemmet:

 • mandelolja - behandlar bristningar och celluliter
 • kokosolja - tar hand om hudens vätskebalans, skyddar den
 • arganolja - ger näring, förnyar och lindrar irritationer
 • linfröolja - är antiinflammatorisk och förnyar
 • jojobaolja - gör huden mjuk och lindrar tecken på t.ex. eksem
 • sheasmör - lindrar och förnyar solbränd hud

Eteriska oljor för Bad

Om du vill tillföra aromaterapeutiska egenskaper till ditt bad bör du vända dig till eteriska oljor. De kan inte enbart göra dig på gott humör, avslappna eller uppfriska (beroende på vilken olja du väljer), utan de är även antiseptiska och har hudvårdande effekter. Nedan finns en lista över de mest populära eteriska oljorna som du kan använda:

 • bergamott eterisk olja - minskar svettning, lindrar tecken på akne och förkylningssår, minskar nervösa spänningar
 • eterisk citronolja - fungerar bra vid reumatism, hjälper till att bota eksem och ljusar upp missfärgningar
 • eterisk lavendelolja - lugnar, hjälper vid insomning, avslappnar och minskar dessutom hudinflammationer och bristningar
 • eterisk apelsinolja - lyfter humöret, ger energi, lindrar muskelkramper och gör huden mer elastisk
 • eterisk rosenolja - besitter starka föryngrande egenskaper, minskar bristningar, förhindrar brustna kapillärer och är perfekt för behandling av torr hud
 • ylang ylang eterisk olja - stimulerar mikrocirkulationen, minskar överdriven talgproduktion och behandlar ångesttillstånd
 • eterisk pepparmintolja - minskar hudirritationer från rakning eller insektsbett, lindrar smärta
 • eterisk tea tree-olja - perfekt för behandling av ringorm på hud och naglar, hjälper till att läka skrubbsår

Örtbad

Att hälla färska och torkade örter (eller alternativt örtinfusion) i varmt vatten är en perfekt metod för att berika vanliga bad med ytterligare egenskaper. Hur ett sådant bad påverkar våra kroppar beror på vilka örter vi väljer:

 • kamomill - är antibakteriell, minskar akne, hjälper till med insomning
 • lindblomma - ger lättnad, lugnar ner, lindrar klåda samt irritationer
 • nässlor - avlägsnar toxiner, lindrar smärta och minskar ödem
 • humle - lindrar irritationer, hjälper till med avslappning och eliminerar sömnlöshet
 • lavendel - avslappnar, återställer balansen, minskar stress samt huvudvärk
 • rosmarin - lindrar irritationer, lugnar nerverna och gör huden slät
 • mynta - är antiseptisk, minskar tecken på reumatism, lugnar nerverna

Andra Badtillsatser

Förutom oljor och örter kan du också tillsätta andra ämnen som har en positiv inverkan på huden. De goda nyheterna är att vi har många av dem till hands, men vi är ofta inte ens medvetna om de enorma fördelar de medför:

 • mjölk (bäst om det är från get) - ett mjölkbad är ett kungligt sätt att erhålla en slät, väl återfuktad och närad, ung hud
 • honung - naturlig honung är fuktgivande, så det är värt att tillsätta i badet om man är mån om återfuktning
 • mangansulfid (även känt som epsom-salt) - en av de finaste typerna av salt som besitter avslappnande och detoxifierande egenskaper
 • infrö - infusion av linfrö är bra för att lindra irritationer (inklusive AZS) och återfuktar huden
 • jäst - tack vare att jäst är rikt på B-vitaminer botar det akne, psoriasis och andra dermatologiska sjukdomar
 • bakpulver - är erkänt som ett kraftfullt rengöringsmedel som befriar huden från toxiner och andra orenheter

De Bästa Badrecepten

Om du inte vet hur du ska uppgradera din normala badritual för att uppnå särskilda effekter kan du ta hjälp av följande badrecept. Här är de bästa hemmabaden som du kan förbereda helt själv!

 1. Närande bad - häll 1/2 liter kokande vatten över 50 g torkad ringblomma, täck med ett lock och låt dra i 20 minuter. Sila infusionen, tillsätt 125 ml honung, blanda och tillsätt till badvattnet. Berika med några droppar hyaluronsyra.
  Föryngrande bad - blanda 125 ml honung med 2 liter fet mjölk (bäst om det är från get). Tillsätt till badvattnet och berika med 8 droppar rosenolja. Alternativt kan du strö över färska rosenblad (de ser fantastiska ut!).
  Lugnande bad - blanda 100 g torkad kamomill, 50 lindblommor, hagtorn och lavendel. Lägg de torkade örterna i en linnepåse, knyt ihop den och doppa i varmt vatten. Krama ihop den några gånger under badet så att örterna kan frigöra näringsämnen.
  Bad mot akne - lägg 1000 g vetekli i en påse, täck med vatten och låt koka i 30 minuter. Krama och tillsätt infusionen i badvattnet tillsammans med 30 g färsk jäst och 10 droppar eterisk bergamottolja.
  Mjukgörande bad - förbered 250 ml smörmjölk, 2 msk honung och 125 ml olivolja eller mandelolja. Tillsätt ingredienserna till varmt vatten och rör om. Du kan tillsätta mer än bara en olja.
  Rengörande bad - ta 200 g mangansulfid och 3 msk bakpulver och tillsätt båda ingredienserna till varmt vatten. Berika badet med nässelinfusion och några droppar tea tree-olja.

Hur kan man Hjälpa ett Bad att Öka Dess Förskönande Potential Ännu Mer?

Ett bad är inte enbart ett sätt att lugna kropp och själ, utan det lugnar även huden. Är behandlingen begränsad till dessa tre aspekter? Genom att tillämpa några enkla knep kan du förvandla ett vanligt bad till ett hemmaspa och förse hela kroppen med vård.

Till att börja med, låt oss fokusera på den hårvård som kan ges under ett bad. Allt du behöver göra är att - innan du hoppar ner i ett bad fyllt med aromatiska oljor - applicera antingen en hårmask eller en olja. Fuktighet och högre temperaturer kommer att göra din håroljebehandling mer effektiv samt åstadkomma effekterna av en ångbehandling av håret. Under tiden som du njuter av badets fördelar så tränger näringsämnena in i håret för att förnya och vårda det invändigt.

På ett liknande sätt kan vi ta hand om vår ansiktshud. Applicera bara en ansiktsmask (antingen köpt på apotek eller hemgjord) och unna dig en stund av avkoppling medan maskens näringsämnen tar hand om din hy. Naturligtvis bör ansiktsmasker som används motsvara din huds aktuella behov.

Berätta gärna vad du tycker om artikeln.


Kommentarer: #0


Skriv din kommentar. Kommentaren publiceras när en moderator har godkänt den.
Hårmask med keratin
Ricinolja
Arganolja
Värmeskyddande spray
Jojobaolja
Ansiktsserum med C-vitamin
Integritetspolicy

Vår hemsida använder cookies, även tredjepartscookies för externa verktyg. Om användare inte godkänner, kommer enbart nödvändiga cookies att användas. Du kan ändra dina inställningar i webbläsaren när du vill. Ger du samtycke till användning av alla cookies?

Integritetspolicy